Herfstwandelen Amsterdam Zuid

Startpunt: Station Amsterdam RAI, eindpunt: Metrostation Weesperplein, aantal kilometers: 12, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in Amsterdam Zuid

De warme nazomerdagen hadden plaatsgemaakt voor een echte herfstdag van 11 graden. We wandelden een etappe uit de bundel “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam“. Omdat de route “Ten westen van de Amstel” niet vanaf Amsterdam RAI startte, liepen we een aanlooproute om vervolgens de wandeling bij het Amstelpark op te pakken.

Amstelpark

Het Amstelpark hadden we al eerder tijdens het wandelen van de Groene Wissel Amsterdam Amstel bezocht. Bij het Rosarium wandelden we het park binnen. Het treintje dat door het oud Floriade terrein rijdt, had vandaag een vrije dag. Hier en daar liep een wandelaar. Een enkeling stond tussen de Hollandse molens op het midgetgolf terreintje.

De route voer door de Japanse tuin. Op de achtergrond spoot de fontein in de vijver. Twee oude mannen waren omringd door meerkoetjes en nijlganzen, die snakten naar een stukje oud brood. Op de lange lanen van het park liepen hardlopers in hip tenue. Aan de zuidkant van het park, bij het blauw gele toegangshek, verlieten we het park.

Zorgvlied

Roeiers waren volop aanwezig op de Amstel. Op de achtergrond zoefden auto’s voorbij op de A2.

Via de oever van de Amstel kwamen we bij de begraafplaats Zorgvlied. Deze rustplaats ligt op de voormalige buitenplaats Zorgvliet en is aangelegd door de landschapsarchitect Jan David Zocher. Het kerkhof dat in eigendom van Amstelveen is, biedt de laatste rustplaats voor veel bekende schrijvers en toneelspelers zoals Annie MG Schmidt, Ischa Meijer en Joop Doderer.

De graven en grafmonumenten werden overschaduwd door de takken van mammoetbomen en Hongaarse eiken. We wandelen langs het graf van Harry Mulisch en we stonden even stil bij de laatste rustplaats van de schrijfster van Jip en Janneke. Op en bij haar graf lagen beeldjes en pennen.

Amsterdamse school

We vervolgden het pad langs de Amstel. We werden ingehaald door hardlopers en fietsers. We verlieten de rivier en liepen de Amsterdamse Rivierenbuurt in.  We staken de Vrijheidslaan over en kwamen langs de Joodse zuurwinkel van De Leeuw. Zaterdag was de winkel echter gesloten.

Ik herkende de winkel door de blog van blogger Davide. Lees hier Davides verhaal “Ingelegd Joods zuur bij De Leeuw Zuurwaren in Amsterdam“.

We stonden stil bij het standbeeld van stedenbouwkundige van deze wijk, Berlage, met op de achtergrond één van de eerste flatgebouwen in Nederland.

Plastische gevels, laddervensters, versierde huisnummers, het wemelden hiervan in Amsterdam Zuid. De Amsterdamse Schoolstijl die hier veelvuldig is toegepast zagen we perfect terug bij het woningencomplex De Dageraad. Het complex aan de P.L. Takstraat is naar ontwerp van Michel de Klerk en Piet Kramer. Een creatie van De Klerk kwamen we al eerder tegen toen we museum ’t Schip bezochten.

Even verder lagen de sociale woningen van het Coöperatie hof. De rode en oranje blaadjes aan de beukenbomen kleurden mooi bij de oranjedaken. In het midden van het hof lag een leeszaal met een toren. Dit was bedoeld als socialistisch antwoord op de kerktoren, waar men afwijzend tegenover stond.

Lees meer over de Amsterdamse Schoolstijl in mijn blog “Wandelen langs 100 jaar Amsterdamse School“.

Diamantbuurt en Cinétol

Op de Jozef Israëlkade stopten we even bij nummer 415. Hier woonden de schrijver Gerard Reve met zijn ouders. Het huisnummer 66, dat er hing, verwees naar de Schilderskade 66 waar de hoofdpersoon Frits van Egters uit zijn boek de Avonden woonde.

Tussen de arbeidspaleizen met geel-groene raamkozijnen van de architect J.C. van Epen lag het voormalig badhuis. Veel huizen hadden in die tijd geen douches.

De huizenblokken gingen over in cottages voor arbeiders bij de Lutmastraat. Hier woonden veel Joodse arbeiders van de nabijgelegen Asscher Diamantfabriek.

Een vreemde eend in de bijt was het gebouw van de Openbare bibliotheek Cinétol. Het gebouw heeft in de loop van de tijd al veel functies gehad. Hierover was in de bibliotheek een tentoonstelling: de Kroniek Cinétol. Het pand in de stijl van Het Nieuwe Bouwen was negentig jaar geleden gebouwd als theosofische tempel. Daarna was het een synagoge, een bioscoop en een moskee. Het is nu al dertig jaar een bieb.

