Leiden, singels en parken

Startpunt/eindpunt: Huigpark Leiden, aantal kilometers: 6, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in en om Leiden Centrum

Rond een uur of tien in de morgen vertrokken we vanaf Leiden Centraal voor een wandeling uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden”.

We liepen vandaag de route met een aantal vrienden. Voordat we de werkelijke wandeling “Huigpark pad” konden aanvangen moesten we nog een aanlooproute lopen door de stad. Bij de brug over de Rijnsburgersingel hadden we een prachtig zicht op de Molen de Valk. Eén van de meest gefotografeerde molens van de sleutelstad.

We wandelden over de Lammermarkt en kwamen langs de onlangs geopende en spiksplinternieuwe ondergrondse Parkeergarage Lammermarkt. De cilindrische garage is 22 meter diep en biedt plaats aan 525 auto’s.

We namen de lift in de garage naar beneden en stapten uit op de 7de ondergrondse verdieping. Op deze etage waren geen auto’s geparkeerd en midden in de garage hadden we een mooi zicht op de oranje cilinders.

Huigpark

Onze wandeling startte in het Huigpark. Ooit was dit het opslagterrein van het energieterrein. Na een hevige sanering is het een stadspark met sport -en speelvoorzieningen.

We wandelden op het slingerpad door het park en langs de Maresingel. Op het speelterrein midden in het park waren ze aan het boksen. Op het gras lagen witte en grauwe ganzen. In de verte hoorde ik het hevige gekrijs van zeemeeuwen die ook veelvuldig in Leiden aanwezig zijn.

Blekerspark

We wandelden het park uit en bij de Houtmarkt staken we de Oude Herengracht over en wandelden door straten met straatnamen zoals Ververstraat en De Bleek die herinnerde aan de textielnijverheid van de stad.

We wandelden onder de oude eiken door door het park. Vroeger zaten op deze plek een deel van de stadswerf en een stadskledenklopperij. We liepen over de Tapijtkloppersbrug.

Petruskapel

We wandelden over het kiezelstenen pad langs de muur van de Rooms-katholieke begraafplaats Zijlpoort met de Sint Petruskapel. De Kapel stond in de steigers. De deur van de kapel stond open, zodat we een kijkje namen in het katholieke kerkje.

Vlakbij de ingang achter een aantal steigerpalen zagen we een bijzondere gedenkplaat  met de namen van de voegers en de metselaars die de nationale metsel – en voegwedstrijd hadden gehaald. We wandelden weer door het hek van de begraafplaats naar buiten en door de bomen zagen we de toren van de Zijlpoort.

Nationale metsel- en voegwedstrijd.jpg

Zijlpoort

Vlak naast de Petruskapel lag deze oude stadspoort. Het heeft sinds zijn bestaan van 1667 meerdere bestemmingen gehad. Zo gaf men er les en werden er goederen in opgeslagen. Nu wordt een deel van de poort gebruikt als horecagelegenheid. Het was een komen en gaan van fietsers en wandelaars bij de Zijlpoort.

We wandelden richting het Havendeel waar veel pleziervaartuigen lagen. Rondom de haven zag het er fleurig uit met de hangende bloembakken met petunia’s en geraniums. Op één van de mooiste bruggen, Groot Havenbrug, las ik voor uit de wandelgids en vertelde over de architectuur van de Amsterdamse School die zowel terugzag in het brugwachtershuisje, in het trafohuisje en de lantaarnpalen.

Fleurige grachten

Een paar jaar geleden liep ik deze route met mijn moeder. Het was midden in de winter. Nu stonden de grachten er heel anders bij.

De Kijfgracht en de Touwersgang lagen er fantastisch bij. Bloempotten hingen in de kleine bomen en aan de gracht stonden bakken met hortensia’s in allerlei kleuren.

Ankerpark

Het was echt een parkenwandeling, want na deze fraaie grachtjes kwamen we in het Ankerpark. Op het gras onder de grote kastanjes stond een groot afgietsel van een scheepsanker. Van 1836 tot 1978 was een scheepswerf op de plek van het plantsoen gevestigd. We wandelden langs de Zijlsingel. Aan de kade lagen een boten. Een vrolijke hond bekeek ons vanaf één van de boten.

