2016, een fantastisch wandeljaar

De boodschappen voor de jaarwisseling hebben we in huis gehaald en de eerste oliebol hebben we achter de kiezen. Het is tijd voor een terugblik op dit fantastische wandeljaar 2016.

Bloggen, Twitteren en Facebooken

In april is het zover, mijn wandelblog gaat live. Sinds 2012 heb ik al mijn eigen wandelblog, maar deze was nog alleen zichtbaar voor familie en vrienden. Na het afronden van mijn opleiding aan de Schrijversacademie dit jaar heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mijn blog opengezet voor alle geïnteresseerden.

Met een blog alleen ben je er niet. Ik opende een Vera Wandelt Twitteraccount en iets later een Facebook account om mijn weblog onder de aandacht te brengen.

Nieuwe ontmoetingen

Door mijn blog heb ik nieuwe bloggers via internet en/of in levende lijve ontmoet zoals Jeanine van JaJofotografie, Stieneke van Stiensbuitenblog, Marije van Mooie Leven, by De Gans, Suzanne van Door Suzanne, Myrthe van Myrthe Korf, Bregje van Wandelvrouw, Wanda van Wanda Wandelt,  Davide van Davides favoriete adressen in Nederland, Marjolein van Juweeltjes en De Protagonisten.

Door vragen zoals de “Wat is jouw favoriete botanische tuin?” en “Wat is jouw favoriete havenplaats?” betrok ik mijn volgers bij mijn blogs.

NS wandelingen, Groene Wissels en Gegarandeerd Onregelmatig

We liepen vaak op de rand van stad en land en maakten gebruik van de wandelboekjes van de Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Zo liepen we veelvuldig met de “Wandelen buiten de binnenstad” boekjes. We wandelden door de universiteitswijk van Utrecht en we bezochten één van de oudste botanische tuinen. We maakten een herfstwandeling door Amsterdam Zuid en wandelden langs de Rotte bij Rotterdam.

Ook liepen we routes uit in 2016 verschenen wandelgidsen. We wandelden bij Alphen aan de Rijn en Katwijk langs de loop van de Rijn

We maakten een vorstelijke wandeling in Delft, Wassenaar en Den Haag.

En liepen we in de voetsporen van de Romeinen en maakten een Romeinse veldtocht bij Leiden en bij Berg en Dal.

Ook wandelden we routes uit nog niet verschenen wandelgidsen. We liepen met de uitgever een route voor in de Vinex-wijk Ypenburg en wandelden in de herfst het Parkenpad in Arnhem van de nog te verschijnen urban walking gids van Rob Wolfs “Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem”.

Een veel bezochte internetsite was wandelzoekpagina.nl. We downloaden de GPS tracks van Groene Wissels van routemaker Bart van Schagt en oude en nieuwe NS wandelingen. Zo liepen we over de paarse heide bij de Posbank met de NS wandeling Veluwezoom en het Groene Hart bij Zoetermeer met de NS wandeling Buytenpark.

Voor een korte wandeling maakten we gebruik van de Pannenkoekroutes. We wandelden er één bij Dieren en bij Scheveningen.

Ode aan de camera

In 2016 moest ik helaas ook afscheid nemen van mijn geliefde en trouwe camera die me tijdens al onze wandelingen vergezelde. Bij een wandeling bij Duindorp in Den Haag liet ik haar op haar lens vallen en maakte ze de laatste wandeling in de jaszak van mijn roze wandeljas. Ik bracht een ode aan mijn camera en won hiermee de columnwedstrijd van de bibliotheek van Voorburg met een publicatie in het Krantje.

Wandelvakanties

In 2016 maakten we wandelvakanties in het binnen- en het buitenland. Tijdens een lang weekend naar Eindhoven gingen we op pad met de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven”. We struinden langs het riviertje de Dommel en liepen we door herleefd erfgoed in Strijp-R en Strijp-S.

De trip naar het gebied Maestrazgo in Spanje was onvergetelijk. We maakten pittige wandelingen in een bergachtig gebied en voelden ons kleinduimpje in het land van de reus. We sloten onze vakantie af met een citytrip in Barcelona waar we nog buiten de gebaande paden traden.

We hadden onze vakantie in september goed gepland en hadden heel erg geluk met het weer. We hebben toen wat afgewandeld bij de Veluwe en langs de IJssel.

