Veluwezoom, wandelen tussen de paarse heide bij de Posbank

Startpunt: station Dieren, eindpunt: station Velp, aantal kilometers: 14, horeca onderweg: Pannenkoekenhuis de Carolinahoeve 

NS wandelingen, Toproutes van station naar station

In het Spoormagazine van de NS stond een artikel “Toproutes van station naar station” over NS wandelingen en de populariteit van de routes. De Utrechtse heuvelrug en de Veluwezoom staan al jaren in de top vijf van de meest gedownloade routes.

Tijdens onze vakantie in Dieren konden we niet achterblijven en gingen we vanaf station Dieren op pad met de route van de Veluwezoom.

Hof te Dieren

Voordat we deze toproute startten, maakten we eerst nog een parkwandeling door het Hof te Dieren. Het park dat onderdeel uitmaakt van het Landgoed Hof te Dieren is normaliter voor bezoekers gesloten. In verband met Open Monumentendag was het park eenmalig opengesteld.

Ooit was de grote wandeltuin in bezit van de Oranjes. Nu behoort het toe aan de Stichting Twickel. In het hof is nog de plek te zien waar het landhuis heeft gestaan. In de Tweede Wereldoorlog is dit huis verwoest en in 1965 volledig gesloopt. De stichting is voornemens een nieuw huis op deze plek te bouwen.

Het motregende toen we het landgoed betraden. Enkele wandelaars waren ook op het idee gekomen om het hof te bezichtigen. Bij de ingang kregen we een plattegrond en een beschrijving. Markante plekken in het park waren met bordjes met cijfers aangegeven.

We zigzagden door de tuin die door landschapsarchitect J.D. Zocher jr. was aangelegd. We volgden de aanwijzigen en liepen langs de Koningsmuur, de IJskelder en een monument welke herinnert aan één van de drie in het park gefusilleerde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Het park biedt onderdak aan veel flora en fauna. Er is een dassenburcht waar ze in de heuvel kunnen wonen, zonder dat ze natte voeten krijgen.

Ondanks de ongebruikelijke temperaturen in de maand september vielen de bladeren van de hoge beukenbomen volop. Dit leende zich mooi voor een bladerfoto.

Veluwezoom 

Het eerste deel van de route was bij ons bekend door de Groene Wissel, pannenkoekroute Carolinahoeve. We passeerden de 14-sprong waar de Carolinaberg het middelpunt vormde. We volgenden de wit rode markering en bereikten de Veluwezoom. Bij het pannenkoekenhuis Carolinahoeve pauzeerden we even en dronken we een kop koffie met iets lekkers. Het terras zat propvol met fietsers en wandelaars. Achter de hoeve graasden Schotse Hooglanders met hun kleintjes.

Na de koffiestop wandelden we een kaarsrecht bospad. Bij de Carolinahoeve was het nog druk met lopers en Japanners met camera’s. Na 500 meter liepen we zoals gewoonlijk weer alleen. Het rechte pad met hoge beuken aan weerszijden steeg en daalde. De loofbomen werden ingeruild voor naaldbomen. Langzaam veranderde het landschap. De hoge bomen werden lager en de bospaden werden zandpaden. Ook liepen vele voetgangers ons tegemoet. Later wisten we waarom. We kwamen bij de parkeerplaats van het paviljoen Posbank  waar auto’s drie rijen dik waren geparkeerd. Bij het uitzichtpunt stond het vol met kinderen en volwassenen.

Posbank en paarse hei 

We verlieten al snel de drukte. De zon was doorgebroken en de heide stond nog voor een groot deel in bloei. Een paarse gloed lag over het gebied. In de verte zagen we een kudde schapen. Onze schoenen zakten weg in het mulle zand. We passeerden een stel fotografen die op hun buik lagen om een mestkever op de kiek te zetten. Met een klim kwamen we boven bij een uitkijkpunt waar we een prachtig uitzicht hadden op de paarse dwergstruiken.

Landgoed Beekhuizen 

De NS wandeling kon worden ingekort tot 11 kilometer door bij de Posbank af te slaan naar station Rheden. We liepen door naar station Velp. Het laatste deel van de route ging langs de parkbeek van Landgoed Beekhuizen. Door zijn aangelegde bruggetjes en waterpartijen deed dit landschap sprookjesachtig aan. We volgden de Sprengenbeek tot aan een grote vijver waar we al snel bij ons eindstation Velp aankwamen.

Schweer bey der Beckehof 

Tijdens een avondwandeling in Dieren kwamen we bij toeval nog een juweeltje tegen. Midden in het dorp lag een charmant complex verscholen. Het hof, want vanwege de grootte kon ik het geen hofje meer noemen, is in 1912 gebouwd in opdracht van de Nederduitsch Hervormde Gemeente Amsterdam. De drie Amsterdamse kruizen prijkten nog op het toegangshek. Helaas waren we te laat voor een rondleiding in dit hof. Met Open Monumentendag was één van de 35 woningen te bezichtigen en kon je een kijkje nemen in de kapel en de bestuurskamer.

Wandelroute 

We liepen de populaire NS wandeling Veluwezoom. Je kunt deze route wandelen naar station Rheden of naar station Velp. Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wanda Wandelt schreef:

  Mooi is deze wandeling hè, ik heb hem een week eerder gemaakt. Denk dat hij in de herfst ook schitterend is.

  Geliked door 1 persoon

 2. verawandelt schreef:

  Dag Wanda,
  Het is een prachtige wandeling om in elk jaargetijde te lopen!
  Groeten
  Vera

  Like

 3. Stien den Braber schreef:

  Hallo Vera, leuk om te zien dat jij ook over de heide wandelde. Ik vind de hei elk jaar opnieuw weer prachtig.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s