Go Goes, een wandeling door het historische stadje op Zuid-Beveland

Startpunt/eindpunt: station Goes, aantal kilometers: 7, horeca onderweg: Geeta’s Keukentje

Op een zonnige dag pak ik de trein naar Zeeland voor een stadswandeling door het fraaie stadje Goes. Met de trein rijd ik door het uitgestrekte landschap van Zuid-Beveland. Ik kom langs de plaatsen Kapelle en Kruiningen. De intercity gaat langs het fruitteeltgebied met appel en perenbomen.

“Goes is het middelpunt van de schiereilanden Noord- en Zuid Beveland. In 1417 kreeg Goes stadsrechten. Tussen 1585 en 1625 kwam er een verdedigingswal, waarvan nu nog delen in tact zijn.”

Ganzen over de Veste

Ik wandel de “Groene Wissel Goes”. Mijn wandeling start bij het centraal station. Het eerste deel van mijn wandeling gaat over de oude verdedigingswal de Oostsingel en komt door groene parkjes. De route eindigt in het historische centrum van Goes.

In het water van de Oostsingel zie ik het kunstwerk “Ganzen over de Veste” van kunstenaar Jack Willemsen.

“De gans is het symbool van Goes. Overal in de stad is de gans afgebeeld. Voor verwarring zorgt de Zeeuwse uitspraak van Goes en Ganzestad: Hoes en Hanzestad. Goes zou geen Ganzestad zijn zonder echte ganzen. In alle vesten rond de oude binnenstad zijn ze te vinden.”

Ik wandel langs het water en passeer monumentale woningen. Al snel verlaat ik de slingerpaden en kom ik door een rustige woonwijk. Ik kom in het Park Valckeslot. Ik ben niet de enige, die van het mooie weer geniet. Ik kom hier veel wandelaars tegen.

Park Valckeslot

Ik wandel over de smalle slingerpaden en ga over de kleine bruggetjes. Ik kom langs een hartjesbank, waarbij het rood prachtig afsteekt tegen de rode kleur van de kale takken van de knotwilgen. De loveseat is onderdeel van een kunstproject van 11 kunstbanken in Goes.

Hollandsche Hoeve

Het Park Valckeslot gaat naadloos over in het wandel- en recreatiegebied De Hollandsche Hoeve. In dit park vind je een kinderboerderij, midgetgolfbaan, ambachtscentrum en heemtuin. Ik kom langs de schapenwei, waar de schapen grazen onder de oude appelbomen. Ik wandel het groen uit en kom langzaam bij het historische centrum. Ik passeer het Omnium, een sportaccommodatie en subtropisch zwemparadijs. Veel volwassenen en jongeren hebben het goede voornemen om meer te gaan sporten in het nieuwe jaar. Het parkeerterrein voor het sportcentrum is afgeladen met fietsen.

Binnenhaven Goes

Ik wandel naar de binnenhaven van Goes. De oude haven staat in verbinding met de Oosterschelde. De haven wordt nu gebruikt als jachthaven en is plaatje met de historische huizen. Vanaf een aantal punten maak ik foto’s van dit schilderachtige tafereel. Zowel de stadshaven als de kademuren en de huizen eromheen zijn rijksmonument.

Historische Street art

Op de hoek van de Keizerstraat en de Bierkade kom ik langs de muurschildering van kunstenaar Barre Verkerke. De Street art toont de haven van Goes met een bierwagen als middelpunt. De kunstenaar heeft een kat verborgen in zijn schilderij. Heb jij hem al gevonden?

Heb jij de kat al gespot?

Het Vuilstraatje, het smalste straatje van Goes

Smalste straatje van de stad

De wandeling gaat verder door de historische binnenstad. De Bierkade, de Turfkade en de Houtkade herinneren nog aan de handel van toen.  De route gaat door het Vuilstraatje, het smalste straatje van de stad. Ik wandel langs fraaie monumentale pandjes met boetieks en winkels.

Grote Markt

Ik kom bij de Grote Markt, waar op dinsdag en zaterdag altijd warenmarkt is. Ik struin langs de marktkramen en koop bij één van de kramen een typische Zeeuwse lekkernij, de Zeeuwse bolus. Ik bewaar deze nog even voor mijn lange terugreis.

Op het Marktplein vind je ook het stadhuis van Goes. Ik verlaat de Grote Markt om nog een rondje door het centrum te maken. Ik kom langs de imposante Maria Magdalendakerk en het Oude Mannenhuis met een immense paardenkastanje als blikvanger.

Mural Goes

Bij de Beestenmarkt sta ik even stil bij een enorme mural van kunstenaarsduo Studio Giftig, die verwijst naar een nummer van de Goese band Racoon. Studio Giftig heeft ook de Dommeltunnel in Eindhoven omgetoverd tot de Silly Walk tunnel. Kijk hieronder voor mijn blog.

In 2015 organiseerde Culturele Raad Goes een tiendaagse festival, waarbij graffiti kunstenaars tien grijze, saaie muren voorzagen van kleurrijke muurschilderingen. De ANWB heeft een Street art route door Goes samengesteld. Kijk hieronder voor de wandelroute.

 Wandelroute

Wil je ook door het groen en de historische binnenstad van Goes wandelen? Kijk hieronder voor de wandelroute.

Wil je meer wandelen door het fraaie Zeeland. Kijk hieronder voor de wandelgids “Zeeuwse zwerftochten” van de routemakers Els van den Kerkhof, Aagje Feldbrugge en Hans Corbijn

Volg me ook via

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Ha Vera leuke wandeling weer. Volgens mij zit de kat aan de zijkant van de wagen.
  Groetjes , Stien

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je Stien. Ik dacht zelf de kat zien op de boot in het hoekje. Fijne zondag. Groet, Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s