Eindhoven, wandelen door Philipsdorp, Strijp R en Strijp S

Startpunt/eindpunt: Station Eindhoven, aantal kilometers: 14, horeca onderweg: diverse gelegenheden Strijp R en Strijp S 

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven, Philipspad 

Tijdens een lang weekend Eindhoven maak ik volop gebruik van de Urban wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Alle wandelingen uit deze bundel vertrekken vanaf station Eindhoven. Enkele van deze Urban walks zijn lijnwandelingen die eindigen bij een ander station.

Het Centraal station van Eindhoven heeft de bijnaam de Radio, omdat het op Philips’radio’s lijkt uit de jaren ’60. De architect van het station heeft dit echter niet zo bedoeld, omdat dit Rijksmonument al voor die tijd was ontworpen.

Philipsdorp 

Met mijn wandelschoenen loop ik tussen het winkelend publiek. De binnenstad van Eindhoven is een wirwar van verschillende soorten stijlen nieuwbouw en veel hoogbouw. Het is “een ruimte van experiment” zoals stedenbouwkundigen het ook wel noemen. In het midden van het winkelcentrum zie ik de Blob, een soort glazen druppel. Tevens heeft Eindhoven de fietsparkeergarage ook in het experiment betrokken. Deze is vrij prominent aanwezig in het straatbeeld van de vijfde stad van Nederland.

Het winkelcentrum gaat over in de Emmasingel. Deze singel is een rechte straat, misschien ook wel een avenue genoemd, met aan weerszijden prominente gebouwen zoals de Witte Dame en de Admirant, het voormalig hoofdkantoor van Philips. Achter de wolkenkrabbers is een markant gebouwtje, het Philipsmuseum, waar vroeger de eerste gloeilampenfabriek was gevestigd.

Steentjeskerk

Tussen alle hoge gebouwen zie ik een opmerkelijke Romaanse kerk opgebouwd uit kleine steentjes. Deze Steentjeskerk was jonger dan ik inschat. Het was gebouwd na de bouw van het Philipsdorp in 1919. Vlak ernaast herrijst, te midden van de witte huisjes van het Philipsdorp, het stadion van de Philipssportvereniging. Beter bekend als het PSV stadion.

Rijen in wit opgetrokken huizen met oranje daken en gele kozijnen vormen het vroegere arbeiderskwartier van Philips. In de wijk zie ik nog oude foto’s uit die tijd. Ik sta even stil bij een huis met een foto waar een winkel uit 1930 op stond afgebeeld. Het was de Philips kruidenierswinkel die ik nu ken als de drogisterij de ETOS.

Etos

Ik ruil de kleine arbeidershuizen in voor wederom hoogbouw zoals het donker bruine pand waar vanaf 1929 de Technische School is geplaatst. Even sla ik het Strijp S terrein gade. Later in de wandeling kom ik terug bij dit district met de oude Philipsfabrieken.

De maker van de wandeling krijgt maar niet genoeg van deze Philipsstad. In een rap tempo kom ik langs het natuurkundig laboratorium (NatLab) waar de Philipsproducten worden uitgetest en niet vergeten de vliegende schotel, het Evoluon. In die tijd was dit educatiecentrum van Philips zijn tijd ver voorbij. Nu wordt deze futuristische onderzetter gebruikt als congrescentrum.

In de gloeilampenfabrieken werkten veel meisjes uit Drentse dorpen. In 1920 bouwde Philips voor deze arbeidersgezinnen het tuindorp, het Drents dorp. Kleine bakstenen huisjes met oranje puntdaken lagen rondom een brink met in het midden van dit dorpsplein hoge oude eiken. Het voelt als een oase van rust en ik heb niet het idee dat ik me dichtbij de grote stad bevind.

Strijp R en Strijp S

Achter het Drentsdorp ligt een oud industriecomplex waar televisiebuizen werden vervaardigd. Het terrein wordt nu grotendeels gesloopt en herbouwd voor nieuwbouw. Een aantal complexen is blijven staan en vormen nu het atelier van de ontwerper Piet Hein Eek. Ik werp een blik in zijn kunstenaarsonderkomen. Beneden is zijn werkplaats en boven zijn diverse tentoonstellingen. Ik loop vrij snel tussen de voor mij onbegrijpelijk kunstwerken en vergaap me aan de veel te dure spullen in de designwinkel.

Na alle Philipsindrukken ben ik wel even toe aan drankje met wat lekkers. Naast het atelier strijk ik neer bij het hippe Strijp R restaurant. Het is  ingericht met een diversiteit aan stoelen en tafels. Er hangen lampen in allerlei kleuren aan het hoge industriële plafond. Er heerst een easy going sfeer en in dat tempo krijg ik ook mijn flesje fris en zelfgebakken worteltaart aangeboden. Ik word rozig als ik in mijn uitgezakte fauteuils bij het haardvuurtje zit. Ik besluit dit warme nest toch maar in te ruilen voor een frisse wind met hier en daar een drupje regen.

Tussen de vervallen fabrieksgebouwen met gebroken ruiten loop ik richting de lichtgroene Oostenrijkse houten woningen. Vlak na de oorlog toen woningnood dreigde werden deze noodwoningen neergezet. Tot op heden staan deze woningen nog steeds aan de rand van het uitgestrekte voormalig landgoed van Philips.

Oostenrijkse huizen

Gezien de motregen zich transformeren in grote regendruppels besluit ik een stuk van de wandeling af te steken en het natuurschoon van het landgoed en het Philips de Jongpark niet te betreden, maar rechtstreeks naar Strijp S te lopen.

Onderweg kom ik nog langs de Joodse begraafplaats, die op een ongewone plek pal naast het station Strijp S huist. Vanaf het perron kun je zo op de 330 grafstenen kijken.

Aan het begin van de route vang ik al een glimp van het oude Philips terrein op. Nu ga ik de oude industriële gebouwen, die nu zijn omgevormd tot pop-up winkels en eigentijdse restaurants, van dichterbij bekijken. In één van de panden zit een grote skatebaan, waar ik vanaf de zijlijn een skater “wax” over een halfpipe en een quarterpipe zie gaan.

Wax in Strijp S

Het laatste deel van de route had ik liever met de bus gedaan. De wijk aan de achterkant van het station waar de bewoners hun auto in de voortuin parkeren, is meer de snelste route richting het station dan een mooie pagina in het wandelboekje.

Wandelroute Philipspad 

Wil je ook eens wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven? Kijk hier voor de wandelgids en hier voor de wandelroute.

Volg me ook via 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wat cool! Wij zijn afgelopen zomer naar Guus Meeuwis geweest in het stadion van PSV. Wij zijn toen (lees ik nu) uitgezet door de taxi bij het arbeiderskwartier. Die huisjes vielen mij wel op. Wat apart van de Drentse meisjes, nog nooit gehoord.

  Bijzondere stad lijkt mij dit. Stoer.

  Fijn weekend,
  groetjes Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, Eindhoven is inderdaad een leuke stad om nogmaals te bezoeken. We hebben een lang weekend gedaan en hebben volop van de stad genoten. Fijn weekend ook! Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s