Startpunt/eindpunt: station Leiden Centraal, aantal kilometers: 12, horeca onderweg: Theehuis de Leidsehout
19 oktober 2017 is de tiende sterfdag van de schrijver Jan Wolkers. In zijn boek “Terug naar Oegstgeest” vertelt Wolkers uitvoerig over zijn jeugd. Ter gelegenheid van zijn tiende sterfdag zijn er de Wolkersweken in Oegstgeest met onder andere de expositie “Jan Wolkers keert terug naar Oegstgeest” in Kasteel Oud-Poelgeest.
Wij wandelden één van de routes uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Deze wandeling komt langs plekken uit het verleden van Jan Wolkers.
De route startte eigenlijk bij het Theehuis de Leidse Hout. Wij hadden een aanlooproute vanaf station Leiden Centraal. We wandelden langs het Poortgebouw, dat vroeger de toegangspoort was tot het voormalige Academische Ziekenhuis Leiden. Het enige zonnetje dit weekend scheen boven ons hoofd en Leiden stond in herfsttooi. We wandelden over het voormalig ziekenhuisterrein en kwamen bij het Houtkwartier met statige huizen.
Op straat liep een kip met kleine kuikentjes. Volgens een mevrouw met twee Amerikaanse buldogs was dit de normaalste zaak van de wereld in deze buurt.
Leidse Hout
Al snel kwamen we bij de Leidse Hout, een stadspark in Leiden. Het Theehuis de Leidsehout lag er mooi bij in het zonnetje. Voor het theehuis met de rood witte luiken lagen hertjes te herkauwen en een pauw pronkte met zijn veren.
Het park werd aangelegd als werkverschaffingsproject en werd geopend in 1931. Achter het theehuis lag de muziektent aan het water. In het water spoot een fontein. We wandelden om het water heen.
We maakten een uitstapje voor een zonnewijzer. Het was even zoeken naar de maanden van het jaar die door het gras waren overgroeid. Onze wandelschoenen sloften door de gevallen bladeren en de gele, rode en bruine bladeren bungelden aan de takken om bij een eerste briesje wind ook te vallen.
We kwamen langs een koetshuis waar nu een Yogacentrum in is gevestigd. We wandelden de Leidse Hout uit en liepen snel daarna door het toegangshek van Kasteel Oud Poelgeest.
Kasteel Oud Poelgeest
We wandelden over de lange oprijlaan met aan weerszijden hoge bomen. Aan eind van de weg zagen we het kasteel liggen. Voor het slot weken we even van de lange laan af en wandelden we over een slingerpad in de tuin van het kasteel.
Door de bladeren scheen de najaarszon en gaf het park een magische look. We struinden langs de historische put. We kwamen bij het water en ik liep op het gras dichter naar het water om één van de kunstwerken in de slotgracht op de kiek te zetten.
Het kasteel is rond 1640 opgebouwd en heeft vele kostgangers gehad zoals de Leidse professor Hermannus Boerhaave. Voor de ingang van het kasteel ligt een gedenksteen die herinnert aan deze Leidse professor.
We gingen het landgoed even binnen. In de foyer zaten bezoekers rondom een tv en keken naar een documentaire over Jan Wolkers. Ook was er een expositie met vele kunstwerken van schrijver en kunstenaar.
We lieten het slot achter ons en wandelden verder door Oegstgeest. Een tijd wandelden we langs een rechte weg waarna we uiteindelijk uitkwamen bij de Klinkerbergerplas.
Klinkenbergerplas
De zon schitterde in het water van de plas. De route liep om het water heen. Een hond plonsde in de plas om zijn oranje balletje weer terug te brengen bij zijn baasje.
Een aantal dames achter een rollator schuifelde over het voetpad. Op één van de palen in het water stond een aalscholver. Ik kon hem nog net op de foto zetten voordat hij het water in ging.
Haarlemmertrekvaart
Even wandelden we dezelfde weg terug en bereikten de Haarlemmertrekvaart. We namen het pad langs de vaart en kwamen langs een woonwagenkamp, een jachthaven en woonboten. In de vaart zwommen zwanen sierlijk achter elkaar aan.
Achter de woonboten zagen we de wieken van de zaagmolen de Herder. De molen dateert uit 1884 en draait en zaagt sinds 2011 weer regelmatig. In de verte zagen we de gekleurde gebouwen van Achmea en al snel kwamen we weer bij het centraal station.
Wandelroute
Helaas is de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” op de site van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig uitverkocht. Wil je deze fraaie route wandelen? Kijk hier voor onze GPS-track.
Oh zeker, de vrouw met buldogs heeft gelijk. Er zijn vrijwel altijd kippen in de plantsoenen rondom het Leidse Hout te zien.
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Jelle, grappig ik stond er echt van te kijken en wilde ze redden toen ze als een kip zonder kop overstaken toen er een auto aankwam. Groeten Vera
LikeLike
Leuk!
Ik woon in Oegstgeest, ik ga zeker deze tocht eens lopen.
Leuk om te ervaren hoe het is om toerist in eigen dorp te zijn.
De Leidse Loper heb ik ook al eens gedaan.
Deze tocht gaat door de binnenstad van Leiden.
Is ook een aanrader.
Groetjes,
Marijke
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Marijke, leuk dat ik je heb kunnen inspireren met een wandeling in jouw eigen dorp. Dank voor de tip voor de Leidse Loper. Groeten Vera
LikeLike
Leuk!! Die ga ik een keer doen. Mijn tante woont in Oegstgeest dus dat moet lukken! En dat theehuis is super leuk, daar was ik al eens!
LikeGeliked door 1 persoon
Zeker een aanrader en je kunt gezellig even zitten bij het Theehuis. Fijne zondag!
LikeLike
Het bronzen beeld ‘Reiger’ werd ontworpen door Leontine Sies.
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Ronald, bedankt voor de aanvullende informatie! Fijne dag. Groet Vera
LikeLike