Ontdek de verborgen parels van Hengelo met de Tuindorpwandeling ’t Lansink

Ik ga graag op pad om nieuwe wandelroutes te ontdekken en dit keer staat de 4 kilometer lange wandeling “Tuindorpwandeling ’t Lansink Hengelo” op mijn planning. Deze route van “Hengelo promotie” is niet alleen een rondwandeling langs alle bijzondere plekjes in Tuindorp ’t Lansink, maar ook langs andere interessante, Hengelose bezienswaardigheden.

ROC Twente

Het is een zonnige zaterdag en de kastanjes, seringen en rododendrons staan in bloei. Ik start de route aan de achterkant van het station van Hengelo en al snel kom ik bij het ROC van Twente. Het ROC is gevestigd in de voormalige gieterij van Stork. De oorspronkelijke fabriekshal uit 1902 is behouden gebleven en het gebouw is in 2009 door een landelijke jury uitgeroepen tot Gebouw van het Jaar van Oost . Omdat het weekend is en de scholen dicht zijn, kan ik dit architectonische hoogstandje alleen van de buitenkant aanschouwen.

Brandweerkazerne

Naast de ROC is de Brandweerkazerne, die gevestigd is in de voormalige watertoren van Stork. De toren stamt uit 1917. Nu wordt de toren gebruikt voor het uithangen van de brandslangen.

Tuindorp ’t Lansink

Na deze twee bijzondere bezienswaardigheden wandel ik door de rustige straten van Tuindorp ’t Lansink. Deze wijk werd die in 1910 door fabriekseigenaar C.T. Stork aangelegd voor zijn arbeiders. Het ontwerp voorzag in alle noodzakelijke voorzieningen: een centraal gelegen winkelgalerij, een hotel, een school en voor de recreatie een groot zwembad met vijver en clubgebouw.

De hele Storkfamilie, van arbeider tot baas, mocht er kriskras door elkaar wonen. Het tuindorp is sinds 2003 een beschermd stads- en dorpsgezicht. Ik wandel door de straten van het tuindorp. Het ene huis is nog fraaier dan het andere huis.

Het Tuindorp ’t Lansink doet me denken aan het Agnetapark in Delft.
Jacob Cornelis van Marken richt in 1869 de Nederlandse Gist en Spiritusfabriek op vanwege de slechte Nederlandse gistproductie. Hij bouwt de eerste arbeiderswijk van Nederland, het Agnetapark, met gezonde woningen voor zijn fabrieksarbeiders en voorzieningen zoals een kruidenierswinkel en bakkerij. Van Marken woont zelf in het park, in de villa ‘Rust Roest’, waar nu een borstbeeld van hem en zijn vrouw staat. Het park is vernoemd naar Agneta Wilhelmina Johanna Matthes, zijn vrouw.

100 jaar Tuindorpbad

Ik kom bij een enorme vijver, waar het feest is. Het Tuindorpbad viert zijn 100 jarig bestaan. Er is een orkest, dat vrolijke nummers speelt. Het bad werd ruim 100 jaar geleden aangelegd als oplossing voor de enorme vijver midden in de wijk.

Het Tuindorpbad is het oudste natuurzwembad van Nederland en dit jaar staat het hele zwemseizoen in het teken van het jubileum. Ik bezoek de tentoonstelling van 100 jaar Tuindorpbad. Het is een mooie overzichtstentoonstelling met oude foto’s over de geschiedenis van dit bad.

Kunstwerk van Frans Zekhuis

Ik wandel de vijver rond en ik zie het kunstwerk van Frans Zekhuis. Het is een transparant huisje op een hoge victoriaanse stoel. Het kunstwerk is geschonken aan de wijk vanwege het 20-jarige bestaan van de Stichting Kunstmarkt Tuindorp.

Storkplein en Hotel ’t Lansink

Ik wandel verder en ik kom bij het Storkplein. De gebouwen hier zijn tussen 1911 en 1929 aangelegd en het plein is ontworpen door architect Karel Muller. Aan de ene kant zie ik een overdekte winkelgalerij aan de andere kant zie ik Hotel ’t Lansink.

Stork bouwde in 1916 een theehuis dat het sociale middelpunt van de wijk was. Het kreeg in 1921 een extra verdieping en behield sindsdien zijn historische karakter. Nu is het Hotel ’t Lansink een Rijksmonument.

Hofje Lansinkplein

Ik kom bij het Hofje Lansinkplein. Het hofje van tien arbeiderswoningen is in 1911 gebouwd naar een ontwerp van Karel Muller. Ik vind de witte huizen met de roodwitte luiken prachtig om te zien.

Tegenover het hofje zie ik een kunstwerk van een rood schaap. Het kunstwerk ‘Het afgedwaalde schaap’ is van kunstenaar Nanon Morsink.

Oyfo Techniekmuseum

Ik loop het Tuindorp uit en ik kom bij het het Oyfo Techniekmuseum. In dit museum staan de Twentse industrie en allerlei andere aspecten van techniek centraal.

Het museum is gevestigd in het voormalige fabriekscomplex van Hazemeijer, later Holec, een fabriek van electronische apparatuur. Ik koop een kaartje en ik wandel langs de geschiedenis van de technologie. Bij een aantal objecten in het museum kun je een filmpje bekijken en daarna een vraag beantwoorden. Na het beantwoorden van alle vragen, krijg je een profiel van jezelf.

Berenkunstwerk ‘Badgasten’

Mijn laatste kijkpunt van vandaag is het Berenkunstwerk ‘Badgasten’ op het Markplein. Het plein is opnieuw ingericht en ik zie vijf metershoge bronzen beren scharrelen op de markt, op zoek naar vis. Het kunstwerk is ontworpen door Marjolijn Mandersloot.

Tuindorpwandeling ’t Lansink

Wil je de wandeling door het prachtige Tuindorp ’t Lansink ook lopen? Kijk hieronder voor de wandelroute.

Bed en Breakfast Gebouw 16

Tijdens mijn bezoek aan Hengelo verblijf ik in de gloednieuwe Bed en Breakfast Gebouw 16.

Het pand was vroeger een oude spuiterij-zandstralerij van Stork, maar is nu omgebouwd tot oldtimergarage, vergaderlocatie, B&B en een woning voor de eigenaren. De kamers zijn stijlvol ingericht met een industriële touch.

Bij aankomst word ik verwelkomd door de eigenaresse Monique met een heerlijk kopje koffie en ik voel me meteen thuis. Het ontbijt is heerlijk met onder andere een eitje, zelfgemaakte granola, vers fruit en zelfgebakken brood.

Volg me ook via