Rotterdam, stad van de Kralingse Plas en Trompenburg

Startpunt/eindpunt: Station Blaak, aantal kilometers: 12,5 en horeca onderweg: Restaurant de Tuin van de vier windstreken en de Schone Lei

We kennen Rotterdam als de stad van de havens en de moderne architectuur. Met de wandeling “Kralingenpad”  uit het boekje “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam” doen we het stadsdeel Kralingen aan met zijn reactiegebied Kralingse Plas en Bos en zijn villawijk Park Honingen.

Maasboulevard

We liepen de route in tegengestelde richting, omdat we wat langere tijd wilden besteden aan het Arboretum Trompenburg. Via de Maasboulevard waar de zon in de rivier schitterde en hier en daar een gele watertaxi over het water spurtte liepen we naar de bomentuin.

Vanaf de promenade hadden we een voortreffelijk uitzicht op “Manhattan aan de Maas”. De rode Willemsbrug was het meest in het zicht, maar als je wat verder keek kon je de Zwaan ook goed zien. De Hef was volledig ingepakt en de trekpleister van 010, de Markthal, had ook een plek gekregen in de skyline.

Arboretum Trompenburg

Naast het Excelsior stadion en het universiteitsterrein van de Erasmus, Woudestein, zat een verborgen parel, Trompenburg. De “Groene Long” van Rotterdam is in de afgelopen decennia ontstaan. Verschillende generaties van de cargadoorsfamilie Smith en Hoey Smith bewoonden Trompenburg. De bomenverzameling bestond toen vooral uit eiken, beuken en rododendrons. In 1958 werd de Stichting opgericht en werd de tuin uitgebreid met de Perenhof en Tuin Woudestein. De bomentuin werd in 2000 vergroot met Tuin Excelsior en in 2008 met de Oevertuin. Midden in het lusthof bevindt zich een heuse cactuscollectie en een volière met verschillende soorten en kleuren zangvogels.

We slingerden over de paden tussen de naaldbomen, beuken en rododendrons en wandelden over kunstzinnige bruggetjes. De borders bestonden uit honderden soorten Hosta’s. Een laan is zelfs naar deze plant vernoemd. Ook de Ilex ook wel bekend als de Hulst was in grote getale aanwezig in het park. De heester die vooral populair is in kerststukjes is in circa honderd soorten aanwezig.

Naast de zangvogels leven schildpadden, meerkoetjes, karpers en zelf schapen tussen de verschillende bomen en planten.

Oud Kralingen en Park Honingen  

We verlieten de groene oase en snel wandelden we het sjieke Oud Kralingen binnen. Via de Honingerdijk die vernoemd is naar het slot Honingen dat in de 17de eeuw werd verwoest. We liepen via een vlonder langs luxe woonhuizen. Door de Vijverweg kwamen we bij een droomlocatie, villabuurt Park Honingen.

Een vijver omgeven door weelderige verblijven. De straatnamen zoals de Slotlaan en de Hoflaan waren zeer toepasselijk bij dit juweeltje midden in de stad. De klinkerstraten en de oude straatlantaren gaven dit buurtje een illusionaire sfeer. Tot aan de Kralingse Plas flaneerden we tussen de opulente maisons.

Kralingse Plas en Kralingse Bos          

Het was druk met dagjesmensen aan de plas. Er stond een klein windje en je hoorde het geluid van klotsend water tegen de stenenoever. Hier en daar voer een zeilbootje. De meerkoetjes en de nijlganzen deinden op het water.  In de verte hoorde je het gekrijs van een zeemeeuw hoog in de lucht. We werden ingehaald door hardlopers en skileraars.

Vanaf het eerste deel van de plas hadden we een weids uitzicht op de molens de Lelie en de Ster. Het was overladen op het terras van restaurant de Tuin. Langs de wandelpromenade zagen we wederom de skyline van Rotown. Het Maasstad silhouet stak uit boven de poel. Bij restaurant de Schone Lei startte het vlonderpad langs de plas. Jong en oud gebruikte deze als lange wandelbank.

Een man met tientallen loslopende honden en een paar aan de lijn kwam ons tegemoet. Hij had er moeite mee om alle viervoeters in bedwang te houden, omdat ze meer in de waterplas geïnteresseerd waren dan te luisteren.

We weken even van de vijver af om nog een stukje door het Kralingse Bos te lopen. Zo druk het om en bij de plas was zo rustig was het in het bos. Bij het strandje aten we op een bankje ons ijsje op. Het was rustig op het strand dat volgens ons voornamelijk kwam door de waarschuwingsborden over blauwalg.

Het laatste deel van de wandeling kwam langs de jachthaven en langs de Kralingenflat.

Deze vooroorlogse hoogbouwflat naar de hand van de architect Van Tijen was bedoeld voor alleenstaanden en kinderloze echtparen. Van Tijen heeft ook nog een aantal jaren in zijn eigen ontwerp gewoond. Van deze etagewoningen staan nog exemplaren in de Parklaan en in Bergpolder.

Naast de flat lag nog een idyllische botanische tuin van Kralingen. Helaas was deze al gesloten.

Wandelroute 

Wil je ook wandelen door de “Groene Long” van Rotterdam en door het Kralingse bos en rond de Kralingse Plas? De wandelroute “Kralingenpad” komt uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam”. Kijk hier voor meer informatie over de wandelgids en hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

 

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Pamela Stark schreef:

  Schitterende foto’s zeg. En erg leuk geschreven. Dit blog ga ik graag volgen.
  Zelf ben ik net begonnen met facebookpagina @Pamela’s choice en moet mijn weg nog vinden. Hier kan ik wat van leren, al is het onderwerp (wandelen) anders dan het mijne (beschrijvingen van vrijetijdsbestedingen voor 50plussers). Een raakvlak heeft het zeker.

  Vriendelijke groet,
  Pamela Stark
  @Pamela’s choice of @opstaptipsvanpamela

  Geliked door 1 persoon

 2. verawandelt schreef:

  Beste Pamela, dank je voor de complimenten en leuk dat je mij volgt. Mooi dat je dit blog wellicht als inspiratie gaat gebruiken! Ik heb je Facebook pagina bekeken en er staan interessante tips op.

  Veel succes met bloggen!
  Groeten
  Vera

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s