Wandelen in de voetsporen van beeldhouwer Ram Katzir

Al enige tijd volg ik de werken van de Nederlands/Israëlisch beeldhouwer Ram Katzir. Een aantal van zijn fraaie werken heb ik tijdens mijn wandelingen al kunnen bewonderen.

Monument Rozenoord Amstelpark Amsterdam

Tijdens het wandelen van de Groene Wissel Amsterdam Amstel kom ik langs het Monument Rozenoord in het Amstelpark. Dit park is nog vrij jong en is in 1972 aangelegd voor de Floriade. ik loop over een vlonderpad en bij een open plek in het park staan diverse stoelen. Als ik dichterbij kom, blijkt het een kunstwerk van Ram Katzir te zijn. In 2014 ontwierp Katzir dit monument voor de fusilladeplaats Rozenoord in het Amstelpark.

Het monument is ter nagedachtenis aan de omgekomen joden in de Tweede Wereldoorlog. De kleine stoelen zonder leuning symboliseren de slachtoffers jonger dan 29 jaar, de stoelen met leuning die van 30-39 jaar en de ligstoelen geven de getroffenen van ouder dan 40 jaar weer.

“Where Thoughts are” Almere  

Achter het station van Almere ligt het La Defense gebouw waar de Belastingdienst en de UWV in zijn gevestigd. Het gebouw is ontworpen door architect Ben van Berkel van Un Studio.

De glazen gevels aan het binnenterrein zijn beplakt met folie, dat reflecteert in felle kleuren, rood, geel en groen.

Op het binnenplein van La Defense staat het kunstwerk “Where Thoughts are” van Katzir. Bij een bezoek aan Almere kan ik helaas , omdat de kantoren dicht zijn, het binnenterrein niet betreden en het werk van hem bekijken.

Bron http://www.ramkatzir.com/works/where-thoughts-are/

Bagage Leiden

Tijdens een stadswandeling door het pittoreske Leiden kom ik bij het  het oude politiebureau in de Zonneveldstraat  een deel van zijn kunstwerk “Bagage” tegen. Het bestaat uit zes ouderwetse stenen koffers, die verspreid door Leiden staan.

Het is een monument ter nagedachtenis aan de Joodse Leidenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In het voormalig politiebureau werd de razzia gecoördineerd.

Een andere koffer staat bij het vroegere Centraal Israëlisch Wees en Doorgangshuis aan de Roodenburgerstraat. Er staan ook nog verschillende koffers nabij onderduikadressen.

Verstoppertje Den Haag

Gedurende een wandeling door de Haagse Schilderwijk passeer ik bij de Zuidwal een basisschool. Mijn oog valt op een opvallend lichtblauw beeld van een droomachtige boom waar een meisje met haar haar in een staartje zich school houdt. Ik pak mijn camera en probeer het beeld op het schoolplein door het gesloten schoolhek heen te fotograferen . Het kunstwerk “Verstoppertje” bestaat uit twee beelden de blauwe boom met het meisje en een meisje met hoofddoek en sneakers dat zich achter een echte boom schuilhoudt.

Manna Amsterdam

Eén van de nieuwste kunstwerken van Katzir is het beeldhouwwerk “Manna” in het Meerwaldtplantsoen in de Verzetsheldenbuurt in het Amsterdamse Slotermeer. Het kunstwerk bestaat uit levensgrote witte boterhammen en symboliseert het Zweedse wittebrood dat in de Hongerwinter in 1945 werd gegeten. Dit kunstwerk van Katzir staat zeker op mijn lijstje om eens te bekijken.

Bron: http://www.ramkatzir.com/works/manna/

Radiointerview “De ochtend van 4”

Op basis van deze blog over Ram Katzir was ik te gast bij het NPO 4 Radio programma “De ochtend van 4”. Luister hieronder het radiointerview terug.

Volg me ook via 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s