Zoetermeer, een stad in het Groene Hart

Startpunt: Randstadrail halte De Leyens, eindpunt: Station Zoetermeer, aantal kilometers: 9, horeca onderweg: Snowworld

Met een blauwe lucht met hier en daar een stapelwolkje en een flinke wind startten we met de oude NS wandeling Buytenpark bij de halte van lijn 3 De Leyens.

Groene Hart

Als snel liepen we het Groene Hart in. Het riet wuifde bij de oeverwal. Een visser gooide zijn hengel uit en een meisje probeerde tegen de hevige wind in te fietsen. We wandelden over een dijk en hadden uitzicht over het weidegebied. In de verte zagen de toren van Stompwijk. In de lucht jaagden twee meeuwen een buizerd weg.

Op ons wandelpad reed een oude meneer op een elektrische scooter ons tegemoet. Hij stopte zijn scootmobiel en vertelde ons over de geschiedenis van de eivormige polder, de uilen bij de begraafplaats en een prachtige wandelbankje met uitzicht over de polder. In museum de Lakenhal in Leiden hing volgens hem een wandkleed “Het Ontzet van Leiden” waar het ingedijkte stuk land al op was te zien.

Buytenpark

We volgden de geel rode stickers van het Groene Hartpad. We verlieten het oerlandschap en wandelden het parkgedeelte van het Buytenpark in. Het park bestaat uit een westelijk deel dat is ontstaan uit een oude vuilnisbelt. De vuilnisheuvel is afgedekt en getransformeerd tot een heuvellandschap dat dient als begrazingsgebied voor Galloways, Exmoorpony’s en Drentse heideschapen. Het oostelijke deel van het gebied is meer een parkachtig.

De skischans van Snowworld was echt een zichtpunt in het landschap. We slingerden over de smalle gravelpaden over de kunstmatige heuvels. Boven ons zweefden roofvogels opzoek naar een lekker hapje. De paden werden veelvuldig gebruikt door sporters. Hardlopers haalden ons in en even moesten we het pad delen met heren en dames op een bergfiets.

We passeerden de viervoeters uit Exmoor en in de verte zagen we het zwart behaarde runderras uit Schotland grazen. Het was een hele beestenboel met de kleine en grote dieren dat in dit gebied aanwezig was. Bovenop de puinhoop konden we ver kijken en zagen we de skyline van Den Haag.

Westerpark  

Vroeger was het Westerpark een grote waterplas, die zich helemaal uitstrekte tot aan Leidschendam. Nu is het een park met slingerende wandelpaden, waterpartijen en speelveldjes.

De laatste bladeren zaten nog aan de hoge bomen. De beukenblaadjes waren geel gekleurd en de voetpaden waren bezaaid met het smalle zilverkleurige loof van de wilgen. Het park was in sommige delen under construction. Een aantal paden was afgesloten met rood witte afzettingsborden en bij de schaapskooi was een waarschuwingsbord opgehangen met “Let op! Drijfzand gevaarlijk”.

De wandelbankjes waren bezet en mensen genoten van het herfstzonnetje. Aan het water zat een visser onder een grote legerkleurige paraplu.

Onze wandelschoenen sloften door de herfstbladeren. Sommige weggetjes waren niet meer te herkennen, omdat ze compostpaden waren geworden.

“Anders dan andere” woningen

We wandelden het park uit en kwamen bij de Krekenbuurt met de trappenhuizen met fel-oranjekoepels. De koepelwoningen zijn ontworpen door de architect Benno Stegeman. Hij ontwierp 99 van deze woningen in deze buurt. De woningen zijn een begrip. De kubist structuralistische huizen kregen veel publiciteit ook buiten Zoetermeer. De woonhuizen staan zelf afgebeeld op een puzzel en op een ansichtkaart met “Groeten uit Zoetermeer”.

Nelson Mandelabrug

We eindigden bij de Nelson Mandelabrug. Deze brug in blauw-gele kleuren van architect Johan Bak verbindt de wijk Rokkeveen en de wijk Driemanspolder. De overbrugging is aangelegd vanwege de aanleg van Rokkeveen en de tuinbouwtentoonstelling Floriade van 1992.

Wandelroute

Wil je ook struinen in de fraaie parken en de groenstroken van Zoetermeer? Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s