Botanische tuin Zuidas, een groene parel in het Amsterdams zakendistrict

Nederland telt meer dan 20 botanische tuinen verspreid over het land. Met onder andere in het noorden de Hortus Haren en de Botanische Tuin de Kruidhof in Buitenpost en in het zuiden het Arboretum Oudenbosch. In het oosten van Nederland vind je het Arboretum Poort Bulten in De Lutte en in het westen de Hortus Botanicus Amsterdam.

Slingerpaden

Een minder bekende, maar niet minder mooie tuin ligt midden in het Amsterdams zakendistrict de Zuidas. Tussen het VU medisch centrum en de Vrije Universiteit ligt de Hortus Botanicus. Sinds 1967 wordt de tuin gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden.

Fraaie doorkijkjes

We bezochten de tuin vorig jaar tijdens een wandeling uit de gids “Wandelen naar de campus” van Paul Kurstjens met 13 wandelingen op, door, in en over universiteitskwartieren.

Botanische tuin Zuidas

We gingen de tuin naar binnen bij de hoofdentree van Van der Boechorststraat.

“De Botanische tuin Zuidas is gratis toegankelijk op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Door de Corona-maatregelen is de tuin voorlopig in de weekenden gesloten. Ook de kassen zijn nog niet voor bezoekers toegankelijk.”

We wandelden langs de winkel, waar je terecht kunt voor een kop koffie of voor zaden en stekjes van planten en bloemen.

Winkel botanische tuin Zuidas

Penjing en bonsai

Al snel kwamen we bij de verzameling penjing en bonsai. De botanische tuin Zuidas is de enige tuin, die beschikt over een verzameling van deze planten. Het was een cadeau van de toenmalige directeur van de Floriade in 1982. De collectie penjing en bonsai werd gescheiden door een grote kweepeer. We wandelden langs de potten met Japanse miniatuurboompjes.

Kweepeer

Cactussen

We struinden verder in de tuin, waar we genoten van de fraaie doorkijkjes en de mooie plekken. Overal stonden bankjes waar je kon genieten van de planten en bloemenpracht.

Plekjes om uit te rusten

We kwamen bij de kassen waar we een indrukwekkende cactuscollectie konden bewonderen. In de tuin hebben ze een warme kas en een onverwarmde kas met winterharde cactussen.

Cactus kas

Rond de kassen wandelden we langs planten zoals de Aloë en de Agave. Ik herkende deze planten van onze vakantie in La Palma waar je deze planten in overvloed kon bewonderen.

Agave en Aloë

Varens en bamboe

Het was een feest om door de tuin te struinen. Ondanks dat het geen grote tuin is kun je als plantenliefhebber je hart er ophalen. We liepen over de houtsnipperpaden door de varentuin. Ook vind je hier een flinke collectie bamboe. Tijdens onze rondgang door de tuin zagen we her en der de metershoge holle stengels.

Varens en bamboe

Wandelroute

Wil je het bezoek aan de Botanische tuin Zuidas combineren met een universitaire wandeling. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids “Wandelen naar de campus”.

Wandelen naar de campus

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Ja mooi is’t ie. Ik vond het ook bijzonder op deze locatie. https://stiensbuitenblog.wordpress.com/2019/09/15/botanische-tuin-zuidas/
  groetjes,
  Stien

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, verrassend mooie tuin. Leuk om jouw blog erover weer te zien. Groet Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s