Favoriete havenplaats

Tijdens onze wandelingen in het binnen- en buitenland kwamen we prachtige havenplaatsen tegen. Een haven is een aanlegplaats voor boten om goederen te laden en te lossen en passagiers aan de wal te brengen of op het schip te krijgen. Je hebt museumhavens, jachthavens, visserhavens en zeehavens.

Wat is jouw favoriete havenplaats?

Op Facebook en op Twitter plaatste ik een berichtje met de volgende vraag aan mijn volgers: Wat is jouw favoriete havenplaats? Aan de hand van de mooie en leuke reacties die ik kreeg heb ik een aantal soorten havens met bijpassende havenplaatsen op een rij gezet.

Museumhaven

Veel van onze wandelroutes gingen door historische steden met havens waar varend erfgoed lag. Met onze Romeinse veldtocht Leiden kwamen we langs de museumhaven Kort Galgewater waar veel historische schepen aan de kade lagen.

Met het Delfshavenpad uit het wandelboekje “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam” passeerden we een aantal historische havens in Rotterdam zoals de Veerhaven en de Delfshaven.

De Veerhaven is gelegen tussen de Willemskade en Westerkade in het Scheepsvaartkwartier. De haven ontleent zijn naam aan de veerdienst naar Katendrecht. Een eyecatcher is het sociëteitsgebouw in Jugenstil. Het is nu een rijksmonument.

Het is de favoriete plek van Queen Fransje. Ze vindt het een historisch stukje Rotterdam en vanaf daar heb je een mooi uitzicht op Hotel New York en de Erasmusbrug. “De Race of the Classics start vanaf de Veerhaven”, zegt ze. Het is een jaarlijkse studentenzeilwedstrijd waar met klassieke zeilschepen wordt geprobeerd om de Noordzee over te varen en weer terug. Tevens ligt volgens Queen Fransje het Wereldmuseum om de hoek en kan je bij het voormalig douanekantoor en havenkroeg de Ballentent de lekkerste gehaktbal van Rotterdam halen.

De historische Hanzestad Deventer is de geliefkoosde havenplaats van wandelaar en blogger Willem van “Willems Wonderlijke Wandelingen“. “Het is een prachtige stad met veel geschiedenis”, zegt hij. “Een onvergetelijk stadsprofiel vanaf De Worp”.

Jachthaven

Met de wandeling “Kralingenpad” uit dezelfde buiten de binnenstadgids van Rotterdam kwamen we langs de Jachthaven Kralingse Plas waar pleziervaartuigen aan de steigers lagen.

Ook bij een wandeling in Katwijk uit de gids “De Loop van Rijn” kwamen we bij de Oude Rijn een jachthaven tegen waar diverse jachten en bootjes aan de kade lagen.

De lievelingshavenplaats van de Dorspraad Ravenstein is uiteraard die van hun eigen vestingstadje. Volgens hen beschikt het over een prachtige haven waar Sinterklaas door vele ouders met kinderen hartelijk wordt ontvangen. De NS wandeling Land van Ravenstein brengt je bij dit Brabantse vestingstadje met zijn haven.

Vissershaven

Met de wandeling Scheveningen uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag” brachten we een bezoek aan de Scheveningse haven. De haven is een levendige visafslag waar trawlers met hun grote visnetten liggen. Deze haven is tevens het toneel van de Intocht van Sinterklaas, maar ook van het grootschalig evenement de Vlaggetjesdagen, waar de komst van de Hollandse Nieuwe wordt aangekondigd.

Ooit fietste ik samen met mijn moeder het Langeafstandsfietspad Zuiderzeeroute. We kwamen langs veel vissersplaatsen zoals Spakenburg, Elburg en Enkhuizen. Margé ter Maaten vindt Hanzestad Elburg een prachtig vestingstadje. De voormalige Zuiderzeestad  heeft een kleine visserijhaven met havenkom vlakbij de stadspoort: de Vischpoort.

Zeehaven  

Rotterdam is de grootste zeehaven van Nederland maar zelfs ook van Europa. Naast deze grote jongen heeft Europa nog een aantal zeehavens.

Geert Geenen vindt Oostende zijn favoriete havenplaats. “Nederland en België kent geen andere stad die zo pal aan zee ligt”, zegt hij. “Het centrum van Oostende, de haven en de zee liggen op een paar minuten van elkaar”. Hij vindt het een mooie stad met zijn streetart en Belle Epoque architectuur.

Meppel, waar één van de grootste havens van Noord Nederland ligt, is de favoriet van Marije Sijbolts-Withaar. Het is haar geboortestadje en ze vindt het heel leuk om er doorheen te wandelen. Meppel heeft naast een zeehaven ook een historische stadshaven en een wachthaven uitsluitend bestemd voor beroepsvaart, die een tijdelijke ligplaats zoeken.

Hamburg mijn favoriete havenplaats

Eind 2013 bezochten we rond kerst mijn gewaardeerde havenstad Hamburg. Ik was zeer onder de indruk van één van Europa’s grootste planologische bouwprojecten: Hafencity.

Elke zondagmorgen transformeren de visveilinghallen en de kade in een bonte marktplaats: de bekende Altonaer Fischmarkt. Rond zeven uur in de morgen bezochten we de markt. We waren niet de enigen. De marktlieden verkochten manden fruit en kilo’s vis. In de nabijgelegen Markthalle was het gezellig. Jong en oud zaten aan lange tafels en er werd muziek gedraaid.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Ha Vera, zelf kom ik heel graag in Vlissingen. Niet precies een haven, maar het ligt wel pal aan zee. En je ziet dan langs de boulevard die grote schepen voorbijvaren. op weg naar Antwerpen/

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stieneke, En of Vlissingen een haven is. Het is zelfs een zeehaven.

   Like

 2. Lourens Vellinga schreef:

  Harlingen natuurlijk want daar ben ik geboren …

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Lourens, Harlingen mooie plaats. Te lang niet geweest.

   Like

 3. Wat leuk gedaan! Ik zal binnenkort weer eens naar Meppel gaan. Lieve groet ❤

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s