Wandelen in de voetsporen van beeldhouwer Ram Katzir

Al enige tijd volg ik de werken van de Nederlands/Israëlisch beeldhouwer Ram Katzir. Een aantal van zijn fraaie werken hebben we tijdens onze wandelingen al kunnen bewonderen.

Monument Rozenoord Amstelpark Amsterdam

Even geleden wandelden we de Groene Wissel Amsterdam Amstel, die door het Amstelpark kwam. Dit park is nog vrij jong en is in 1972 aangelegd voor de Floriade. We wandelden over een vlonderpad en bij een open plek in het park stonden diverse stoelen. Toen we dichterbij kwamen bleek het het Monument Rozenoord te zijn. In 2014 ontwierp Katzir dit monument voor de fusilladeplaats Rozenoord in het Amstelpark.

Het monument is ter nagedachtenis aan de omgekomen joden in de Tweede Wereldoorlog. De kleine stoelen zonder leuning symboliseerden de slachtoffers jonger dan 29 jaar, de stoelen met leuning die van 30-39 jaar en de ligstoelen gaven de getroffenen van ouder dan 40 jaar weer.

“Where Thoughts are” Almere  

Achter het station van Almere ligt het La Defense gebouw waar de Belastingdienst en de UWV in zijn gevestigd. Het gebouw is ontworpen door architect Ben van Berkel van Un Studio.

De glazen gevels aan het binnenterrein zijn beplakt met folie, dat reflecteert in felle kleuren, rood, geel en groen.

Op het binnenplein van La Defense staat het kunstwerk “Where Thoughts are” van Katzir. Helaas konden we, omdat de kantoren dicht waren, het binnenterrein niet betreden en het werk van hem niet bekijken.

Bron http://www.ramkatzir.com/works/where-thoughts-are/

Bagage Leiden

Tijdens een stadswandeling door het pittoreske Leiden kwam ik bij het  het oude politiebureau in de Zonneveldstraat  een deel van zijn kunstwerk “Bagage” tegen. Het bestaat uit zes ouderwetse stenen koffers, die verspreid door Leiden staan.

Het is een monument ter nagedachtenis aan de Joodse Leidenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In het voormalig politiebureau werd de razzia gecoördineerd.

Een andere koffer staat bij het vroegere Centraal Israëlisch Wees en Doorgangshuis aan de Roodenburgerstraat. Daar kwamen we langs met de Stadse Tocht Leiden. Er staan ook nog verschillende koffers nabij onderduikadressen.

Verstoppertje Den Haag

Gedurende een wandeling door de Haagse Schilderwijk passeerden we bij de Zuidwal een basisschool. Mijn oog viel op een opvallend lichtblauw beeld van een droomachtige boom waar een meisje met haar haar in een staartje zich school hield. Ik pakte mijn camera en probeerde het beeld op het schoolplein te fotograferen door het gesloten schoolhek heen. Het kunstwerk “Verstoppertje” bestaat uit twee beelden de blauwe boom met het meisje en een meisje met hoofddoek en sneakers dat zich achter een echte boom schuilhoudt.

Manna Amsterdam

Het nieuwste kunstwerk van Katzir, dat afgelopen zomer is onthuld, is het beeldhouwwerk “Manna” in het Meerwaldtplantsoen in de Verzetsheldenbuurt in het Amsterdamse Slotermeer. Het kunstwerk bestaat uit levensgrote witte boterhammen en symboliseert het Zweedse wittebrood dat in de Hongerwinter in 1945 werd gegeten. Dit nieuwe kunstwerk van Katzir staat zeker op mijn lijstje om eens te bekijken.

Bron: http://www.ramkatzir.com/works/manna/

 Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s