Antwerpen, wandelen in de belle époquewijk Zurenborg

In het centrum van Antwerpen kun je met het Centraal station en de Stadsfeestzaal je vergapen aan fraaie gebouwen. Iets buiten de stad, in de wijk Zurenborg, kun je nog meer fraais ontdekken als je wandelt in de Cogels-Osylei, de mooiste straat van Antwerpen. Deze straat is vernoemd naar het echtpaar John Cogels en Joannes Josephus Osey de Wichem, omdat Zurenborg op hun grond is gebouwd.

Tijdens een meerdaags bezoek aan Antwerpen kwamen we met de wandelroute “Diamant, Borgerhout en Zurenborg” uit de stadsgids “Time to momo Antwerpen” door deze wonderschone wijk.

StreetArt bij station Antwerpen Berchem

We startten onze wandeling bij station Antwerpen Berchem. Het station staat bekend om zijn StreetArt. Rondom het treinstation kwamen we al een aantal van deze werken tegen. Voor de liefhebbers van deze graffitikunst is een route uitgestippeld om de vele StreetArt werken te bekijken.

Waterloostraat en Cogels-Osylei, architectuur uit de belle époque

Vanaf het station wandelden we door de Waterloostraat, waar we ons waanden tussen de prachtige architectuur uit de belle époque, de periode net voor de Eerste Wereldoorlog. We passeerden woningen in de stijl van Jugendstil en Art nouveau. Een aantal huizen was ontworpen door de Belgische architect Joseph Baeckelmans. De woningen in Art nouveau stijl aan de Waterloostraat 49 en 51 bouwde hij voor zijn eigen moeder.

Op het kruispunt van de Generaal van Merlenstraat en de Waterloostraat stonden we oog in oog met het ensemble van vier hoekhuizen herfst, winter, zomer en lente van de architect Joseph Bascourt. Hij bouwde dit meesterwerk in Art nouveau stijl in 1899. Het was niet eenvoudig om de schoonheid van deze panden in een foto te vatten.

Op de Cogels-Osylei wandelden we langs een scala aan “paleizen” in bouwstijlen zoals Jugendstil, Art nouveau, Eclectische stijl en Neoclassicisme. Op nummers 25-27-29 zagen we nog een fraai staaltje architectuur van Joseph Bascourt.

We kwamen bij een 19e -eeuwse spoorbrug ook in Art nouveaustijl, die de grens vormde tussen het district Antwerpen en Berchem. Sinds 2015 is de brug ook een lichtkunstwerk, waarbij de middelste bogen van de spoorbrug in de regenboogkleuren zijn verlicht als teken van diversiteit. We wandelden onder de oude spoorbrug door en kwamen op de Drakenplaats met nog een aantal prachtige pandjes.

Lunchen aan de Dageraadplaats

We liepen door naar het centrum van de wijk, de Dageraadplaats, dat was omringd door restaurants en cafés. Op het plein, dat echt een ontmoetingsplek is, was een kleine markt en speelden kinderen basketbal.

We streken neer bij het restaurant “Aan het strand van Oostende”, waar het zowel op het verwarmd terras als binnen gezellig druk was. Vele gasten zaten nog aan een brunch bord. Het was nog voor half twaalf en ik bestelde ook zo’n bord met een croissant, broodjes, een gekookt eitje en diverse smeersels. Een goede bodem samen met een verse jus om de stad te verkennen.

“Penarie” in de belle époquewijk

Op de rotonde van Lange van Ruusbroecstraat vonden we een stalen ladder, die onderbroken werd door een stoel. Het kunstwerk “Penarie” is van de kunstenaar Nick Hullegie. De creatie was een fraaie combinatie met de boom, die in herfsttooi stond.

Wandelroute “Diamant, Borgerhout en Zurenborg”

Wil je je ook ronddwalen in de belle époquewijk? Ga dan op pad met de wandelroute “Diamant, Borgerhout en Zurenborg” uit de stadsgids “Time to momo Antwerpen”! Kijk hier voor meer informatie.

Time to momo Antwerpen

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s