Favoriete treinstation

Veel van onze wandelingen startten en eindigden bij een treinstation. We kwamen dan vaak pareltjes van stations tegen.

Wat is jouw favoriete treinstation?

Op Facebook en op Twitter plaatste ik een berichtje met de volgende vraag aan mijn volgers: Wat is jouw favoriete treinstation? Aan de hand van de mooie en leuke reacties die ik kreeg heb ik een aantal treinstations in het binnen en buitenland op een rij gezet.

Stations in Nederland

Haarlem, het enige station in Nederland in de Art Nouveau of Jugendstil-stijl, wordt door veel volgers als favoriete treinstation aangemerkt. Martin Maas vindt de stationsoverkapping en het seinhuis mooi. “Het perron bevat heuse gebouwen, in plaats van een abri”, zegt hij. Eén van de gebouwen is sinds 2011 in gebruik als een kleine bibliotheek met een wachtruimte en koffieautomaat.

Blogger Babiche Westerduin van de blog B in her head vindt de Jugenstil-stijl van het gebouw zo bijzonder. “De tegeltableaus zijn zo mooi om te zien. Je waant je als je daar bent in een andere tijd”, zegt ze. In het gebouw zijn veel van deze tableaus aangebracht. Bijvoorbeeld één van Zenith Gouda over 100 jaar spoorwegen.

Blogger en fotografe Jeanine Bults Bijker van de blog Jajofotografie vindt het station van Haarlem prachtig. Volgens haar de mooiste van Nederland.

Anne Fenna vindt het kopstation met een leuke uitspanning van Enkhuizen haar lievelingsstation. Zelf heb ik ook bijzondere herinneringen aan dit station. Ik bracht mijn jeugd door in Enkhuizen en we maakten vanaf dit station vele uitstapjes naar onder andere opa en oma in Amsterdam. Mijn broer en ik hadden in een zaaltje in het stationsgebouw wekelijks stijldansles van Janna en Ben. Hij was naast dansleraar ook treinconducteur. Een miniatuurversie van het station is zelfs te bezichtigen in de miniatuurstad Madurodam.

De afgelopen jaren hebben veel Nederlandse stations een metamorfose ondergaan. Onlangs zijn de nieuwe stations van Arnhem en Breda geopend en binnenkort opent het splinternieuwe station van Utrecht.

Op 13 maart 2014 werd het nieuwe stationsgebouw van Rotterdam officieel geopend door Koning Willem-Alexander. Het eerste gebouw dateerde van 1957 en werd in 2007 gesloopt. Omdat Rotterdam Centraal op de internationale spoorlijn HSL-Zuid ligt heeft het de status van wereldstation. Het gebouw is ontworpen en opgeleverd door Team CS (samenwerking van Benthem Crouwel Architects, Meyer en Van Schooten en West 8 Urban Design & Landscape Architecture). Het heeft een overkapping van 28.000 vierkante meter.

Rotterdam Centraal is de favoriet van Bart, filmblogger van de blog De Protagonisten. Hij vindt het gebouw mooi en het is ook nog eens het startpunt richting het centrum van de architectuurstad.

Het geliefde station van Mieke Steinberg-de Jong is die van Amsterdam Centraal. Ze vindt het een  mooi oud station en er liggen veel herinneringen, omdat ze er jarenlang dagelijks kwam.

Ook aan het station van onze hoofdstad en het stationsgebied daaromheen wordt nu volop gebouwd. Vorig jaar is de IJ-hal, de Cuyperspassage en het nieuw busplatform geopend en de komende jaren zal er een ingrijpende verandering plaatsvinden aan het Entreegebied van het station.

Stations in het buitenland

Veel volgers bestempelen een treinstation in het buitenland als hun favoriet. De stations van Luik en Antwerpen worden als prachtige bouwwerken aangemerkt.

Het van Antwerpen wordt door de Antwerpenaren de Spoorwegkathedraal genoemd. Het gebouw werd gebouwd tussen 1899 en 1905 door de Belgische architect Louis Delacenserie. Het heeft de eclectische stijl. Het is ook de entree naar de stad. Naast het spoorwegstation zit ook de oudste dierentuin van België en één van de oudste ter wereld: Antwerpen Zoo.

