Loopje Alphen aan den Rijn

Startpunt/eindpunt: station Alphen aan den Rijn, aantal kilometers: 12, horeca onderweg: diverse horeca zoals Huize de Heul en Alfreds

We hadden alle tien de wandelingen gelopen uit de vorige wandelbundel van Loek Heskes: “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag“. In september 2016 kwam de nieuwste wandelgids “De Loop van de Rijn” van Loek en zijn vrouw uit. Het echtpaar heeft twaalf rondwandelingen van rond de vijftien kilometer uitgezet langs de oevers van de Rijn. Ze doen prachtige plaatsen zoals Doorwerth, Rhenen, Woerden, Katwijk en Alphen aan. Een aantal wandelingen start bij een NS station en anderen zijn bereikbaar met de bus.

Centrum van Alphen aan den Rijn 

Zondag startten we met zijn zessen bij station Alphen aan den Rijn. We hadden er weer een zonnetje bij. Via een lange laan met monumentale herenhuizen liepen we het centrum van 0172 binnen. Over één van de vier bruggen kwamen we in de winkelstraat. Hier en daar liep een voetganger, maar het deed leeg aan doordat de winkels waren gesloten.

In de smalle Samuel Aardewerksteeg nabij een parkeergarage zat een voormalige synagoge verscholen. Tegenwoordig zit de Remonstrantse Broederschap in het bedehuis.

Nieuwbouw en oudbouw gaan hand in hand in Alphen. De binnenstad wordt gerenoveerd en zo ook het Nutsgebouw aan de Aarkade. Het pand zal huisvesting bieden aan horeca. We wandelden in een rechte lijn langs de Rijn en vingen steeds een glimp van de rivier. Vlak voor de Koningin Julianabrug hadden we achter bouwhekken prachtig zicht op de stroom. In de zomer van 2015 stonden hier nog huizen. Nadat een nieuw brugdeel voor het plaatsen uit de hijskraan viel, werd op deze plek een grote verwoesting aangericht.

Huize de Heul

We passeerden Huize de Heul, één van de oudste eetgelegenheden van Alphen aan den Rijn en liepen daarna op een smal asfaltpad volledig langs het water. We konden ver kijken en zagen de toren van de Oudshoornse kerk en nog verder weg de kranen van de haven. Aan de kade hadden vissers netten gehangen.

Oudhoornse kerk 

Veel fietsen en auto’s stonden voor de Oudhoornse kerk. De kerk uit 1665 is ontworpen door stadsbouwmeester van Amsterdam, Daniël Stalpaert. Hij ontwierp onder meer het huidige Scheepvaartmuseum. Het godshuis heeft een plattegrond van een Grieks kruis met vier in de lengte gelijke armen. De zeventien gebrandschilderde ramen zijn voorzien van de namen en wapens van de financiers van het kerkgebouw. De grootste weldoener was Cornelis de Vlaming.

Villa Nuova 

Bij één van de buitenplaatsen Villa Nuova draaiden we van de Rijn af. Aan de overkant wapperden de vlaggen van het vogelpark Avifauna dat destijds ook een landgoed was. De brug ging open voor een grote rondvaartboot en we verlieten het water voor een annex Vinex wijk met oranje bakstenen huizen. De gevels waren versierd met dakpannen. De Amsterdamse Schoolstijl was hier zeker als inspiratiebron gebruikt.

De bakstenen huizen werden ingeruild voor grasvelden en parkjes. We vervolgden een recht pad tot aan een winkelcentrum waar de één pauzeerde met een milkshake en herfstkroket en de ander zijn gesmeerde boterhammen oppeuzelde. Na deze break gingen we verder over het smalle rechte pad op een dijk. Onderaan graasden witte en bruine schapen.

Gemaal Kromme Aar 

We maakten een klein uitstapje naar het monumentale gemaal Kromme Aar in de stijl van de Amsterdamse School. Tijdens de route liepen we een aantal keer over een veerooster. In het recreatiegebied Zegesloot-Noord graast tegenwoordig een hoornloos, zwart behaard runderras, de galloway. Deze grote grazers met ruig haarkleed hadden zich echter verstopt. We weken even van het verharde pad af en liepen middels een klein kronkelpaadje langs het voormalig veenriviertje de Kromme Aar.

De roze wandeljas was wat overbodig vandaag met de zon als wandelmaatje. We bereikten de Zegerplas. Het water was bont gekleurd met de windschermen van windsurfers. We waren niet de enige wandelaars vandaag. We werden tegemoet en voorbij gelopen door voetgangers met en zonder hond.

Aarkanaal 

Bij de steile smalle bruggetjes werd er aan de weg gewerkt. Via een sluis met afzettingen kwamen we bij het Aarkanaal. We volgden een lange rechte weg langs het kanaal. Net als bij de plas was het hier druk met wandelaars.

Alphense hefbrug 

In de verte zagen we de Alphense hefbrug. Samen vormt deze met bruggen uit Boskoop en Waddinxveen een monumentale drie-eenheid. Even verder kwamen we een ander monument , de korenmolen De Eendracht tegen. Het graanpakhuis is ingericht als Indonesisch restaurant.

Park Rijnstroom 

De laatste bezienswaardigheid was het voormalig opvangterrein van jongeren, Park Rijnstroom. Naast een cultureel centrum met een filmhuis en theater heeft het hof heel veel en bijzondere bomen. De collectie aan bomen dankt zij aan het rijk dat tijdens de Eerste Wereldoorlog het overschot van bomen van de kwekers kocht bij het inzakken van de markt.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Super leuk om te lezen en foto’s te zien. Je hebt ook altijd mooi weer of lijkt dat zo?… 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. verawandelt schreef:

  Dag JaJo-Fotografie, leuk om te lezen dat je mijn blog met plezier hebt bekeken. We hebben inderdaad wel vaak geluk met het weer 🙂 Groeten Vera

  Like

 3. Ans schreef:

  Hoi Vera,
  Wat een variatie aan landschappen! Prachtige wandelingen, vooral natuurlijk de views van Alphen. Jij wist niet dat dit zo’n mooie omgeving was, hè ?! Nederland is prachtig. Alleen moet je je kleding er af en toe op aanpassen, maar ’n fikse regen- of onweersbui heeft ook wel z’n charme (soms), dan waardeer je weer extra de verwarming/houtkachel en de warme chocolademelk of erwtensoep ergens onderweg in ’n leuk eettentje of cafeetje. Je hebt er echt veel werk van gemaakt qua teksten en foto’s. Erg leuk! Ik wens je samen met Bart nog heel veel wandelplezier toe. Maar laat je je kindjes (katjes wat ’n schatjes) niet te veel alleen! Groetjes van Ans uit Alphen a/d Rijn.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Ans, wij waren ook zeer verrast over de omgeving van Alphen! De katten zitten overigens te spinnen voor het toetsenbord 🙂 Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s