Wandelen door het Hollands landschap bij Zoeterwoude en door park Cronesteyn bij Leiden

Startpunt/eindpunt: bushalte Cronesteinflat, aantal kilometers: 9, horeca onderweg: Brasserie Cronesteyn en De tuin van de smid 

De bladeren waren veelvuldig gevallen en het was echt winterjassen weer. We gingen op pad voor een wandeling dichtbij huis. We stapten uit bij de bushalte bij de Cronesteinflat, waar vlakbij onze wandelroute startte.

We wandelden het Cronesteynpad uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden”, echt een route op de rand van stad en land. Ben je niet vies van stadse geluiden zoals een overvliegend vliegtuig of een auto die langs raast in combinatie met het Hollandse landschap met doorkijkjes en vergezichten dan is dit echt een wandeling voor jou!

Hollands landschap

Buurtschap Vrouwenweg

Vanaf de bushalte was het een klein eindje lopen naar het beginpunt. Vanwege het zonnige herfstweer waren er veel mensen op de been. We wandelden door het buurtschap Vrouwenweg. De weg richting Zoeterwoude Dorp was goed bezet met mountainbikers, dagjesmensen op elektrische fietsen, wielrenners en wandelaars. We liepen een lange tijd langs het water. Aan de ene kant was water en aan de andere kant zoefden de auto’s op de Europaweg voorbij.

Buurtschap Vrouwenweg

Klooster

De zon scheen in ons gezicht en de fietsers en wandelaars waren silhouetten in de verte. Aan het water lag een wit huis met een bruggetje. Het was een idyllisch tafereel om te zien. We weken al snel van de weg af en kwamen bij een klooster uit 1860. Het had vele kostgangers gekend. Zo woonden er nonnen, moeilijk opvoedbare meisjes, verstandelijk gehandicapten en nu is het een plek waar studenten zijn gehuisvest.

Klooster

Zoeterwoude Dorp

We wandelden om het imposante gebouw heen. We kwamen op een grote weg parallel aan de autoweg en onder ons reden de auto’s op de snelweg de A4. We verlieten de bedrijvigheid en kwamen in Zoeterwoude Dorp, dat rust en ruimte uitstraalde. We passeerden het café de Vriendschap dat nog dicht was op zondagmorgen.

De Vriendschap

We kwamen langs het opvallende pand van bouwbedrijf Paardekooper. Arie Paardekooper was de grondlegger van het bedrijf in 1881 en nu is de vierde generatie er werkzaam.

bouwbedrijf Paardekooper

We liepen in een echt Hollands landschap met fraaie huizen met bruggetjes. De ene was nog mooier dan de ander en met de lage zon waren het pareltjes om te zien. Na een aantal foto’s weken we af naar de polder.

Zoeterwoude

Molenpad

Onder een boom hupten eksters op en neer en trokken zich niets aan van de katten die er rondscharrelden. Toen ik toenadering zocht tot de poezenbeesten snelden de meesten weg en een aantal bekeek me op een veilige afstand. Toen ik dichterbij kwam, begreep ik waarom er zoveel katten zaten. Mensen hadden er brokjes gestrooid voor de dieren.

Molenpad

We namen het Molenpad, een kaarsrecht pad tussen de weilanden door. Er stond een flink koud briesje en die voelde nog kouder aan toen we pal tegen de wind inliepen. Het was een kilometer lang pad, dat werd onderbroken door een groepje bomen.

Eindeloos recht pad

We werden ingehaald door fietsers en hardlopers. Deze weg leende zich goed om je uithoudingsvermogen als hardloper uit te testen. In de verte zagen we de windmolen. Zijn wieken gingen door de koude wind. Door het lage land konden we kilometers ver kijken. Het pad werd smaller bij een bomenrij. Ik liep even door het gras om een groot zwart paard met zijn begeleider te ontwijken.

Zwaan

 

In het weiland graasden een kudde schapen en wroeten een paar zwanen met het snavels in het gras. In het water voer een koppel zwanen sierlijk door het water. We bereikten het eind van het lange pad.

Grotemolen

Grote Molen Zoeterwoude 

Voor de grote windmolen stond een wipwapmolen, de Grote Molen, die in het niet viel bij de windmolen. De molen uit 1626 fungeerde als poldermolen en is nu van de Rijnlandse Molenstichting.

Koeien bij Weipoort

Weipoortsche Vliet

We bogen af naar de Ommedijkse weg en kwamen in Weipoort met fraaie doorkijkjes over de polder. In het naastgelegen weiland graasden bonte koeien. Net naast het weiland gingen we een hek door en kwamen we in de Weipoortsche Vliet. We wandelden een grasdijkje op en liepen in een oase van rust zo midden in de Randstad.

