Wandelen langs groene en circulaire kunst in de Floriade Almere

Sinds 1960 wordt elke tien jaar een Nederlandse Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gehouden. Van 14 april t/m 9 oktober 2022 kun je de Floriade Expo 2022 bezoeken in Almere. In de zomer bezoek ik de Floriade en wandel ik langs een aantal groene kunstwerken van de Wereldtuinbouwtentoonstelling.

Met de boot naar de Floriade

Op een zonnige zaterdag pak ik de trein naar Almere en vanaf de Esplanade steiger neem ik rond elf uur één van de elektrische rondvaartboten naar de Floriade. Het is heerlijk om te starten met een boottocht. Tijdens de vaart vertelt de schipper meer over het Weerwater, waar we over varen.

Het is Weerwater genoemd, omdat het ooit water was, toen is het drooggelegd en nu is het weer water. De beroemde schrijfster Renate Dorrestein schreef zelfs een spannende roman over het Weerwater.

Na tien minuten meer ik aan bij de ingang van de Floriade.

De kleurige letters van de Floriade

In Amsterdam zie je ze op meerdere plekken “I Amsterdam” in grote letters. Ook bij de twee grote ingangen van de Floriade is de Floriade Expo 2022 weergegeven in grote kleurige letters. De letters zijn gemaakt van gerecyclede materialen, die zijn verzameld bij het Upcyclecentrum.

Bij de ingang scant een mevrouw mijn kaartje en krijg ik een plattegrond van het Expoterrein. Het is goed dat ik mijn wandelschoenen aan heb, want de Floriade beslaat een behoorlijk terrein. Met de plattegrond in de hand ga ik op verkenningstocht. Het terrein is ingedeeld in vijf gebieden, te weten Utopia Island, Green Island, Urban District, Hortus Avenue en het Eco District. Ik breng allereerst een bezoek aan Utopia Island, waar ik alles te weten kom over kringlooplandbouw, landschapskunst en voedselbossen.

JUNK ART van Patrick Visser

Bij het paviljoen Circulo, dat het circulaire verhaal verteld over afval dat een nieuw leven krijgt, zie ik een rat gemaakt van boutjes en moertjes. Het is het werk van metaalkunstenaar Patrick Visser. Hij maakt van oud metaal, dat vooral komt van het recyclebedrijf Reukema in Hardewijk, grote metalen dierenkunstwerken. Eerder zag ik zijn rat bij Museum de Hermitage in Amsterdam. Het knaagdier is voor de Floriade even verhuisd.

Ik vervolg mijn route en bij een huisje dat is gemaakt van hergebruikt plastic afval zie ik een meerkoet op een van afval gebouwd nest.

Natuurkunst van Will Beckers

Ik maak een wandeling langs het Weerwater waar ik een aantal prachtige werken van de natuurkunstenaar Will Beckers tegenkom. Hij maakt specifieke installaties van natuurlijke en duurzame materialen.  

Zo kom ik langs het kunstwerk “de Uitkijk”, een takkenwal dat uitkijk biedt op het Weerwater en “de Wenstoeter”, een werk waar de bezoeker een groene wens doorheen kan toeteren. Ook heeft hij van materialen een theater in het bos gemaakt.

Tijdens het wandelen van het Helpmanpad in Groningen kwam ik al het werk “Mysteries van Helperzoom” van hem tegen. De Wenstoeter deed me denken aan dit Groningse kunstwerk. Kijk hieronder voor mijn blog over het Helpmanpad.

Via de Beverbrug, ontworpen door René van Zuuk, kom ik bij het volgende deel van de Floriade, Green Island

Op Green Island kun je al je zintuigen laten werken. Ik vind dit wel het mooiste deel van de Floriade. Je hebt er prachtige tuinen met bloemen, het oerbos en ook veel fraaie kunstwerken en paviljoens. Zo vind je hier ook de kleurrijke installaties van Treeport Zundert.  

