Loopje Katwijk

Startpunt/eindpunt: bushalte Katwijk Boulevard, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: diverse mogelijkheden boulevard en centrum Katwijk

Het was druilerig weer wanneer we onze tweede wandeling uit de gids De Loop van de Rijn startten. Met bus 31 vertrokken we vanaf station Leiden Centraal naar de boulevard van Katwijk. In de bus was het lekker warm. We moesten even acclimatiseren toen we de bus uitstapten.

Kustwerk Katwijk

De bewoners van de huizen aan de boulevard kijken uit op het strand. Vroeger stonden de huizen veel dichter bij zee. Tussen oktober 2013 en februari 2015 is de kust versterkt. Er is een ondergrondse parkeergarage gebouwd. In 2015 won dit ontwerp de Rijnlandse Architectuur Prijs. Daarnaast is het duingebied verbreed.

De huizen waren bedekt met meeuwen.De overdekte terrassen langs de boulevard waren hier en daar bezet. Het hoogseizoen was over en lokalen zaten aan een kopje koffie of een uitsmijter. Op het strand liepen wandelaars met de hond. De tijdelijke strandtenten waren opgeruimd en de vaste strandtenten waren matig bezet.

We hadden zicht op de witte Andreaskerk uit 1640 en de Katwijkse vuurbaak, die sinds 1971 een rijksmonument is.

Hollandse Duin 

We weken van het strand en de boulevard af en liepen richting het duingebied Hollandse Duin. Boven de duinen torende een vierkant gebouw met een oosterse koepel. Het was de tempel van de in 1910 opgerichte Soefiebeweging. Het is een ontwerp van Joods-Nederlandse architect Samuel Joshua van Emden.

De zon brak door en het was eigenlijk te warm voor een winterjas. De duinen hadden een oranje gloed van de Purpersteeltjes. De duindoorn had hier en daar nog een oranje besje. Tussen de duinen zaten plukjes groen fluoriderende mosjes.

We zigzagden door de Berkheide en we golfden over het duinlandschap. We passeerden een vogelkijkhut. Er waren maar weinig vogels te spotten. De meeste waren aan het overwinteren in het zuiden. We wandelden richting het Panbos en kwamen vooral veel hondenbezitters tegen. De bladeren van de duineiken in het bos kleurden rood en geel.

Katwijk

Vlakbij de watertoren van Katwijk liepen we de kustplaats weer binnen. We wandelden over een weggetje langs een woonwijk. Steeds bleven we zicht houden op de neo-romaanse watertoren naar ontwerp van de architect Jan Willem Schaap.

Aan de rand van deze nieuwbouwwijk kwamen we informatiepaneel tegen van het Romeinse Rijk. In Katwijk zijn nog veel archeologische vindplaatsen uit de Romeinse Limes tijd.

We wandelden het oude centrum van Katwijk aan de Rijn binnen. We kwamen langs de hervormde dorpskerk en een hofstede uit 1805.

De Rijn

Ondanks dat we een route uit het boekje de Loop van de Rijn liepen hadden we nog geen glimp opgevangen van deze rivier. Om deze waterweg te kunnen bereiken, struinden we langs een drukke weg. Eindelijk hadden we aanblik op de Rijn.

Een visser gooide zijn hengel uit en een motorbootje met twee jonge jongens voer over het water. De berkenbomen langs de kade kleurden geel, groen en rood. De paden langs de oever waren bezaaid met gevallen bladeren. Langs het pad stond nog een bijzondere kegelvormige toren, de Katwijkse kalkoven.

We naderden de haven van Katwijk. De scholen waren net uit en kinderen met de schooltassen op de bagagedrager passeerden ons. We streken even neer voor een passende versnapering. Vlakbij de Buitensluis, aten we bij de onlangs geopende Viszaak, een heerlijk broodje haring.

Rooie Buurt

Het laatste deel van de wandeling voer door de “Rooie Buurt”. De wijk dankt zijn naam aan de huizen met rode dakpannen en bakstenen. Dit gemeentelijk monument was het eerste project van de Katwijkse Bouwvereniging. De woningen uit 1914 waren bedoeld voor de Katwijkse vissers en arbeiders.

We liepen door de smalle autoloze straatjes van deze buurt. Je zag dat deze wijk nog was gerenoveerd aan de goede staat van de huizen.

Via een steile trap kwamen we op de kade van het Prins Hendrikkanaal. Ooit was dit het hart van de Katwijkse visserij. Nu is het kanaal omringd door rode bakstenen appartementen. Aan de kop van de kade waren restaurants en winkels gevestigd. Op een paar honderd meter afstand hiervan pakten we onze bus terug naar Leiden.

Wandelroute

Wil je ook eens wandelen langs de kust, door de duinen en langs de Rijn? De wandeling komt uit de gids “De Loop van de Rijn” van Loek en Irene Heskes. Kijk hier voor de wandelgids en hier voor de wandelroute

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Piet schreef:

    Wat een mooie positieve blik heb jij! Zonder oordeel observerend. Dat is fijn

    Like

  2. verawandelt schreef:

    Beste Piet, bedankt voor het compliment!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s