Klaphek Weipoortse vliet

Onze wandelschoenen zakten langzaam weg in de zachte ondergrond. We moesten even achter elkaar lopen, zodat een mountainbiker ons kon passeren. In een berm had een jong stel hun tent opgezet op een plek van Staatsbosbeheer. Ze genoten van het rustige en verborgen plekje. Hier en daar scharrelde een aantal schapen.

In de verte zagen we de fabriek van bierbrouwerij Heineken, één van de grootste bedrijven in deze omgeving. We gingen het dijkje af en een klaphek door en we kwamen weer op een asfaltweg.

Heineken

Elfenbaan

Boven ons vloog een vliegtuig heel laag over. We gingen onder een tunneltje door wat een legale plek is voor graffitikunst. Bij het spoor namen we een pad evenwijdig eraan. We gingen een wildrooster over en we werden gewaarschuwd voor loslopende koeien.

Loslopende grazer

We liepen tussen de koeienvlaaien door waarna we de eerste verdwaalde herkauwer tegenkwamen. Achter de grote grazers zagen we auto’s die op de N11 raasden. Het gebied  waar we liepen heet de Elfenbaan, een ecologische verbindingszone en compensatie voor het stukje poldergebied dat is verloren gegaan door de autoweg.

Polderpark Cronesteyn

We kwamen bij Park Cronesteyn, waar paden bezaaid waren met herfstbladeren. Vele dagjesmensen en buurtbewoners waren erop uit getrokken met het stralende weer.

Polderpark Cronesteyn

Op de kant van het water zat een grauwe gans zijn veren te herschikken. We gingen van het rechte pad af en wandelden over de bruggetjes. Voor ons liep een ouder stel. Ze werden gevolgd door een hondje op leeftijd dat achter bleef bij zijn baasje, die al mijlen voor liep.

In Polderpark Cronesteyn grazen zeldzame Nederlandse huisdierrassen zoals de Blaarkop koeien, Nederlands Landgeiten en Groot Heideschapen. Kijk hier voor meer informatie over de Kudde Cronesteyn.

Wandelaars in Cronesteyn

Cronesteyn is nog een relatief jong park. Het polderpark is in 1982 ontworpen door landschapsarchitect Evert Cornet en bevindt zich op het vroegere terrein van kasteel Cronesteyn. Slecht de gracht van het vroegere landgoed is op het binnenterrein nog te zien.

Kleigeisers

We kwamen langs zorgvuldig gefabriceerde kleihopen. Het waren de kleigeisers van de Leidse kunstenaars Saskia de Zee en Albert Meijvogel. Naast de kunstwerkjes stond een windmolen. Deze stond op de plek waar ooit een windwatermolen en daarna een Knottermolen stond.

Kleigeisers

De tuin van de smid 

Bij de ingang van de tuin van de smid wapperden vlaggen. De terrassen waren leeg en iedereen zat lekker warm binnen. Vorig jaar waren wij tijdens een wandeling neergestreken op het terras voor koffie met zelfgemaakte taart.

De tuin van de smid

Sjaak van de Geijn, toen de Leidse smid, kwam tijdens zijn hardlooprondje altijd langs het NME gebouw in polderpark Cronesteijn en vond het jammer dat het er zo stil was. Hij zag al helemaal voor zich hoe het zou kunnen worden: een levendige plek met een theehuis en een actief programma in het meest vergeten park van Leiden. Hij schreef een brief aan de wethouder en anderhalf jaar later opende Sjaak samen met zijn vrouw Barbera ‘De tuin van de smid’ (bron de tuin van de smid).

Reigerbos

Nu liepen we door voor het laatste deel van de wandeling. We kwamen in het Reigerbos,  waar de smalle paden waren bezaaid met bladeren. In het voorjaar groeiden onder de bomen daslook en rook het bos naar ui.

Smalle bospaden

Daslook is een plant uit de lookfamilie en bloeit van april tot juni. Je kunt de bladeren van de plant eten en verwerken in salade of soep. Ook maakt men er kaas van. Blogster Stien van Stiensbuitenblog schreef een blog over deze uienbloem.

We wandelden het kleine bos weer uit en kwamen we bij het Rijn-Schiekanaal. Voordat we de bus weer pakten, besloten we wat te gaan eten bij Brasserie Cronesteyn bij het eindpunt van de wandeling.

Rijn Schiekanaal

De kroketten met verse frieten smaakten ons prima en was een mooie afsluiting van een geslaagde Hollandse wandeling.

Kroketten en friet bij Brasserie Cronesteyn

Wandelroute

Helaas is de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” op de site van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig uitverkocht. Wil je deze fraaie route wandelen? Kijk hier voor onze GPS-track.

Wandelen buiten de binnenstad van Leiden  

Wil je meer wandelen in en om Leiden? Lees hier mijn andere blogs over Leiden

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s