Veluwezoom, wandelen tussen de paarse heide bij de Posbank

Startpunt: station Dieren, eindpunt: station Velp, aantal kilometers: 14, horeca onderweg: Pannenkoekenhuis de Carolinahoeve 

NS wandelingen, Toproutes van station naar station

In het Spoormagazine van de NS stond een artikel “Toproutes van station naar station” over NS wandelingen en de populariteit van de routes. De Utrechtse heuvelrug en de Veluwezoom staan al jaren in de top vijf van de meest gedownloade routes.

Tijdens onze vakantie in Dieren kunnen we niet achterblijven en gaan we vanaf station Dieren op pad met de route van de Veluwezoom.

Hof te Dieren

Voordat we deze toproute starten, maken we eerst nog een parkwandeling door het Hof te Dieren. Het park dat onderdeel uitmaakt van het Landgoed Hof te Dieren is normaliter voor bezoekers gesloten. In verband met Open Monumentendag is het park eenmalig opengesteld.

Ooit was de grote wandeltuin in bezit van de Oranjes. Nu behoort het toe aan de Stichting Twickel. In het hof is nog de plek te zien waar het landhuis heeft gestaan. In de Tweede Wereldoorlog is dit huis verwoest en in 1965 volledig gesloopt. De stichting is voornemens een nieuw huis op deze plek te bouwen.

Het motregende en we betreden het landgoed . Enkele wandelaars zijn ook op het idee gekomen om het hof te bezichtigen. Bij de ingang krijgen we een plattegrond en een beschrijving. Markante plekken in het park zijn met bordjes met cijfers aangegeven.

We zigzaggen door de tuin die door landschapsarchitect J.D. Zocher jr. is aangelegd. We volgen de aanwijzigen en lopen langs de Koningsmuur, de IJskelder en een monument dat herinnert aan één van de drie in het park gefusilleerde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Het park biedt onderdak aan veel flora en fauna. Er is een dassenburcht waar ze in de heuvel kunnen wonen, zonder dat ze natte voeten krijgen.

Ondanks de ongebruikelijke temperaturen in de maand september vallen de bladeren van de hoge beukenbomen volop. Dit leent zich mooi voor een bladerfoto.

Veluwezoom 

Het eerste deel van de route is bij ons bekend door de Groene Wissel, pannenkoekroute Carolinahoeve. We passeren de 14-sprong waar de Carolinaberg het middelpunt vormt. We volgen de wit rode markering en bereiken de Veluwezoom. Bij het pannenkoekenhuis Carolinahoeve pauzeren we even en drinken  een kop koffie met iets lekkers. Het terras zit propvol met fietsers en wandelaars. Achter de hoeve grazen Schotse Hooglanders met hun kleintjes.

Na de koffiestop wandelen we een kaarsrecht bospad. Bij de Carolinahoeve is het nog druk met wandelaars en Japanners met camera’s. Na 500 meter lopen we zoals gewoonlijk weer alleen. We stijgen en dalen over het rechte pad met hoge beuken aan weerszijden. De loofbomen ruilen we in  voor naaldbomen. Langzaam verandert het landschap. De hoge bomen worden lager en de bospaden worden zandpaden. Ook lopen vele voetgangers ons tegemoet. Later weten we waarom. We komen bij de parkeerplaats van het paviljoen Posbank  waar auto’s drie rijen dik zijn geparkeerd. Bij het uitzichtpunt is het druk met kinderen en volwassenen.

Posbank en paarse hei 

We verlaten al snel de drukte. De zon breekt door en de heide staat nog voor een groot deel in bloei. Een paarse gloed ligt over het gebied. In de verte zien we een kudde schapen. Onze schoenen zakken weg in het mulle zand. We passeren een stel fotografen dat op hun buik liggen om een perfect plaatje van een mestkever te maken. Met een klim komen we boven bij een uitkijkpunt waar we een prachtig uitzicht hebben op de paarse dwergstruiken.

Landgoed Beekhuizen 

De NS wandeling kan worden ingekort tot 11 kilometer door bij de Posbank af te slaan naar station Rheden. We lopen door naar station Velp. Het laatste deel van de route gaat langs de parkbeek van Landgoed Beekhuizen. Door zijn aangelegde bruggetjes en waterpartijen doet dit landschap sprookjesachtig aan. We volgen de Sprengenbeek tot aan een grote vijver waar we al snel bij ons eindstation Velp aankomen.

Schweer bey der Beckehof 

Tijdens een avondwandeling in Dieren komen we bij toeval nog een juweeltje tegen. Midden in het dorp ligt een charmant complex verscholen. Het hof, want vanwege de grootte kan ik het geen hofje meer noemen, is in 1912 gebouwd in opdracht van de Nederduitsch Hervormde Gemeente Amsterdam. De drie Amsterdamse kruizen prijken nog op het toegangshek. Helaas zijn we te laat voor een rondleiding in dit hof. Met Open Monumentendag was één van de 35 woningen te bezichtigen en kon je een kijkje nemen in de kapel en de bestuurskamer.

Wandelroute 

Wil je deze populaire NS wandeling Veluwezoom ook zelf eens lopen? Je kunt deze route wandelen naar station Rheden of naar station Velp. Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via 

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wanda Wandelt schreef:

  Mooi is deze wandeling hè, ik heb hem een week eerder gemaakt. Denk dat hij in de herfst ook schitterend is.

  Geliked door 1 persoon

 2. verawandelt schreef:

  Dag Wanda,
  Het is een prachtige wandeling om in elk jaargetijde te lopen!
  Groeten
  Vera

  Like

 3. Stien den Braber schreef:

  Hallo Vera, leuk om te zien dat jij ook over de heide wandelde. Ik vind de hei elk jaar opnieuw weer prachtig.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s