Herfstwandelen Amsterdam Zuid

Startpunt: Station Amsterdam RAI, eindpunt: Metrostation Weesperplein, aantal kilometers: 12, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in Amsterdam Zuid

De warme nazomerdagen hebben plaatsgemaakt voor een echte herfstdag van 11 graden. We wandelen een etappe uit de bundel “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam 

Amstelpark

Het Amstelpark hebben we al eerder tijdens het wandelen van de Groene Wissel Amsterdam Amstel bezocht. Bij het Rosarium wandelen we het park binnen. Het treintje dat door het oud Floriade terrein rijdt, heeft vandaag een vrije dag. Hier en daar loopt een wandelaar. Een enkeling staat tussen de Hollandse molens op het midgetgolf terreintje.

De route gaat door de Japanse tuin. Op de achtergrond spuit de fontein in de vijver. Twee oude mannen zijn omringd door meerkoetjes en nijlganzen, die snakken naar een stukje oud brood. Op de lange lanen van het park lopen hardlopers in hip tenue. Aan de zuidkant van het park, bij het blauw gele toegangshek, verlaten we het park.

Zorgvlied

Roeiers zijn volop aanwezig op de Amstel. Op de achtergrond zoefen auto’s voorbij op de A2.

Via de oever van de Amstel komen we bij de begraafplaats Zorgvlied.

Deze rustplaats ligt op de voormalige buitenplaats Zorgvliet en is aangelegd door de landschapsarchitect Jan David Zocher. Het kerkhof dat in eigendom van Amstelveen is, biedt de laatste rustplaats voor veel bekende schrijvers en toneelspelers zoals Annie MG Schmidt, Ischa Meijer en Joop Doderer.

De graven en grafmonumenten worden overschaduwd door de takken van mammoetbomen en Hongaarse eiken. We wandelen langs het graf van Harry Mulisch en we staan even stil bij de laatste rustplaats van de schrijfster van Jip en Janneke. Op en bij haar graf liggen beeldjes en pennen.

Amsterdamse school

We vervolgen het pad langs de Amstel. We worden ingehaald door hardlopers en fietsers. We verlaten de rivier en lopen de Amsterdamse Rivierenbuurt in.  We steken de Vrijheidslaan over en komen langs de Joodse zuurwinkel van De Leeuw. Zaterdag op Sabbat, is de winkel echter gesloten.

Ik herken de winkel door de blog van blogger Davide. Lees hier Davides verhaal “Ingelegd Joods zuur bij De Leeuw Zuurwaren in Amsterdam“.

We staan even stil bij het standbeeld van stedenbouwkundige van deze wijk, Berlage, met op de achtergrond één van de eerste flatgebouwen in Nederland.

Plastische gevels, laddervensters, versierde huisnummers, het wemelt hiervan in Amsterdam Zuid. De Amsterdamse Schoolstijl die hier veelvuldig is toegepast, zien we perfect terug bij het woningencomplex De Dageraad. Het complex aan de P.L. Takstraat is naar ontwerp van Michel de Klerk en Piet Kramer. Een creatie van De Klerk kwamen we al eerder tegen toen we museum ’t Schip bezochten.

Even verder liggen de sociale woningen van het Coöperatie hof. De rode en oranje blaadjes aan de beukenbomen kleuren mooi bij de oranjedaken. In het midden van het hof ligt een leeszaal met een toren. Dit is bedoeld als socialistisch antwoord op de kerktoren, waar men afwijzend tegenover stond.

Lees meer over de Amsterdamse Schoolstijl in mijn blog “Wandelen langs 100 jaar Amsterdamse School“.

Diamantbuurt en Cinétol

Op de Jozef Israëlkade stoppen we even bij nummer 415. Hier woonde de schrijver Gerard Reve met zijn ouders. Het huisnummer 66, dat er hangt, verwijst naar de Schilderskade 66 waar de hoofdpersoon Frits van Egters uit zijn boek de Avonden woonde.

Tussen de arbeidspaleizen met geel-groene raamkozijnen van de architect J.C. van Epen ligt het voormalig badhuis. Veel huizen hadden in die tijd geen douches.

De huizenblokken gaan over in cottages voor arbeiders bij de Lutmastraat. Hier woonden veel Joodse arbeiders van de nabijgelegen Asscher Diamantfabriek.

Een vreemde eend in de bijt was het gebouw van de Openbare bibliotheek Cinétol. Het gebouw heeft in de loop van de tijd al veel functies gehad. Hierover was in de bibliotheek een tentoonstelling: de Kroniek Cinétol. Het pand in de stijl van Het Nieuwe Bouwen was negentig jaar geleden gebouwd als theosofische tempel. Daarna was het een synagoge, een bioscoop en een moskee. Het is nu al dertig jaar een bieb.