In de voetsporen van Vincent van Gogh bij Treeport Zundert  

De schilder Vincent van Gogh is geboren in Zundert. Bij het paviljoen van Treeport Zundert vind je duurzame oplossingen gecombineerd met planten, bomen en installaties geïnspireerd door de werken van de beroemde kunstschilder.

Shades of Nature van Almeerse Wolunie

Naast Treeport Zundert zit het paviljoen van de Almeerse Wolunie met een bijzondere bijdrage van de kunstenaressen Bertina Slettenhaar en Mariël Bisschops. Ze hebben door middel van glazen potten met natuurlijke verfstoffen en wol een imposante kunstinstallatie gemaakt.

Ik vind het prachtig om door de ruimte te lopen waar het invallende zonlicht een fraai kleurenspel maakt. De achterkant van het kunstwerk is een oog gemaakt van repen afgedankt stof. Het symboliseert de negatieve kant van de textielverwerking.

In de tuin rondom het kunstwerk zit een paspop met een groene Visserstrui. Modeontwerper Kasper Jongejan heeft deze trui ontworpen in samenwerking met de Almeerse Wolunie.

De Wolunie werkt nog aan een breipatroon dat vanaf oktober voor iedereen gratis is te downloaden via verschillende websites. Zie hieronder het breipatroon Almeerse Visserstrui.

StreetArt bij Groen Collectief Nederland

In veel Nederlandse steden zie je het straatkunst, die de grijze landschappen opfleuren en verfraaien. Bij het paviljoen van het Groen Collectief Nederland vind je ook kleurige graffitikunstwerken. Achter de muren met StreetArt zie je volop vergroening door onder andere wandplanten.

Next Generation van Angela Groeneveld

Eén van de mooiste zomerbloeiers vind ik Zonnehoed. De kunstenares Angela Groeneveld liet zich voor haar kunstwerk “Next Generation” inspireren door deze bloemen.

Haar werk bestaat uit reusachtige roze bloemen, waar het hart van de bloem is vervangen door een plexiglazen bol met daarin een babypop. De roze bloembladen van de Zonnehoed staan symbool voor de mensen om ons heen, die er voor moeten zorgen dat de nieuwe generatie het beste mee wordt gegeven.

Insectenhuisjes van kunstenaar Bastiaan Meijer 

Net voordat ik naar het volgende eiland wandel, kom ik nog langs de insectenhuisjes van de Amsterdamse kunstenaar Bastiaan Meijer. Ooit begon hij met het maken van de roodbruin aardewerken huisjes op een bamboestok toen hij een stadstuin mocht decoreren met kunst.

Voor de Floriade maakte hij huisjes van bijzondere Almeerse gebouwen zoals de Rode Donders in de Regenboogbuurt.

Hou je van insecten en architectuur? Kijk hieronder voor meer informatie.

Beehold van Florentijn Hofman

Ik verlaat Green Island en op de Hortus Avenue begroeten twee reusachtige figuren bedekt met duizenden bijen mij. Het is het kunstwerk Beehold van Florentijn Hofman. Het is niet de eerste keer dat ik een imposant werk van Hofman aanschouw. Ik kwam onlangs al zijn gigantische Bospoldervos in Rotterdam tegen en even geleden in Arnhem zijn enorme Feestaardvarken.

M. meer dan een museum

Naast de Beehold ligt M., een kunstpaviljoen dat is ontworpen door studio Ossidiana. Het bestaat uit drie cirkels: De Haven, Het Podium en Het Observatorium. In Het Observatorium wandel ik bij de tentoonstelling NaturAlly Wild Futures tussen bomen op hakken.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. staartje schreef:

  Leuk, ik was er ook.Zundert heb ik gemist. Maar…. Ik ga nog een keertje. Dan bezoek ik deze zeker…

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Er is veel te zien in de Floriade voor nog een bezoek!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s