Kerstwandelen bij Scheveningen

Beginpunt: tramhalte Kurhaus, eindpunt: station Den Haag Centraal, aantal kilometers: 9, horeca onderweg: diverse mogelijkheden bij Scheveningen en in het centrum van Den Haag

Pannenkoekroute Scheveningen 

Met een windkracht zeven startten we de Pannenkoekroute Scheveningen bij het Kurhaus. Enkele wandelaars flaneerden over de boulevard en een aantal kocht de laatste kerstcadeaus in het winkelcentrum.

Scheveningse Pier 

Het zeewater klotste tegen de kleurige pilaren van de Scheveningse Pier. Een moeder en vader met kleine kinderen hielden zich staande tegen de harde wind. Ik moest mijn camera stevig vasthouden om geen bewogen foto te krijgen. De wind had golfjes gemaakt in het zand. Onze wandelschoenen zakten weg in de mulle ondergrond. Bij elke stap veroorzaakten onze schoenen een knisperend geluid door het platwalsen van de schelpjes.

Scheveningen strand 

Kitesurfers en windsurfers probeerden te plankzeilen op de hoge golven. Meeuwen en kauwtjes zweefden boven het strand.

Bij de rode vuurtoren verlieten we het strand en liepen de vissershaven van Scheveningen in. Een vislucht kwam ons tegemoet. Bij een viszaak streken we even neer voor een broodje gestoomde makreel.

Scheveningse bosjes

Tussen het strand en de Scheveningse bosjes lag een gebied met hoge galerijflats. Snel ruilden we de etagewoningen in voor statige jaren dertig woningen. We liepen omhoog naar een uitkijkpunt waar we oud Scheveningen en de rode vuurtoren zagen. We staken de Scheveningse weg over en we werden omringd door bosschages.

Het was honden uitlaattijd. Kleine en grote honden haalden ons in. Onze schoenen marcheerden over de asfaltpaden die waren omringd door droge bruine blaadjes. We konden goed door het Scheveningse bos kijken, omdat de bomen waren ontdaan van hun bladeren. Enkele bomen hadden de wit/rood-markeringen van het Marskramerpad op hun stam.

We liepen rondom een grote vijver waar kleine meeuwen en meerkoetjes deinden op het water. We passeerden het Indisch monument en wandelden weer het groen in. Een man zat bij de kleine zandverstuiving op een bankje. Het leven was voor hem weer halfvol door een vol glas.

We kwamen voorbij de joodse begraafplaats en wilden bij het koffiehuis De Oude Tol iets warms nuttigen. De eigenaar was echter met kerstreces en we liepen door naar het centrum van Den Haag.

Den Haag

Japanners zetten het Vredespaleis op de kiek. Voor het cour stond een grote den met lichtjes. We wandelen het museumkwartier van Den Haag binnen. Het Communicatiemuseum aan de Zeestraat was echter gesloten en zal na een grootse verbouwing weer in het voorjaar van 2017 zijn deuren openen.

Net voor Panorama Mesdag liepen we onder de monumentale eiken richting het Onafhankelijkheidsplein met in het midden het monument ter nagedachtenis aan de overwinning op Napoleon.

We verlieten het Statenkwartier en liepen langs de diverse galeries en delicatessenzaken van het Noordeinde. Klanten sloegen de laatste wijn in voor het kerstmaal en een enkele was nog opzoek naar een poep chique cadeau.

Het laatste deel van de route ging over de Lange Voorhout waar het nog druk was met dagjesmensen. Tussen de bouwhekken van de nieuwe parkeergarage door kwamen we bij het Mauritshuis en de Hofvijver. Het was hier voor ons zeer bekend terrein en we zetten de GPS uit om nog de laatste kerstinkopen te kunnen doen.

Wandelroute 

Wil je ook wandelen over het strand van Scheveningen en door Den Haag? Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. WandelBart schreef:

  Misschien goed om te weten dat Vera deze wandeling in omgekeerde richting heeft gelopen. Dat kan heel makkelijk met een gps-track. Loop je alleen op de routebeschrijving, dan kuier je van een van de grote Haagse stations naar Scheveningen en neemt daar de tram weer naar het station.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Bart, dank voor de toevoeging!

   Like

 2. Door Suzanne schreef:

  Klinkt als een wandeling die goed te combineren valt met een Haags museum. Volgend voorjaar staat er weer een dagje Den Haag op de planning, dus wie weet!

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Suzanne, deze wandeling is zeker te combineren met een bezoek aan een museum en ook een mooie combinatie tussen stad en strand!

   Geliked door 1 persoon

 3. WandelBart schreef:

  Man Bijt Hond heeft een filmpje gemaakt over hoe ik (WandelBart) deze route (deels) uitzet! Surf naar hier: http://manbijthond.tv/2016/07/21/onderhoud-aan-wandelroutes-vaak-vergeten-wandelbart/

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Bart, wat een leuk filmpje en grappig om te zien hoe je normaliter de routes uitzet! Wij hadden heel ander weer tijdens het wandelen van deze route. Ik denk dat we deze in de zomer weer eens gaan lopen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s