De mooiste bibliotheken van Manchester en Liverpool

Als boekliefhebber zijn oude bibliotheken magische plekken om rond te dwalen langs de kasten met oude boeken en manuscripten. In de Engelse steden Manchester en Liverpool vind je een paar sfeervolle exemplaren en must sees voor iedereen, die van geschiedenis, architectuur of boeken houdt. Tijdens ons bezoek aan de Noord-Engelse steden bezochten we een aantal bijzondere bibliotheken.

John Rylands Library Manchester

Aan Deansgate, in het hart van Manchester, vind je de historische bibliotheek John Rylands Library. De charmante bieb dankt zijn naam aan de Engelse ondernemer John Rylands. Zijn echtgenoot Enriqueta kocht de grond aan om een bibliotheek naar concept van de bibliotheek in Oxford te bouwen om haar overleden man te herdenken. John Rylands Library werd op 1 januari 1900 geopend.

Ik vond het prachtig om in het neogotische gebouw rond te dwalen. Met de gotische bogen, het hoge plafond en de glas-in-loodramen heeft het meer weg van een kathedraal dan van een bibliotheek. In de spectaculaire leeszaal, die me doet denken aan de Zweinsteinbibliotheek uit de Harry Potterfilm, vind je een tentoonstelling over eeuwenoude manuscripten en leer je alles over de geschiedenis van de bibliotheek van toen tot nu.

Portico Library Manchester

Toen we voor de deur van 57 Mosley Street in het centrum Manchester stonden, verwachtte ik niet dat ik na het nemen van een aantal steile trappen in een prachtige bibliotheekzaal stond. Het is echt een verborgen juweeltje deze bieb. De vriendelijke mevrouw achter de balie gaf ons een korte introductie over deze tweehonderd jaar oude abonnementsbibliotheek met een collectie van meer dan 25.000 boeken. Ze vertelde ons dat je in de Portico Library alleen boeken kunt bekijken als je lid bent.

Ondanks het besloten gedeelte is het de moeite waard om even een blik te werpen. Midden in de leeszaal vind je een klein café en zijn er gratis tentoonstellingen.

Central Library Liverpool

Naast het Wereld Museum aan de William Brown Street vind je de grote openbare bibliotheek van Liverpool. Voor architectuurliefhebbers is dit echt een aanrader. Het is een unieke mix tussen oude en nieuwe architectuur. Het oude gedeelte dateert uit 1860. De vloer bij de ingang van de bieb is van graniet en is ingelegd met de titels van literaire klassiekers.

Toen ik de centrale bibliotheek binnenkwam had ik echt een “Wow gevoel”. Wat was het atrium met de glazen koepel en open trappen prachtig!

We namen de trappen naar boven, die me deden denken aan het trappenhuis van het Depot van het Museum Boijmans van Beuningen. We liepen naar het dak van het gebouw, waar we even op het dakterras stonden.

Toen we weer beneden kwamen, brachten we nog een bezoek aan de fraaie ronde Picton Reading Room en de historische Oakroom en Hornby Library met zeldzame boeken.

Volg me ook via 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Sabine Verburg schreef:

    Wonderschoon deze bibliotheken
    Wanneer ben je er geweest?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s