Onder professoren, wandelen over de Uithof in Utrecht

Startpunt/eindpunt: Tolsteegbrug centrum Utrecht, aantal kilometers: 12,5, horeca onderweg: Botanische tuinen Utrecht

Vroeg op de zaterdagmorgen namen we de trein richting Utrecht Centraal voor een wandeling uit de bundel “Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht“. We gingen het Uithofpad langs de oostelijke uitbreidingen van de stad wandelen.

Op het station van Den Haag was het een drukte van jewelste met heren op leeftijd met legerbaretten en uniformen behangen met onderscheidingen. Het was de jaarlijkse Veteranendag.

Kat in de stad 

Utrecht ontwaakte. Hier en daar zaten mensen op het terras met hun eerste cappuccino. Bart stelde de GPS in en ik ging nog even opzoek naar kroegtijger Guus van café Olivier uit de wandelgids Kat in de stad. De kroegbaas moest wel lachen dat ik naar hun huiskat vroeg die languit op één van de restaurantstoelen lag.

Twijnstraat 

In de Twijnstraat net voor de start voor de wandeling vierden de winkeliers een feestje. De straat was een lange tijd een bouwput geweest. Nu het was opgeleverd, vertroetelden ze de klanten met proeverijen, gratis pannenkoeken en een heuse coverband.

De levendige stad ruilden we in voor de groene stadszone. Onder een haag van esdoorns wandelden we richting de universiteitswijk van Utrecht. We liepen een allerschattigs paadje tussen volkstuintjes. Het laantje volgde de waterweg de Minnestroom en we kwamen uit op de Minnekade. De berm van dit stroompje is onder beheer van buurtbewoners. We vonden dit een leuk alternatief. Al was het wel een tijd geleden dat deze grasranden een schoffel en een hark hadden gezien.

We passeerden de “oudste flats” van Utrecht. De portiekflats in Amsterdamse School-stijl sierden de Rembrandtkade. Bovenaan een aantal monumentale voordeuren wapperde een Nederlandse vlag met schooltas. In de Jan van Scorelstraat zaten en jong en oud buiten op het terras van het buurtkoffiehuis District. Het was voor ons nog even te vroeg voor een koffiestop.

Rietveld Schröderhuis 

De volgende attractie was één van de monumenten van de Werelderfgoedlijst die ons land rijk is: het Rietveld Schröderhuis. Het woonhuis is door de architect Gerrit Rietveld ontworpen. We waren tijdens onze wandeltocht nog geen mensen tegengekomen en hier werden we bedolven onder de buitenlandse toeristen. Graag hadden we dit onderdak uitgevoerd volgens de ideeën van De Stijl, nog bezocht. Echter voor een rondleiding was een reservering vooraf noodzakelijk. We liepen het viaduct onder de vierbaans autoweg door. De wanden van de onderdoorgang waren betegeld met daarop in het blauw allerlei stoelen van Rietveld. Het heeft de toepasselijke naam de Sitting in blue.

Kromhoutkazerne 

Even stonden we stil bij het Campusplein dat is gevestigd is op de voormalig Kromhout-kazerne. Ondanks dat het weekend was wemelden het hier van vooral internationale studenten. Een aantal kilometers beenden we door een woonwijk met aaneengeschakelde grote woningen en dito tuinen. In de straat stond een drietal limousines van klaarblijkelijk studentenverenigingen.

De Uithof 

De behuizing maakte plaats voor studietorens in allerlei kleuren en stijlen. We kwamen bij het universiteitscomplex de Uithof. Tussen de oude betonnen leerblokken kwamen nieuwe glazen bouwwerken. Doordeweeks is het hier een af en aan rijden van bussen en fietsers. Je kon er nu wel een kanon afschieten.

Botanische tuinen van de universiteit Utrecht

Na zo’n kilometer of acht in de benen waren we wel toe aan koffie met iets lekkers. Het volgende kopje koffie op de wandelkaart stond bij de Botanische tuinen.

In het hart van het universiteitscentrum lagen de Botanische tuinen van de universiteit Utrecht. De tuinen dateren al van 1639 en zijn de oudste botanische tuinen van Nederland. Midden in de hortus was een 19de-eeuwse Fort Hoofddijk. Een deftige oude dame met Engels accent gaf ons informatie  over de diversiteit aan tuinen dat het hof rijk was. We streken even neer op het terras voor de ingang. Een koffie met huisgemaakte saucijzenbroodje lonkte.

We namen de tijd om deze gigantische tuin te bezoeken. We liepen via kleine rotsige paden door de Rotstuin naar de top van de hortus waar we een prachtig uitzicht hadden over de verschillende soorten tuinen. Een waterval kletterde naar beneden. We slenterden langs de vijver en zagen metershoge bamboescheuten afgewisseld door een varia aan horta’s.

In de kassen bewonderden we de orchideeën en bromelia’s. Ik moest heel stil zitten om de vlinders in de vlindertuin op de kiek te krijgen.

Het leukste gedeelte van de tuin vond ik de thematuin. Op een ludieke wijze maak je kennis met de diversiteit aan planten en dieren. Zo hingen er bijvoorbeeld spijkerbroeken bij de plant Indigo. De bladeren van deze plant leverden de blauwe verfstof voor deze jeans.

Naast de tuin was men bezig met de opbouw van het 40up Summerfestival. Het feestterrein was voorzien van tenten en foodtrucks.

Het vervolg van onze route kende veel architectonische hoogstandjes. Zo kwamen we langs de geblokte Educatorium naar ontwerp van OMA, de universiteitsbibliotheek met als bijnaam de zwarte doos en de imposante studentenflat aan de Cambridgelaan.

Bij het verlaten van het universiteitsterrein werden we gewaarschuwd door borden en rood witte linten voor de eikenprocessierups.

De Kromme Rijn 

Het was de hele dag al wat broeierig en de eerste regendruppels kwamen uit de lucht toen we het Fort Rhijnauwen inliepen. We probeerden de regen zoveel mogelijk te ontwijken door onder de hoge bomen te lopen. Het laatste deel van de wandeling begaven we ons over een jaagpad langs de Kromme Rijn. We passeerden het voetbalstadion de Galgenwaard en vervolgden dit pad tot aan het einde van onze route.

Wandelroute

Wil je ook eens wandelen in de universiteitswijk van Utrecht? De wandeling komt uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht”. Kijk hier voor de wandelgids en hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s