Favoriete botanische tuin

2017 was het jaar van de botanische tuinen. Nederland telt 24 van zulke tuinen verspreid over Nederland. Met onder andere in het noorden de Hortus Haren en de Botanische Tuin de Kruidhof in Buitenpost en in het zuiden het Arboretum Oudenbosch. In het oosten van Nederland vind je het Arboretum Poort Bulten in De Lutte en in het westen de Hortus Botanicus Amsterdam. Op de site van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen vind je nog veel meer informatie over de plantentuinen.

Wat is jouw favoriete botanische tuin?

Op Facebook en op Twitter plaatste ik een berichtje met de volgende vraag aan mijn volgers: Wat is jouw favoriete botanische tuin? Aan de hand van de mooie en leuke reacties die ik kreeg heb ik een aantal ervaringen over de tuinen op een rij gezet.

Lekker ronddwalen in De Tuinen op Fort Hoofddijk

In het hart van het universiteitscentrum de Uithof liggen de botanische tuinen van de universiteit Utrecht. De tuinen dateren al van 1639 en behoren tot één van de oudste botanische tuinen van Nederland. Midden in de hortus is een 19de-eeuwse fort Hoofddijk.

Stieneke den Braber deelt op haar Buitenblog haar verwondering en enthousiasme over alles wat er buiten te zien is. Ze schrijft over tuinen, (moes) tuinieren en de spontane natuur die ze onderweg tegenkomt tijdens haar wandelingen of fietstochten.

Haar lievelingstuin is die van de universiteit van Utrecht. “Je kan er gewoon lekker ronddwalen en op een bankje zitten genieten”, zegt ze. Ze vergaart ook veel informatie door de informatiepanelen die her en der in de tuin staan. Het is soms in welke stemming ze is. De ene keer gaat ze gewoon op een bankje zitten met een boek en de andere keer wandelt ze langs de bordjes om elke keer wat bij te leren.

In juni bezochten wij zelf deze tuin tijdens het wandelen van het Uithofpad. Het leukste gedeelte vond ik de thematuin. Op een ludieke wijze maak je kennis met de diversiteit aan planten en dieren. Lees hier meer over deze wandeling.

Het intieme karakter van de Botanische tuin Zuidas 

Tussen het VU medisch centrum en de Vrije Universiteit ligt de Hortus Botanicus. Sinds 1967 wordt de tuin gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. Steeds meer is de tuin in trek voor een moment van rust in het turbulente zakendistrict van de Zuidas.

Bij Marion Vredeling is de tuin vooral favoriet vanwege het intieme karakter. Herinnering aan deze plantentuin is vooral volgens Marion nostalgie. Haar vader hield van stekjes kweken en ze ging met hem  naar de hortus tijdens de bezoekersdagen. Ook herinnert de bijzondere varen in haar tuin aan deze groene oase tussen de glimmende hoogbouw.

Arboretum Trompenburg, een relaxte plek in een drukke stad

Naast het Excelsior stadion en het universiteitsterrein van de Erasmus, Woudenstein, zit een verborgen parel, Trompenburg. De “Groene Long” van Rotterdam is in de afgelopen decennia ontstaan. Verschillende generaties van de cargadoorsfamilie Smith en Hoey Smith bewoonden het arboretum. De bomenverzameling bestond toen vooral uit eiken, beuken en rododendrons. In 1958 werd de Stichting opgericht en werd de tuin uitgebreid met de Perenhof en Tuin Woudestein.

Het arboretum in Kralingen is de geliefde tuin van Queen Fransje. Ze houdt van bomen en in een bomentuin zijn daar veel van te vinden. De sfeer in de tuin is volgens haar gezellig en Trompenburg organiseert veel activiteiten. “Het is gewoon een hele fijne relaxte plek in een drukke stad”, zegt ze.

In augustus bezichtigden wij deze tuin gedurende het wandelen van het Kralingenpad. Naast veel bomen en planten zijn veel sierlijke bruggetjes en kunstwerken te vinden. Lees hier meer over deze wandeling

Arboretum- Heempark Delft, een parel in de regio 

Als groene compensatie bij de stadsuitbreiding van de Prinsenstad is het Heempark in 1966 aangelegd. De tuin in Delft is een combinatie tussen een arboretum en een heemtuin. Bij een arboretum wordt gestreefd om de afzonderlijke bomensoorten zo goed mogelijk te laten functioneren. Door het aanbrengen van naambordjes bij de bomen krijgt de bomentuin een informatief karakter. Een heemtuin is kunstmatig aangelegd en heeft inheemse flora en fauna.

