Wandelen rondom de Stevenshof Leiden

Startpunt/eindpunt: station De Vink, aantal kilometers: 12, horeca onderweg: Het Haagsche Schouw

In één van de zomerse weekenden van juli gingen we op pad voor een wandeling uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden”. Dit maal wandelden we het Stevenspark pad. Het was echt een route op de rand van stad en land waarbij we in de laatste grote uitbreidingswijk van Leiden de Stevenshof,  startte en eindigde. We struinden door het Hollandse landschap bij het gehucht Maaldrift bij Wassenaar en liepen langs het smalspoor van het Nationaal Smalspoormuseum en langs het water van het Valkenburgse meer.

Stevenshof

Stevenshof

Vanaf het station De Vink liepen we even tussen de bebouwing van de Leidse wijk de Stevenshof. Het was een mengeling van bouwstijlen met rijtjeshuizen en lage appartementencomplexen. Hier en daar zag je een bewoner op het balkon of op de fiets. Over het algemeen was het vrij rustig in deze woonwijk. Al snel kwamen we in het Stevenspark, een waterrijk park met veel bruggetjes en op sommige plekken vlonderpaden.

Stevenspark

Aan de oever zagen we een zwanenpaar met kleintjes. Ze waren alert, omdat een meisje aan de rand van het water stond om het kleine kroost te fotograferen. Om ze nog niet verder te storen maakten we een foto van ze op gepaste afstand.

Zwaan met kroost

We wandelden langs de schooltuinen, de Distelvink en langs een dierenweide waar een sirene rust heerste.

Bijzondere architectuur in de Stevenshof

We wandelden onder een kunstig wooncomplex door en kwamen uit op het Maartje Offerspad, een idyllische weg tussen water en met weerszijden knotwilgen. De tuinen van de huizen lagen aan het water.

Maartje Offerspad

Op een steiger hupte een konijn en op een ander plankier lag een zwart witte kat te genieten van het zonnetje. Tussen de zilveren bladen van de wilgen zagen we Stevenhofjesmolen uit 1797.

Stevenshofjesmolen

“Veel van de straatnamen waar we doorheen wandelden in de Stevenshof zijn vernoemd naar beroemde vrouwen bijvoorbeeld het Christine Baderpad, arts in de kindergeneeskunde en Maartje Offers, concert en operazangeres”

We liepen aan de rand van de bebouwing en keken uit op de polder. We hoorden het geraas van de auto’s op de A44 die we in de verte zagen. Ook zagen we de bouwwerkzaamheden van de RijnlandRoute, de nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden. Veel bewoners zaten in hun voortuin en begroetten ons vriendelijk. Het zou waarschijnlijk een unicum zijn dat er wandelaars in hun wijk lopen.

Oranje koe

We kwamen bij de Kenauweg waar een dependance zat van de gemeentewerf van Leiden. We hoorden het geblaf van honden toen we langs het dierentehuis de Stevenshage liepen. Op de ronde van dit kleine bedrijventerrein prijkte een enorme oranje koe.

Nationaal Smalspoormuseum

We kwamen bij een doorgaande weg, waar we een tijd lang langs wandelden. Fietsers kwamen ons tegemoet of passeerden ons. Velen hadden strandbenodigdheden bij zich voor een dagje aan het Valkenburgse meer. We liepen over het fietspad met aan de ene kant hopen zand voor de RijnlandRoute en aan de andere kant uitzicht op het meer en het Nationaal Smalspoormuseum.

Nationaal Smalspoormuseum

Sinds 1995 is het Smalspoormuseum gevestigd op deze plek. Het binnenmuseum en het buitenmuseum met antieke rijtuigen en stoom-en diesellocomotieven is gestationeerd in Valkenburg bij het meer. Tevens is er een smalspoor van 4,5 kilometer dat langs de plas en langs het voormalig vliegveld Valkenburg gaat.

Fietspad tussen zandhopen

We wandelden een lang stuk over het fietspad tussen zandhopen door. Ik vond dit niet het mooiste deel van de route, maar gelukkig stond ons daarna veel moois te wachten.

Maaldrift

We weken af van het fietspad en kwamen in Wassenaar. Vanaf daar liepen we het Hollands landschap in met koeien, schapen en boerderijen. We kwamen langs de Camping Maaldrift en een defensie-oefenterrein dat was afgezet met hekken met prikkeldraad.

Hollands landschap

Voor het hekwerk graasden geitjes met jongen. De omgeving van het gehucht Maaldrift met zo’n 140 inwoners gaf echt een vakantiegevoel en dat zo dichtbij de stad Leiden!

Jaagpad

Het pad tussen de weilanden maakte plaats voor een jaagpad dat liep langs het water van de Zijlwatering. We wandelden even dit pad langs het water. We hoorden het geluid van de motorboten die in het water voeren. Even streken we neer op een bankje om van dit idyllische plekje te genieten.

Bootjes in de Zijlwatering

Valkenburgse meer

In de verte zagen we het blauwe water van het Valkenburgse meer, dat is ontstaan in 1950 door zandwinning. Het water is behoorlijk diep door deze winning. Overal langs de kant van het meer stonden borden om hiervoor te waarschuwen. We volgden het smalspoor dat langs het water ging. We hoorden het gefluit van een stoomlocomotief en even later kwam het stoomtreintje over het smalle spoor ons tegemoet.

Smalspoor

Voor ons liep een echtpaar met een witte herder, die al aardig vies was geworden van het badderen in het meer. Het baasje vond het niet bijster fijn toen de hond zich voor hem kwam uitschudden.

Zwemmen in het water

Het kleine strand bij het meer was druk bezet. Overal lagen volwassen en kinderen op hun strandlaken onder de parasol. Veel mensen hadden hun hond meegenomen. We liepen langs het strand dat opvallend drukker was bij de parkeerplaats. Ook passeerden we weer het Smalspoormuseum.

Valkenburgse meer

Het Haagsche Schouw

We verlieten het strand en het meer en wandelden weer richting de Stevenshof. We maakten een pitstop bij Het Haagsche Schouw. Een hotel restaurant dat veel bestemmingen heeft gekend. Ooit was het een veerhuis en rond 1900 was het een koffiehuis met aan de voorzijde een tolpoort. Nu is het hotel en restaurant van horecafamilie Van der Valk. Het terras aan het water zat behoorlijk vol en we zochten verkoeling binnen in het restaurant. We namen een frisje en een welverdiende tompouce. Na deze versnaperingen gingen we op pad voor het laatste deel van de route.

Het Haagsche Schouw

We wandelden over de Hoge Morsweg dat een mengeling was van oudbouw en nieuwbouw. Bij de Rijndijk kwamen we nog een opvallend gebouw tegen van de Fabriek van Diastatische Producten. Het is opgericht in 1936 en gespecialiseerd in moutextract dat leveranciers van bakkerijproducten en snoepfabrikanten gebruiken voor kleurstof en smaakversterker.

Fabriek van Diastatische producten

 Wandelroute

Helaas is de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” op de site van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig uitverkocht. Wil je deze fraaie route wandelen? Kijk hier voor onze GPS-track.

Doorkijk Valkenburgse meer

Wandelen buiten de binnenstad van Leiden  

Wil je meer wandelen in en om Leiden? Lees hier mijn andere blogs over Leiden

Volg me ook via