Vera Wandelt in het nieuws

Mijn blogs bleven niet ongezien en veelvuldig opgepikt door diverse Facebooksites. Mijn verhaal over de Veluwezoom en mijn blog over de Pannenkoekroute Dieren werden gepubliceerd in “Rheden in het Nieuws”. Het Loopje bij Alphen aan de Rijn plaatste het Witte Weekblad in hun digitale en papierenversie. Treinennieuws.nl bracht mijn blog over “Favoriete treinstations” uit op hun site. En wandelzoekpagina.nl plaatste mijn weblog over mijn “Mooiste herfstwandeling dichtbij huis” op hun website en in hun nieuwsbrief.

Meest gelezen blogs

Bij het einde van het jaar hoort ook het maken van lijstjes. Van de 56 blogs die ik dit jaar publiceerde zijn dit mijn tien meest gelezen blogs van 2016:

 1. Arnhem, de stad van de parken;
 2. Loopje Katwijk;
 3. Onder professoren, wandelen in de universiteitswijk van Utrecht;
 4. Vorstelijk wandelen Delft, in de voetsporen van Willem van Oranje;
 5. Rotterdam, de stad van de Kralingse Plas en Trompenburg;
 6. Favoriete treinstation;
 7. Iconen en symbolen in Doesburg;
 8. Architectuurwandelen in Buitenveldert;
 9. Wandelen langs 100 jaar Amsterdamse School;
 10. Romeinse veldtocht Leiden.

Mijn favoriete wandeling van 2016

Net voor het einde van het jaar plaatste ik op Facebook en op Twitter nog een berichtje met de volgende vraag aan mijn volgers: Wat was jouw favoriete wandeling van 2016?”

Rob Wolfs routemaker van onder andere de Trage Tochten vindt zijn Trage Tocht Asperen zijn favoriete wandeling. “Ik vond het één van de meest verrassende wandelingen die ik maakte voor een toekomstige wandelgids “Rivierengebied””, zegt hij. Tijdens de wandeling kom je langs Fort Asperen, het ruige natuurgebied Koornwaard, een bijzondere bomenlaan bij kasteel Meckenburg en het dorpje Asperen. Het is volgens hem een gevarieerde wandeling waar je wandelt over spannende onverharde paden en door de nieuwe natte natuur.

Marije Sijbolts-Withaar heeft het afgelopen jaar regelmatig van Soerendonk naar de Achelse Kluis gewandeld, over een stuk van de Leenderheide. Bij “de Kluis” ging ze dan even pauzeren voor een abdijsoep of een lekker broodje abdijkaas. “Het is er in alle jaargetijden prachtig”, zegt ze.

Suzanne van Dijk van de blog Door Suzanne vond de Trage Tocht bij Berg en Dal haar favoriete wandeling. Ze ging er gezellig wandelen met vrienden door onhollandse landschappen en schreef daar een blog over.

De lievelingswandeling van filmblogger van de Protagonisten is die door de wijnvelden in de Barolostreek in Italië.

Het was nog een hels karwei om na zo’n grandioos wandeljaar een favoriete wandeling te kiezen. Uiteindelijk vond ik de wandeling het Kralingenpad mijn geliefkoosde loopje. We liepen onder een strak blauwe lucht over de Maaskade en brachten een bezoek aan het fraaie arboretum Trompenburg. We liepen door een pareltje in de drukke stad was Oud Kralingen met de statige huizen en kwamen uiteindelijk uit met de Kralingse plas. Bootjes dobberden op het water en op de achtergrond zagen we de skyline van de Parel aan de Maas. We flaneerden over het vlonderpad langs plas en aten een ijsje bij het water. Oftewel een topwandeling.

Een fantastisch (wandel) jaar 2017 

Nog een paar uur te gaan en dan start een volgend jaar vol nieuwe verhalen. Bedankt voor het volgen van mijn blog en ik wens jullie een goed 2017!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Door Suzanne schreef:

  Leuk stuk en wat een mooie foto’s! Je hebt al veel bereikt in die relatief korte tijd dat je blogt. Ik ben heel benieuwd naar je wandelingen van 2017 en blijf je zeker volgen.

  Geliked door 1 persoon

 2. verawandelt schreef:

  Dag Suzanne, dank je wel en ook bedankt voor jouw input afgelopen jaar. Ik heb jouw blogs ook met veel plezier gelezen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s