Eindhoven, wandelen door Philipsdorp, Strijp R en Strijp S

Startpunt/eindpunt: Station Eindhoven, aantal kilometers: 14, horeca onderweg: diverse gelegenheden Strijp R en Strijp S 

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven, Philipspad 

Tijdens een lang weekend Eindhoven hebben we volop gebruik gemaakt van de Urban wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Alle wandelingen uit deze bundel vertrekken vanaf station Eindhoven. Enkele van deze Urban walks zijn lijnwandelingen die eindigen bij een ander station.

Het Centraal station van Eindhoven heeft de bijnaam de Radio, omdat het op Philips’radio’s lijkt uit de jaren ’60. De architect van het station heeft dit echter niet zo bedoeld, omdat dit Rijksmonument al voor die tijd was ontworpen.

Philipsdorp 

Met onze wandelschoenen liepen we tussen het winkelend publiek. De binnenstad van Eindhoven is een wirwar van verschillende soorten stijlen nieuwbouw en veel hoogbouw. Het is “een ruimte van experiment” zoals stedenbouwkundigen het ook wel noemen. In het midden van het winkelcentrum zagen we de Blob, een soort glazen druppel. Tevens heeft Eindhoven de fietsparkeergarage ook in het experiment betrokken. Deze is vrij prominent aanwezig in het straatbeeld van de vijfde stad van Nederland.

Het winkelcentrum ging over in de Emmasingel. Deze singel is een rechte straat, misschien ook wel een avenue genoemd, met aan weerszijden prominente gebouwen zoals de Witte Dame en de Admirant, het voormalig hoofdkantoor van Philips. Achter de wolkenkrabbers was een markant gebouwtje, het Philipsmuseum, waar vroeger de eerste gloeilampenfabriek was gevestigd.

Het Philipsmuseum bezochten we niet tijdens ons lang weekend weg, maar staat nog steeds op ons to do lijstje. Blogger Jeanine van de blog Jajofotografie bracht wel een bezoek aan dit museum. Kijk hier voor haar blog.

Steentjeskerk

Tussen alle hoge gebouwen zagen we een opmerkelijke Romaanse kerk opgebouwd uit kleine steentjes. Deze Steentjeskerk was jonger dan ik inschatte. Het was gebouwd na de bouw van het Philipsdorp in 1919. Vlak ernaast herrees, te midden van de witte huisjes van het Philipsdorp, het stadion van de Philipssportvereniging. Beter bekend als het PSV stadion.

Rijen in wit opgetrokken huizen met oranje daken en gele kozijnen vormden het vroegere arbeiderskwartier van Philips. In de wijk zagen we nog oude foto’s uit die tijd. We stonden even stil bij een huis met een foto waar een winkel uit 1930 op stond afgebeeld. Het was de Philips kruidenierswinkel die we nu kennen als de drogisterij de ETOS.

Etos

We ruilden de kleine arbeidershuizen in voor wederom hoogbouw zoals het donker bruine pand waar vanaf 1929 de Technische School was geplaatst. Even sloegen we het Strijp S terrein gade. Later in de wandeling kwamen we terug bij dit district met de oude Philipsfabrieken.

De maker van de wandeling kreeg maar niet genoeg van deze Philipsstad. In een rap tempo kwamen we langs het natuurkundig laboratorium (NatLab) waar de Philipsproducten werden uitgetest en niet vergeten de vliegende schotel, het Evoluon. In die tijd was dit educatiecentrum van Philips zijn tijd ver voorbij. Nu wordt deze futuristische onderzetter gebruikt als congrescentrum.

In de gloeilampenfabrieken werkten veel meisjes uit Drentse dorpen. In 1920 bouwde Philips voor deze arbeidersgezinnen het tuindorp, het Drents dorp. Kleine bakstenen huisjes met oranje puntdaken lagen rondom een brink met in het midden van dit dorpsplein hoge oude eiken. Het voelde als een oase van rust en ik had niet het idee dat ik me dichtbij de grote stad bevond.

Strijp R en Strijp S

Achter het Drentsdorp lag een oud industriecomplex waar televisiebuizen werden vervaardigd. Het terrein wordt nu grotendeels gesloopt en herbouwd voor nieuwbouw. Een aantal complexen is blijven staan en vormen nu het atelier van de ontwerper Piet Hein Eek. We wiepen een blik in zijn kunstenaarsonderkomen. Beneden was zijn werkplaats en boven waren diverse tentoonstellingen. We liepen vrij snel tussen de voor ons onbegrijpelijk kunstwerken en vergaapten ons aan de veel te dure spullen in de designwinkel.

Na alle Philipsindrukken waren we wel even toe aan drankje met wat lekkers. Naast het atelier streken we neer bij het hippe Strijp R restaurant. Het was ingericht met een diversiteit aan stoelen en tafels. Er hingen lampen in allerlei kleuren aan het hoge industriële plafond. Er heerste een easy going sfeer en in dat tempo kregen we ook onze flesjes fris en zelfgebakken worteltaart aangeboden. We werden rozig toen we in onze uitgezakte fauteuils bij het haardvuurtje zaten.We besloten dit warme nest toch maar in te ruilen voor een frisse wind met hier en daar een drupje regen.

Tussen de vervallen fabrieksgebouwen met gebroken ruiten liepen we richting de lichtgroene Oostenrijkse houten woningen. Vlak na de oorlog toen woningnood dreigde werden deze noodwoningen neergezet. Tot op heden staan deze woningen nog steeds aan de rand van het uitgestrekte voormalig landgoed van Philips.

Oostenrijkse huizen

Gezien de motregen zich transformeerden in grote regendruppels besloten we een stuk van de wandeling af te steken en het natuurschoon van het landgoed en het Philips de Jongpark niet te betreden, maar rechtstreeks naar Strijp S te lopen.

Onderweg kwamen we nog langs de Joodse begraafplaats die op een ongewone plek pal naast het station Strijp S huisde. Vanaf het perron kun je zo op de 330 grafstenen kijken.

Aan het begin van de route vingen we al een glimp van het oude Philips terrein op. Nu gingen we de oude industriële gebouwen die nu zijn omgevormd tot pop-up winkels en eigentijdse restaurants van dichterbij bekijken. In één van de panden zat een grote skatebaan, waar we vanaf de zijlijn een skater wax over een halfpipe en een quarterpipe zagen gaan.

Wax in Strijp S

Het laatste deel van de route hadden we liever met de bus gedaan. De wijk aan de achterkant van het station waar de bewoners hun auto in de voortuin parkeerden was meer de snelste route richting het station dan een mooie pagina in het wandelboekje.

Wandelroute 

Wil je ook eens wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven? Kijk hier voor de wandelgids en hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wat cool! Wij zijn afgelopen zomer naar Guus Meeuwis geweest in het stadion van PSV. Wij zijn toen (lees ik nu) uitgezet door de taxi bij het arbeiderskwartier. Die huisjes vielen mij wel op. Wat apart van de Drentse meisjes, nog nooit gehoord.

  Bijzondere stad lijkt mij dit. Stoer.

  Fijn weekend,
  groetjes Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, Eindhoven is inderdaad een leuke stad om nogmaals te bezoeken. We hebben een lang weekend gedaan en hebben volop van de stad genoten. Fijn weekend ook! Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s