Twaalf kilometer van Oost naar West München: Een wandeling langs de meest bijzondere plekken

Het is een mooie zonnige ochtend als ik mijn wandeling start bij de Prinzregentenplatz. Ik maak een wandeling van twaalf kilometer van Oost naar West München, die eindigt bij Slot Nymphenburg.

Prins-Regent Theater

Mijn eerste stop is het Prins-Regent Theater, dat is gebouwd tussen 1900 en 1901 door architect Max Littmann en opende in augustus 1901. Het is gebaseerd op het Richard Wagner Festival Theater in Bayreuth. Tegenwoordig is de theateracademie August Everding er gevestigd en is het de grootste Duitse opleidingscentrum voor toneelberoepen.

Englische Garten

Ik vervolg mijn wandeling richting de Englische Garten, de groene long van München. Het park is een van de grootste parken ter wereld en is zelfs groter dan Central Park in New York.

Ik ga even zitten op één van de groene houten banken bij de Chinese toren, een iconisch gebouw dat je niet mag missen tijdens een bezoek aan dit park. De toren werd voor het eerst geopend in 1790 en heeft in de loop der jaren verschillende branden meegemaakt. Gelukkig werd hij telkens herbouwd en je kunt er tijdens een wandeling door het park even pauzeren.

Het beste uitzicht over het park heb ik vanaf de Monopteros, een tempelachtige rotonde die in 1836 samen met een heuvel werd toegevoegd aan het zuidelijke deel van het park. Ik ben niet de enige, die van het adembenemende uitzicht geniet.

Na mijn wandeling neem ik plaats aan één van de tafeltjes bij het Müller Café & Bäckerei voor een overheerlijke taart en een cappuccino.

Ludwig Maximilian Universiteit en de Weiße Rose

Ik kom bij het hoofdgebouw van de Ludwig Maximilian Universiteit. Ik voel me klein duimpje in de immense hal van de universiteit.

Sinds 2017 is er een permanente tentoonstelling te vinden over de Weiße Rose, een verzetsgroep uit München, die in de Tweede Wereldoorlog opriep tot verzet tegen het naziregime. De binnenste cirkel van de groep bestond uit de broers en zussen Hans en Sophie Scholl, hun medestudenten Alexander Schmorell, Christoph Probst, Willi Graf en universiteitsprofessor Kurt Huber. Ik neem een kijkje bij de indrukwekkende tentoonstelling.

Die Wunden der Erinnerung

Op de hoek van de Ludwigstraße sta ik even stil bij het kunstproject “Die Wunden der Erinnerung”. De kunstenaars Beate en Andreas maken, met hun “Wounds of Memory”, plekken om te herinneren, te pauzeren en te observeren. Glasplaten tonen de littekens in München, van de oorlog lang geleden.

Kunstgebied en Köningsplatz

Ik wandel door naar het Museum Brandhorst, dat is gehuisvest in een gebouw bestaande uit gekleurde keramische staafjes.

Museum Brandhorst maakt al deel uit van het kunstgebied. Een groot deel van wat München cultureel en architectonisch te bieden heeft, is hier vertegenwoordigd: onder andere de Beierse Staatsschilderkunstcollecties met de Alte Pinakothek, de Neue Pinakothek en de Pinakothek der Moderne en het Egyptisch Museum.

Een aantal musea bevindt zich op de Köningsplatz, een immens plein, dat in de 19e eeuw gemodelleerd werd naar de Akropolis in Athene. Het werd uiteindelijk voltooid in de stijl van het Europese classicisme. Het plein kent ook een donker verleden. Het werd door de Nazi’s gebruikt voor feesten en boekverbrandingen. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor openluchtconcerten en evenementen.

Kreativquartier

Na een korte pauze op Köningsplatz, ga ik verder met mijn wandeling. Ik loop door de mooie straten met hier en daar prachtige street art en kom aan bij het Kreativquartier.

Dit is een inspirerende plek waar ik veel kunstenaars en creatievelingen zie die bezig zijn met hun werk.

Ik maak een kleine rondwandeling over het terrein en kijk binnen bij één van de ateliers en ik word blij van de gekleurde woningen. Dan zijn mijn kijkpunten tijdens de wandeling even op en loop ik in één rechte lange lijn naar mijn laatste stop van mijn wandeling, Slot Nymphenburg.

Dom-Pedro-Straße-tunnel

Onderweg kom ik nog door de Dom-Pedro-Straße-tunnel, die kunstenaar Martin Blumöhr transformeerde in een vrolijk kunstwerk. Ook Slot Nymphenburg heeft een plek gekregen op de betonnen muren.

Slot Nymphenburg

Ik kom aan bij het romantische kasteelpark van Nymphenburg en ik waan me even in een sprookjesachtige wereld. Je kunt in de tuinen ook uren ronddwalen, maar na een wandeling van twaalfkilometer ben ik wel even uitgelopen en geniet ik vanaf een bankje van dit prachtige slot.

Wandelroute van Oost naar West München

Ben je een liefhebber van cultuur en natuur? Dan is deze wandeling echt iets voor jou! Vind hieronder de twaalf kilometer lange wandelroute van Oost naar West München.

Volg me ook via