Ed Westerduin vindt het station van Antwerpen een mooi klassiek station. Eigenlijk vindt hij ieder station dat aan het begin van een mooie reis staat mooi.

René Valk en Geert Geenen vinden het station van Luik-Guillemins hun geliefkoosde station. Het is naar ontwerp van de architect Santiago Calatrava. Het is gemaakt van staal, glas, wit beton en blauwe hardsteen.

Volgens René heeft het station van Calatrava onder overkapping van 160 meter lang en 35 meter hoog ieder uur een ander silhouet. “Vooral in het voorjaar en het najaar”, zegt hij.

Niet een treinstation, maar de metrostations in Moskou vindt blogger Marjolein te Kolsté van de blog Juweeltjes, prachtig. “Ik heb een tijd in Moskou gewoond en al die Metro stations zijn kunstwerken”, zegt ze.

Stations vanwege de wandelmogelijkheden

Het favoriete station van de routemaker van de inmiddels 700 Groene Wissels, Bart van der Schagt, is Winterswijk. Vanaf hier heb je veel wandelmogelijkheden volgens Wandel Bart. De Groene Wissel Winterswijk brengt je onder andere in de bosgebieden Bekendelle en Buskersbos.

Ook Rob Wolfs, The Founding Father van de Trage Tochten en diverse wandelgidsen, vindt Winterswijk het startpunt voor wandelingen door de mooiste wandelgebieden. Hij zette maar liefst negen Trage Tochten uit in de omgeving van Winterswijk.

Het Noord Duitse Uelzen, het Hundertwasser-Bahnhof, is het  geliefkoosde station van Martine Clausen. Vanaf daar kan je mooi wandelen bijvoorbeeld bij de Lüneburger Heide

Kleine Scheidegg  in Zwitserland heeft indruk gemaakt op blogger Suzanne van Dijk van de blog Door Suzanne. “Het is een begin van mooie wandelingen en het station naar de Jungfraujoch”, zegt ze.

Verlaten stations

Blogger Willem van de blog Willems Wonderlijke Wandelingen vindt het gesloten station Hulshorst zijn favoriete station. Dit vanwege het gedicht van Gerrit Achterberg.

Hulshorst 

Hulshorst, als vergeten ijzer 
is uw naam, binnen de dennen 
en de bittere coniferen, 
roest uw station; 
waar de spoortrein naar het noorden 
met een godverlaten knars 
stilhoudt, niemand uitlaat, 
niemand inlaat, o minuten, 
dat ik hoor het weinig waaien 
als een oeroude legende 
uit uw bossen: barse bende 
rovers, rans en ruw 
uit het witte veluwhart.

Gerrit Achterberg

Uit: Gerrit Achterberg, Verzamelde Gedichten. Amsterdam, Querido, 1972. (p. 82)

Alex Buis, de maker van de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”, vindt stations waar niets valt te beleven leuk. Vooral stations die kaal, unheimisch en vervallen zijn en nog maar een paar treinen per dag rijden vindt hij interessant. Het spoorwegstation Glons noemt hij als voorbeeld.  glons-bron-alex-buis

Mijn favoriete station

Mijn gewaardeerde station is het in 1874 gebouwde Maliebaanstation. Het is nu de entree van het Spoorwegmuseum. In de winter twee jaar geleden bezochten we de wintereditie van dit museum, dat de historie vertelt van 175 jaar spoorwegen in Nederland. We ontdekten de historische treinen en maakten interactieve droomreizen.

Volg me ook via Facebook

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Protagonisten schreef:

  Leuk stuk 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je! En jij bedankt voor jouw bijdrage

   Geliked door 1 persoon

 2. Door Suzanne schreef:

  Het is inderdaad een leuk stuk geworden. En veel reacties op je oproep!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Suzanne, jij ook bedankt voor de bijdrage!

   Like

 3. Wat leuk! Die desolate verlaten stationnetjes hebben inderdaad ook wel iets 😊

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marije, dank je wel. Ik vond het zo leuk om de verschillende reacties te verwerken.

   Geliked door 1 persoon

 4. Emanuel Damsteeg schreef:

  Je bericht staat op Treinennieuws.nl

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Emanuel, dank voor het leuke artikel op jullie site!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s