De stadsecoloog van Delft , Diny Tubbing, blogt regelmatig over bijzondere dierensoorten in Delft. Zij vindt deze tuin een parel in de regio.

Tijdens onze vorstelijke wandeling Delft in augustus deden we het Heempark aan. Ik vond dit park aantrekkelijk, omdat het opgedeeld was in verschillende gebieden. We struinden door het bosgebied met de verschillende soorten bomen en kwamen langs elvenbankjes in de paddenstoelentuin.  Lees hier meer over deze vorstelijke wandeling

Hortus Botanicus Leiden, mooi in elk jaargetijde!

Dichtbij huis ligt tot slot mijn favoriete tuin, de Hortus Botanicus Leiden. Deze oudste botanische tuin van Nederland is in 1587 ontstaan als kruidentuin voor het onderwijs aan studenten in de geneeskunde.

Zowel in de zomer als in het najaar van dit jaar bezocht ik deze hortus. De tuinen zijn met zorg aangelegd en ze heeft een fraaie Victoriakas met een grote hoeveelheid aan inheemse en uitheemse plantensoorten. In het najaar staan de vele bomen in kleurrijk herfsttooi. De herfst kleurt de tuin prachtig geel en rood. Het hof is niet alleen wonderschoon, het is ook informatief. Aan de zijkant van de plantentuin vind je een tentoonstelling over plantenfamilies. Lees hier meer over mijn bezoek aan de Hortus Botanicus Leiden

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

14 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Pamela Stark schreef:

  Vera, wat maak jij een ongelooflijk mooie foto’s!
  Ik hoop dat ik daar ooit in de buurt kom.

  Like

 2. verawandelt schreef:

  Dag Pamela, dank je voor het compliment! Altijd je camera mee hebben is een goed begin.

  Like

 3. JaJo-fotografie schreef:

  Wat leuk om te lezen (zoals altijd). Misschien moet ik toch in Haren gaan kijken. De foto’s en verhalen zien er super uit.

  Groetjes, Jeanine.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, Haren is zeer zeker een aanrader. De verborgen Chinese tuin is uniek in Europa. De Kruidhof in Buitenpost is ook zeker het bezoeken waard. Groeten, Vera

   Geliked door 1 persoon

 4. Stien den Braber schreef:

  Leuk dat je zoveel respons kreeg. Die in Leiden ken ik ook heel goed. De anderen ga ik volgend jaar ook bezoeken. Ik dacht trouwens dat die op de Zuidas gesloten was? Dat is alvast een leuk nieuwtje voor mij.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stieneke, nog bedankt voor jouw bijdrage aan mijn blog. Ik vond het leuk dat er zoveel wisselende reacties waren. Ik ga zeker de tuin bij de Zuidas binnenkort bezoeken. Het heeft erg mijn interesse gewekt na de tip van Marion. Groeten, Vera

   Like

 5. Wat prachtig. Haren ken ik het best, prachtig hè. Maar er is nog veel te ontdekken als ik je foto’s zo zie!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Hoi Hans, dank voor het compliment. Hele veel mooie tuinen is ons land rijk.

   Geliked door 1 persoon

 6. Door Suzanne schreef:

  Wat een leuk artikel en goede tips! De botanische tuinen in Leiden en Utrecht ken ik goed, Haren en Buitenpost wil ik altijd nog eens bezoeken. Ook het Von Gimborn Arboretum in Doorn vond ik de moeite waard, ken je het?

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Suzanne, Doorn ben ik nog nooit geweest en wil ik zeker weleens bezoeken.

   Geliked door 1 persoon

 7. Klaas schreef:

  Wat een leuk artikel, wij zijn laatst naar de botanische tuin geweest in Delft 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Klaas, bedankt. Delft heb ik nog nooit bezocht, maar ben ik zeker een keer van plan. Groeten Vera

   Like

 8. Louise van Dijk schreef:

  Nog nooit in het gimborn geweest.? Deze tijd van het jaar de mooiste die ik ooit heb bezocht! Doen dus!, Louise.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s