“De wijkbibliotheek is inmiddels verhuisd naar de overkant naar het Asscherkwartier in De Pijp. In de rechter vleugel is nog altijd de theosofische vereniging gevestigd.”

De Pijp, Sarphatipark en de Albert Cuyp

We lopen de levendige studenten en yuppenbuurt de Pijp in. Onderweg komen we nog langs het Huis met de kabouters. Een gebouw met een mengeling van stijlen.

We wandelden in de lange straten met woningen met vier bouwlagen en hijsbalken.We zigzaggen tussen de fietsen met of zonder fietskratten die her en der op de stoep staan gestald. Tussen de woonhuizen zitten meubelmakers, boetieks, cafés en restaurants.

Midden in de wijk ligt het Sarphatipark met het monument van Samuel Sarphati.

De stad heeft tal van projecten te danken aan deze arts. Hij pakte de hygiënische omstandigheden aan door in de vooral armere wijken huisvuil op de halen en hij richtte de Maatschappij voor Meel en Broodfabrieken op om voor een goedkope prijs brood te kunnen leveren.

Mensen gebruiken het park op hun eigen manier. Een man leest een boek op een bankje. Een jonge vrouw doet haar yogaoefeningen en een moeder speelt een potje voetbal met haar zoontje.

De rust van het park ruilen we in voor de bedrijvigheid van de Albert Cuypmarkt. Waren staan  uitgestald en jong en oud kopen hun spulletjes op de Amsterdamse bazaar.

We zijn de drukte nog niet kwijt. Helemaal niet bij de Ferdinand Bolstraat, waar toeristen rijen dik bij de ingang van de Heineken Experience staan. Tot 1980 was op deze plek de bierbrouwerij gevestigd. Deze is verplaatst naar Zoeterwoude en Den Bosch.

We verlaten de toeristenstroom en bij het Frederiksplein komen we bij de plek waar vroeger het Paleis van Volksvlijt stond.

Dit paleis werd op initiatief van Sarphati gebouwd en door brand verwoest in 1929. Op deze plek staat nu het gebouw van de Nederlandsche Bank.

Terug naar de Amstel   

Een terugkomend thema gedurende deze wandeling is de Amstel. Steeds ontmoeten we deze rivier. Het laatste deel van de route hebben we een weids uitzicht op de Amsterdamse rio. Aan de overkant van het water ligt het theater Carré en het poepchique Amstelhotel.

Wandelroute 

Deze route komt uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Kijk hier voor de wandelgids en hier voor de wandelroute. 

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam en Amsterdam acht keer anders

Volg me ook via 

10 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Wat zijn de bomen schitterend op dit moment. Prachtige foto’s 😊

    Like

    1. verawandelt schreef:

      Bedankt! Ik bleef maar foto’s schieten met die mooie herfstkleuren.

      Like

  2. Toevallig heb ik afgelopen woensdag ook deze etappe gelopen. Met name in het Amstelpark waren de herfstkleuren prachtig. Ook de Amsterdamse School-panden werden, voor zover mogelijk, nog mooier door het zachte licht en de bomen in herfsttooi.
    Mooi (foto)verslag !

    Like

    1. verawandelt schreef:

      Dag Annemarieke, wat leuk om te lezen dat je deze wandeling onlangs hebt gewandeld. Wat een prachtige stukje Amsterdam in een kort tijdsbestek. Ik bleef maar plaatjes schieten van Amsterdam in herfstkleuren.

      Like

  3. ANNEMARIE schreef:

    ik kan niet meer zo goed lopen maar geniet wel van het lezen van routes b.v Amsterdam noord ,Haarlemse hofjes,amsterdam in de herfst enz,.jammer dat ik niet meer gekeken en gewandeld heb toen ik nog in Amsterdam woonde n.b ik ben er geboren en heb er gewoond op het surinameplein,churchill-laan en osdorp.Ikheb er voor de klas gestaan en alles is aan me voorbij gegaan.Helaas,niet meer terug te draaien ,spijt.Volgend leven maar…

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Annemarie, bedankt voor je bericht. Vervelend om te lezen dat je niet meer zo goed kan lopen. Gelukkig geniet je wel van mijn verhalen. Groeten Vera

      Like

  4. Stien den Braber schreef:

    Ha Vera, ik zat me af te vragen: maar het regende toch heel erg hard? Hoe zo dan die mooie foto’s, Maar toen zag ik dat je hem al veel eerder had gelopen. Het blijft een mooie buurt, zuid. En ik kijk ook wel weer uit naar de herfstkleuren.

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Stien, heel goed gezien. Deze wandeling maakte ik even geleden, maar is nu zo tijdens de herfst een mooie gelegenheid om weer te lopen. Groet Vera

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s