Vinex-wandelen door Nootdorp en Ypenburg

Startpunt: tramhalte Laan van Ypenburg, eindpunt: station Ypenburg, aantal kilometers: 13, Horeca onderweg: winkelcentrum Ypenburg en Nootdorp.

Wandelen met de uitgever

Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig loopt een paar keer per week de routes van zijn nieuwe gidsen voor en hoe kan hij dat beter testen dan op pad te gaan met een aantal enthousiaste wandelaars. We liepen een route uit de gids “De mooiste Vinexwandelingen” van Paul Kurstjens en Kees Volkers voor.

Vinex-wijk Ypenburg

Vinex is de afkorting voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra van het Ministerie van VROM uit 1991. Deze bevat de uitgangspunten voor de bouw van nieuwe woningbouwlocaties voor de periode tussen 1995 en 2005. Ypenburg is zo’n Vinex-locatie of Vinex-wijk.

Nadat het vliegveld op 20 september 2002 was gesloten, werd vanaf 1997 op deze locatie een nieuwe wijk ontwikkeld voor ongeveer  30.000 bewoners.

Boswijk en Bosvijver

Al pratend liepen we achter de gids aan door een weids opgezette wijk met twee-en vier onder-één-kap woningen omgeven door beukenhagen. De Boswijk dankt zijn naam aan de camouflagebossen die zijn aangelegd om het geluid van ronkende vliegtuigenmotoren te dempen toen het militaire vliegveld Ypenburg nog in gebruik was.

Net voor de Bosvijver, de vroegere oefenlocatie van de reddingshelikopters, was de route niet even helder beschreven.  Er werd gediscussieerd over het feit of het pad waar we langs moesten lopen wel een fietspad of een voetpad was. De gids noteerde de opmerking van de oplettende wandelaar. We meanderden verder langs de Bosvijver.

Bij de Sperwersingel hielden vanaf het dak stenen ganzen  ons nauwlettend in de gaten.

Singels

Groene huizen, blauwe huizen, huizen met rood gekleurde deuren. Niets was te gek in de langgerekte buurt de Singels. Door middel van een kruip door sluip door route kwamen we in hofjes met allerlei verschillende kleuren. Dit wijkje was zeer fotogeniek. Ook als de camera even één kleur wilde uitlichten. We maakten even een fotostop voordat we voor een koffie en theestop naar het winkelcentrum van Ypenburg gingen.

De straten waren leeg en hier en daar zagen we een verdwaalde klant. De heren in de oranje hesjes van de plantsoenendienst voerden de boventoon. In het winkelcentrum met de torens zoals in San Gimignano, bespraken we de wandelroute onder het genot van een cappuccino of een kopje thee. Vele wandel anekdotes en tips voor favoriete wandelroutes gingen over tafel in dit bruine café in de winkelstraat van Ypenburg.

Vliegveld Ypenburg

Achter het winkelcentrum waren de wegen en lanen kaarsrecht. Je kan zo ver kijken als je wilt. Vroeger lag hier een landingsbaan. Nu is deze hergebruikt voor de wegen in dit gebied. In de verte zagen we nog restant van een verkeerstoren.

Waterbuurt Groen en Kleurrijk

De fotocamera’s waren net opgeruimd of ze konden weer uit de tas voor het volgende kleurenpallet. Als je geel met blauw mengt krijg je groen en dat is de naam van de volgende Vinexwijk. Niet alle huizen waren zo kleurrijk. Hier en daar waren huizen met deuren die liever muur hadden willen zijn.

De architect van de Markthal in Rotterdam had in Ypenburg al wat geëxperimenteerd. Via smalle voetpaden liepen we langs de voor en achtertuintjes van huizen met dakpannen of hout als muren. De huizen hadden kleine landbouwkassen als schuur.

Brasdorp

Van de experimentele architectuur liepen we naar een wijk met een dorpse intimiteit. We kronkelden langs houten huizen in pastelkleuren. Je kan echt zien aan het vele groen dat deze wijk al volgroeid is. De wandeling werd meer een hike doordat de stenen ondergrond werd vervangen door een vlonderpad. De schoenen waren ook een beetje van slag als ze na het asfalt opeens over een natte grasdijk moesten bewandelen om bij de blauwe loper te komen.

Blauwe loper

Met de torens van San Gimignano inzicht struinden we langs een fraai stukje Ypenburg. We passeerden een grote waterplas omgeven door wuivend riet en ganzen uit alle windstreken. In de zomer kan je hier dobberen in je bootje of gewoon pootje baden.

Nootdorp

De volgende pitstop was in het centrum van Nootdorp. Het winkelcentrum is door de architect Sjoerd Soeters omgetoverd tot een Noord Hollands dorpje. Zal hij bij de Zaanse schans zijn geweest? De horeca was in ieder geval niet gewend aan de drommen toeristen zoals bij één van de grootste toeristische trekpleisters van het land. We moesten apart onze bestelling doen. Toen ik mijn tompouce al naar binnen had gewerkt kreeg de volgende zijn kopje thee. Ach het was anders niet vervelend om te genieten op het terras van de zon.

Woonkasteel

Woonkasteel

Het laatste architectonische hoogstandje, dat we aandeden in Ypenburg, was het Grote Hof. Een parkeergarage met daarop een groot hof en vier kleine hoven gebouwd vormde deze stenen bedoeling. Door het ontbreken van groen deed het nog steniger aan. Maar goed het was weer een ander gezicht van de veelzijdige kanten van Ypenburg.

Met het hoofd vol indrukken en de benen vol met kilometers liepen we richting ons eindpunt.

Wandelroute 

Wil je ook eens deze afwisselende route langs architectuur van de Vinex-locaties van Ypenburg en Nootdorp lopen. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids voor veel meer mooie Vinex-wandelingen.

Wil je ook een keertje meelopen met de uitgever? Je kan meer informatie vinden via de volgende link

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s