“De wijkbibliotheek is inmiddels verhuisd naar de overkant naar het Asscherkwartier in De Pijp. In de rechter vleugel is nog altijd de theosofische vereniging gevestigd.”

De Pijp, Sarphatipark en de Albert Cuyp

We liepen de levendige studenten en yuppenbuurt de Pijp in. Onderweg kwamen we nog langs het Huis met de kabouters. Een gebouw met een mengeling van stijlen.

We wandelden in de lange straten met woningen met vier bouwlagen en hijsbalken.We zigzagden tussen de fietsen met of zonder fietskratten die her en der op de stoep stonden gestald. Tussen de woonhuizen zaten meubelmakers, boetieks, cafés en restaurants.

Midden in de wijk lag het Sarphatipark met het monument van Samuel Sarphati. De stad heeft tal van projecten te danken aan deze arts. Hij pakte de hygiënische omstandigheden aan door in de vooral armere wijken huisvuil op de halen en hij richtte de Maatschappij voor Meel en Broodfabrieken op om voor een goedkope prijs brood te kunnen leveren.

Mensen gebruikten het park op hun eigen manier. Een man zat een boek te lezen op een bankje. Een jonge vrouw deed haar yogaoefeningen en een moeder speelde een potje voetbal met haar zoontje.

De rust van het park ruilden we in voor de bedrijvigheid van de Albert Cuypmarkt. Waren stonden uitgestald en jong en oud kochten hun spulletjes op de Amsterdamse bazaar.

We waren de drukte nog niet kwijt. Helemaal niet bij de Ferdinand Bolstraat, waar toeristen rijen dik bij de ingang van de Heineken Experience stonden. Tot 1980 was op deze plek de bierbrouwerij gevestigd. Deze is verplaatst naar Zoeterwoude en Den Bosch.

We verlieten de toeristenstroom en bij het Frederiksplein kwamen we bij de plek waar vroeger het Paleis van Volksvlijt stond. Dit paleis werd op initiatief van Sarphati gebouwd en door brand verwoest in 1929. Op deze plek staat nu het gebouw van de Nederlandsche Bank.

Terug naar de Amstel   

Een terugkomend thema gedurende deze wandeling was de Amstel. Steeds ontmoetten we deze rivier. Het laatste deel van de route hadden we een weids uitzicht op de Amsterdamse rio. Aan de overkant van het water lag het theater Carré en het poepchique Amstelhotel.

Wandelroute 

Deze route komt uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Kijk hier voor de wandelgids en hier voor de wandelroute

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wat zijn de bomen schitterend op dit moment. Prachtige foto’s 😊

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Bedankt! Ik bleef maar foto’s schieten met die mooie herfstkleuren.

   Like

 2. Toevallig heb ik afgelopen woensdag ook deze etappe gelopen. Met name in het Amstelpark waren de herfstkleuren prachtig. Ook de Amsterdamse School-panden werden, voor zover mogelijk, nog mooier door het zachte licht en de bomen in herfsttooi.
  Mooi (foto)verslag !

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Annemarieke, wat leuk om te lezen dat je deze wandeling onlangs hebt gewandeld. Wat een prachtige stukje Amsterdam in een kort tijdsbestek. Ik bleef maar plaatjes schieten van Amsterdam in herfstkleuren.

   Like

 3. ANNEMARIE schreef:

  ik kan niet meer zo goed lopen maar geniet wel van het lezen van routes b.v Amsterdam noord ,Haarlemse hofjes,amsterdam in de herfst enz,.jammer dat ik niet meer gekeken en gewandeld heb toen ik nog in Amsterdam woonde n.b ik ben er geboren en heb er gewoond op het surinameplein,churchill-laan en osdorp.Ikheb er voor de klas gestaan en alles is aan me voorbij gegaan.Helaas,niet meer terug te draaien ,spijt.Volgend leven maar…

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Annemarie, bedankt voor je bericht. Vervelend om te lezen dat je niet meer zo goed kan lopen. Gelukkig geniet je wel van mijn verhalen. Groeten Vera

   Like

 4. Stien den Braber schreef:

  Ha Vera, ik zat me af te vragen: maar het regende toch heel erg hard? Hoe zo dan die mooie foto’s, Maar toen zag ik dat je hem al veel eerder had gelopen. Het blijft een mooie buurt, zuid. En ik kijk ook wel weer uit naar de herfstkleuren.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, heel goed gezien. Deze wandeling maakte ik even geleden, maar is nu zo tijdens de herfst een mooie gelegenheid om weer te lopen. Groet Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s