Verkenning van de Amsterdamse natuur en architectuur: Een wandeling van 9 km langs parken en door de Zuidas

Startpunt/ eindpunt: station Amsterdam Zuid, aantal kilometers: 9, horeca onderweg: Restaurant Bosbaan en Wurst & Schnitzelhaus Zuidas.

In het weekend ga ik op pad voor een wandeltocht van 9 kilometer. Ik start bij station Amsterdam Zuid en ik loop de route van Bestemming Buitenlucht. Het is een afwisselende wandeling door natuur en langs architectuur.

VU-complex en Tuinstad Buitenveldert

Vanaf Amsterdam Zuid wandel ik door het zakendistrict met opvallende architectuur en loop door het VU-complex, waar het in het weekend opvallend rustig is. Ik passeer verlaten beachvolleybalvelden en tafeltennistafels. Naast het VU-terrein ligt de Hortus Botanicus. De Botanische Tuin Zuidas gaat om 12.00 open. Helaas ben ik net te vroeg om deze fraaie tuin te bezichtigen.

Ik wandel verder door de Tuinstad Buitenveldert, dat bekend zijn om haar dorpse karakter met lage eengezinswoningen en veel groen. Het was onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van 1935 waar in 1958 de eerste uitbreiding van de tuinstad plaatsvond. 

Ik kom aan bij de Bosbaan, waar ik geniet van het prachtige uitzicht op het water. Bij restaurant de Bosbaan neem ik een korte koffiepauze en een heerlijke appeltaart met slagroom.

Dachaumonument

Ik ga verder met mijn wandelroute en ik passeer het Dachaumonument, een nationaal monument dat is opgericht ter herdenking van de slachtoffers van concentratiekamp Dachau in de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding van het kamp op 29 april 1945 wordt hier ieder jaar herdacht. De maker van het Dachaumonument is beeldend kunstenaar Niek Kemps. Er liggen bloemen, omdat het net 29 april was.

Amsterdamse Bos en de Boswinkel

Mijn wandeling gaat door het Amsterdamse bos. Het bos heeft veel oude bomen en er zijn waterpartijen, brugjes en een Beleefpad. Het bos is eigenlijk eerder een kruising tussen een zeer groot park en een bos.

In de winkel van De Boswinkel kan ik terecht voor informatie over het Amsterdamse Bos, plattegronden, wandelroutes en souvenirs. Er is ook een kleine tentoonstelling van opgezette dieren.

Quartz en Cube

Vervolgens wandel ik naar het Gijsbrecht van Amstelpark en mijn oog valt op Q Residences, een project van Kroonenberg Groep. Dit project bestaat uit twee gebouwen: het imposante Quartz en het lagere Qube. Het is prachtig om te zien hoe dit afwijkende en onderscheidende ontwerp toch aansluit bij het Algemeen Uitbreidingsplan van Cornelis van Eesteren uit 1935.

Gijsbrecht van Amstelpark

Ik loop door het Gijsbrecht van Amstelpark, waar ik de Levensboom van Angie Abbink zie en de podiumoverkapping op het Ontmoetingseiland. Het park grenst aan andere parken, waardoor het een lange parkenwandeling lijkt.

Amstelpark

Mijn volgende stop is het Amstelpark. Het is gemaakt voor de tuinbouw-tentoonstelling Floriade in 1972. Daardoor zijn er in het Amstelpark veel verschillende soorten bloemen, planten en bomen.

Ik zie de bloesem aan de bomen en ruik de ui-achtige plant daslook. Ik vind het één van de mooiste parken van Amsterdam. In alle jaargetijden is het mooi om hier te zijn.

Wist je ook dat je van daslook een heerlijke pesto kunt maken? Het is een vervanger voor basilicum en is een verrassende toevoeging aan je pastagerechten. Daarnaast kun je het ook verwerken in salades en soepen.

Monument Rozenoord

Ik loop door het park en ik kom langs het Monument Rozenoord, een gedenkmonument ter herinnering aan de gefusilleerden tijdens de Tweede Wereldoorlog op de fusilladeplaats Rozenoord.

Het monument is gemaakt door mijn favoriete kunstenaar Ram Katzir. De kleine stoelen zonder leuning symboliseren de slachtoffers jonger dan 29 jaar, de stoelen met leuning die van 30-39 jaar en de ligstoelen geven de getroffenen van ouder dan 40 jaar weer. Omdat het twee dagen na dodenherdenking is, ligt op elke stoel een witte roos.

De Valley in de Zuidas

Daarna vervolg ik mijn wandelroute naar de Zuidas, waar ik word verrast door de spectaculaire gebouwen. Vooral de Valley valt meteen op, met zijn gedurfde en eigenzinnige architectuur. Het groenontwerp van Piet Oudolf maakt dit gebouw extra bijzonder. Ik neem de trappen en kom op de verschillende levels van het gebouw.

Schnitzel bij WuSH

Na al dat wandelen heb ik wel zin in iets te eten. Ik besluit om naar Wurst & Schnitzelhaus te gaan, ook wel bekend als ‘WuSH’. Dit Duitse restaurant heeft een gezellige sfeer en serveert heerlijke gerechten zoals Currywurst, Schnitzel en Bratwurst. Ik geniet van de Gemütlichkeit bij WuSH.

Wandelroute

Wil je deze afwisselende wandeling door de Amsterdamse natuur en architectuur ook een lopen? Kijk hieronder voor de wandelroute.  

Volg me ook via