Ankerpark.jpg

Meelfabriek

Naast het park lag de voormalige Meelfabriek. Tot 1988 was deze monumentale fabriek nog in bedrijf. Eind 2016 is gestart met de herontwikkeling van de industriële gebouwen. In de eerste fase van het project worden appartementen voor “young professionals” gebouwd en daarna worden nog appartementen, industriële lofts en kantoren voor creatieve bedrijven gerealiseerd.

Nu was het industriële complex nog één grote bouwput. Onder de steigers door kwamen we bij het toegangshek. Even keken we door het hek en een jonge mevrouw kwam naar buiten, omdat ze dacht dat we een afspraak hadden.

Zeeheldenbuurt

Via een brug staken we de Zijlsingel over. We kwamen in een echte volksbuurt met kleine woningen. De stoepen stonden vol met fietsen en scooters. Buiten zat een aantal oudere dames.

De kleine huizen hadden op de hoeken quasi-burchttorentjes uit 1918 die een speels effect aan de wijk gaven. We wandelden een rondje in de wijk waarna we weer via dezelfde brug over het water gingen.

Begraafplaats Groenesteeg

We liepen langs het Katoenpark waar ooit de Leidsche Katoen Maatschappij gevestigd was. Nu was het een parkje met speeltoestellen. Door middel van een bruggetje met de toepasselijke naam “de laatste brug” kwamen we op de monumentale begraafplaats. Deze is sinds 1976 niet meer in gebruik.

Het is de laatste rustplaats van Leidse hoogleraren, stadsbestuurders en de moeder van Vincent van Gogh. Op het kerkhof staat een eeuwenoude beuk dat een bezienswaardigheid op zich is. We wandelden even over de begraafplaats met de zeer oude grafstenen waar bij sommige haast niet meer te lezen was wie er ligt begraven.

Monumentale boom

Catrijn Jacobs Dochters Hof

Vlakbij Groenesteeg lag het Catrijn Jacobs Dochters Hof. Het was even moeilijk om de ingang te vinden, maar bij een hek aan het eind van het hof konden we een kijkje nemen in de binnentuin. Een vrolijke ranke zwarte kat kwam ons begroeten. In het hofje uit 1598 wonen nu studenten.

Plantsoenpark

Het laatste deel van onze wandeling ging door het Plantsoen uit de 19e eeuw. We wandelden onder de platanen over de slingerpaden langs de Zoeterwoudse singel. Op een bankje zat een man bij het water.

Bij de volière uit 1867 stonden we even stil en keken naar de kwetterende grasparkietjes en de goudfazant die aan het wroeten was in de grond. Rondom ons kwam een aantal grote eenden staan die uitkeken naar een stukje brood. Ze maakten zich extra lang alsof het leek of ze op hun achterpootjes stonden. We wandelden langs de fontein die water spoot en omringd was door kleurrijke bloemen. We liepen weer richting het centrum van de stad. Een aantal van ons week uit naar het station. Zelf aten we nog een overheerlijk broodje in de binnentuin van Restaurant Burgerzaken.

Nieuw Rijn.jpg

Wandelroute 

Helaas is de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” op de site van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig uitverkocht. Wil je deze fraaie route wandelen? Kijk hier voor onze GPS-track.

Wandelen buiten de binnenstad van Leiden  

Wil je meer wandelen in en om Leiden? Lees hier mijn andere blogs over Leiden

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wauw, wat ben je op leuke plekjes geweest Vera. De grachten zijn echt prachtig. Mooi groen! De parkeergarage ziet er ook bijzondere uit moet ik zeggen.

  Het lijkt me echt om een leuke stad om te bezoeken.

  Groetjes, Jeanine

  Geliked door 1 persoon

 2. verawandelt schreef:

  Dag Jeanine, Leiden is een prachtige stad met parken, singels en veel mooie musea. Echt een stad om eens naar toe te gaan. Fijne zondag. Groeten Vera

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s