De Carolinahoeve, rondwandeling Dieren

Startpunt/eindpunt: station Dieren, aantal kilometers: 10 en horeca onderweg:  De Carolinahoeve

De weersverwachtingen zijn extreem goed voor een vakantie in eigen land. Op het laatste moment boeken we voor een week een B&B in het Gelderse Dieren. Een ideale uitvalbasis voor tal van wandelingen.

Huis met de leeuwenkoppen

In een chique straat met vrijstaande herenhuizen in de oude kern van Dieren is in een oude kruidenierswinkel onze B&B gevestigd. We worden in de grote keuken hartelijk ontvangen door de eigenaar Constans. In het kookvertrek waar de authentieke kruidenierskastjes en de toonbank nog intact zijn, waan je je even in de tijd van toen.

Onze slaapkamer is echt een pronkkamer. Overal hangen schilderijen. Zelfs het kleinste kamertje van het huis is voorzien van schilderingen. De meubelstukken met  krullen zijn sierlijk. Voor een week is dit logement perfect. We hebben een ruime kamer met een eigen zitje, een koelkast en een grote badkamer.

Wil je ook een keer logeren in B&B Huis met de leeuwenkoppen? Kijk hier voor meer informatie. 

Groene Wissel, De Carolinahoeve 

Rond half vier starten we de wandeling. Alhoewel het wat later in de middag is, is de warmte van de zon nog goed te voelen wanneer we tussen de zonnebloemen richting het Hof te Dieren wandelen.

Al snel lopen we onder het zonnescherm van beukentakken. We struinen over een veerooster het bos in. Onze wandelschoenen ontmoeten verschillende soorten ondergronden mede afhankelijk of we door een loofbos of naaldbos lopen. Af en toe moeten we uitkijken of onze schuiten niet de mestkevers platwalsen. Na het arsenaal aan bomen komen we bij een open veld waar Schotse Hooglanders met hun kleintjes grazen. Omdat ze achter een hek staan durf ik wel even op kraamvisite.

Bij het de pannenkoekrestaurant De Carolinahoeve is het druk met dagjesmensen, die tijdens hun fietstocht genieten van een pannenkoek met kaas of spek. Wij lopen even verder, omdat we net onze lunch achter de kiezen hebben en het nog te vroeg is voor het diner.

Voormalig pannenkoekrestaurant De Carolinahoeve is verbouwd en serveert geen pannenkoeken meer, maar wel andere overheerlijke gerechten! 

Stadhouder Willem IV had een dochter, Caroline

We lopen weer in het bosgebied in en de zandpaden worden even ingeruild voor stenen paden. Onderweg zijn maar weinig wandelbankjes. Eindelijk word ik op de Carolinaberg op mijn wenken bediend. Op de berg staat een boom die is omringd door een immense wandelbank.

Vroeger was het landgoed Hof te Dieren in bezit van de familie Van Oranje. Het sterrenbos met de 14 lanen, waar de Carolinaberg het middelpunt vormt is vernoemd naar de lieveling van vazal Willem IV.

Het is vredig stil bovenop de berg. De GPS is ons even kwijt en we zijn al snel niet de vierde laan, maar de derde laan in gewandeld.

De Dierense Sporenpaden

Stichting Dieren met Dieren  een eigen wandelroute ontwikkeld met afstanden van drie tot zeven kilometer. De wandelingen leiden je langs sprekende en interessante plaatsen binnen en buiten het dorp. De route is goed bewegwijzerd door middel van groene dierpootafdrukken op de weg.

Kijk hier voor meer informatie over de Dierense Sporenpaden. 

“Pietje Pelle op zijn Gazelle”

Weer terug in het dorp komen we langs het twintigste-eeuws fabrieksgebouw van een fenomeen in fietsersland, Gazelle.

Rudolf Arentsen en Willem de Kölling hadden achter de Kerkstraat op nummer 10 van Dieren een smederij waar ze fietsen maakten. De Kölling bedacht in 1902 de naam Gazelle, toen hij tijdens een boswandeling een ree zag oversteken en onder de indruk was van zijn snelle en sierlijke bewegingen. In 1992 kreeg de firma bij haar honderdjarig bestaan het Koninklijk predicaat.

Wandelroute

Wil je ook een fraaie route rond Dieren wandelen met een lunchstop bij de De Carolinahoeve in het verschiet?  Kijk hier voor de wandelroute. 

Volg me ook via 

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Edwin van der kraan schreef:

  Mooi daar he. Vroeger daar veel gewandeld. Ik woonde lang in Arnhem. Groet, Edwin

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Edwin, prachtige omgeving en ideaal wandelgebied! Groeten Vera

   Like

 2. WandelBart schreef:

  Nog meer van die leuke pannenkoekroutes vind je hier: http://www.supportervanbewegen.nl/wandelingen

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Vera (en andere wandelaars),

  Het juiste adres van pannenkoekwandeling Dieren is http://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-dieren/15629/. Hier vind je de meest actuele routebeschrijving, foto’s en reacties van andere wandelaars.

  Doorverwijzen naar de PDF kan teleurstellingen opleveren, omdat bij een update van de routebeschrijving zo verwezen wordt naar de oude routebeschrijving.

  Vera, kun je het adres in je blog wijzigen? Alvast bedankt.

  Stefan Horn
  Wandelzoekpagina
  http://www.wandelzoekpagina.nl

  Like

 4. verawandelt schreef:

  Beste Stefan,

  Bedankt voor je alertheid. Ik heb de link veranderd in de door jou aangegeven link.

  Groeten,
  Vera

  Like

 5. rieky schreef:

  hallo vera

  het zit er allemaal mooie uit deze wandeling willen we 16-12-2016 gaan wandelen
  groetjes rieky noud

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Rieky, dan heb je een prachtige wandeling in het verschiet en een lekkere pannenkoek bij de Carolinahoeve! Veel wandelplezier

   Like

 6. De Gans (Marije) schreef:

  Wat een mooie wandeling wwer Vera. Die B&B lijkt me ook echt leuk. Goed weekend ☉

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marije, dank je! Het weer wordt weer steeds beter om lekker te wandelen. B&B is echt een aanrader. Jij ook fijn weekend.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s