Kerstwandelen bij Scheveningen

Beginpunt: tramhalte Kurhaus, eindpunt: station Den Haag Centraal, aantal kilometers: 9, horeca onderweg: diverse mogelijkheden bij Scheveningen en in het centrum van Den Haag

Pannenkoekroute Scheveningen 

Met een windkracht zeven start ik de Pannenkoekroute Scheveningen bij het Kurhaus. Enkele wandelaars flaneren over de boulevard en een aantal koopt de laatste kerstcadeaus in het winkelcentrum.

Scheveningse Pier 

Het zeewater klotst tegen de kleurige pilaren van de Scheveningse Pier. Een moeder en vader met kleine kinderen houden zich staande tegen de harde wind. Ik moet mijn camera stevig vasthouden om geen bewogen foto te krijgen. De wind maakt golfjes in het zand. Mijn wandelschoenen zakken weg in de mulle ondergrond. Bij elke stap veroorzaken mijn schoenen een knisperend geluid door het platwalsen van de schelpjes.

Scheveningen strand 

Kitesurfers en windsurfers proberen te plankzeilen op de hoge golven. Meeuwen en kauwtjes zweven boven het strand.

Bij de rode vuurtoren verlaat ik het strand en loop de vissershaven van Scheveningen in. Een vislucht komt me tegemoet. Bij een viszaak strijk ik even neer voor een broodje gestoomde makreel.

Scheveningse bosjes

Tussen het strand en de Scheveningse bosjes ligt een gebied met hoge galerijflats. Snel ruil ik de etagewoningen in voor statige jaren dertig woningen. Ik loop omhoog naar een uitkijkpunt waar ik oud Scheveningen en de rode vuurtoren zie. Ik steek de Scheveningse weg over en ik word omringd door bosschages.

Het is honden uitlaattijd. Kleine en grote honden halen mij in. Mijn schoenen marcheren over de asfaltpaden, die zijn omringd door droge bruine blaadjes. Ik kan goed door het Scheveningse bos kijken, omdat de bomen zijn ontdaan van hun bladeren. Enkele bomen hebben de wit/rood-markeringen van het Marskramerpad op hun stam.

Ik loop rondom een grote vijver waar kleine meeuwen en meerkoetjes deinen op het water. Ik passeer het Indisch monument en wandel weer het groen in. Een man zit bij de kleine zandverstuiving op een bankje. Het leven is voor hem weer halfvol door een vol glas.

Ik kom voorbij de joodse begraafplaats en wil bij het koffiehuis De Oude Tol iets warms nuttigen. De eigenaar is echter met kerstreces en ik loop door naar het centrum van Den Haag.

Den Haag

Japanners zetten het Vredespaleis op de kiek. Voor het cour staat een grote den met lichtjes. Ik wandel het museumkwartier van Den Haag binnen. Het Communicatiemuseum aan de Zeestraat is  echter gesloten. 

Net voor Panorama Mesdag loop ik onder de monumentale eiken richting het Onafhankelijkheidsplein met in het midden het monument ter nagedachtenis aan de overwinning op Napoleon.

Ik verlaat het Statenkwartier en loop langs de diverse galeries en delicatessenzaken van het Noordeinde. Klanten slaan de laatste wijn in voor het kerstmaal en een enkele is nog opzoek naar een poep chique cadeau.

Het laatste deel van de route gaat over de Lange Voorhout waar het nog druk is met dagjesmensen. Tussen de bouwhekken van de nieuwe parkeergarage door kom ik bij het Mauritshuis en de Hofvijver. Het is hier voor mij zeer bekend terrein en ik zet de GPS uit om nog de laatste kerstinkopen te kunnen doen.

Wandelroute 

Wil je ook wandelen over het strand van Scheveningen en door Den Haag? Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. WandelBart schreef:

  Misschien goed om te weten dat Vera deze wandeling in omgekeerde richting heeft gelopen. Dat kan heel makkelijk met een gps-track. Loop je alleen op de routebeschrijving, dan kuier je van een van de grote Haagse stations naar Scheveningen en neemt daar de tram weer naar het station.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Bart, dank voor de toevoeging!

   Like

 2. Door Suzanne schreef:

  Klinkt als een wandeling die goed te combineren valt met een Haags museum. Volgend voorjaar staat er weer een dagje Den Haag op de planning, dus wie weet!

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Suzanne, deze wandeling is zeker te combineren met een bezoek aan een museum en ook een mooie combinatie tussen stad en strand!

   Geliked door 1 persoon

 3. WandelBart schreef:

  Man Bijt Hond heeft een filmpje gemaakt over hoe ik (WandelBart) deze route (deels) uitzet! Surf naar hier: http://manbijthond.tv/2016/07/21/onderhoud-aan-wandelroutes-vaak-vergeten-wandelbart/

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Bart, wat een leuk filmpje en grappig om te zien hoe je normaliter de routes uitzet! Wij hadden heel ander weer tijdens het wandelen van deze route. Ik denk dat we deze in de zomer weer eens gaan lopen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s