Barcelona, dwalen door de straten en lanen van het luxe district Sarrià-Sant Gervasi

Via Wikilocs kom ik een wandeling tegen van een meneer die meer dan 400 wandelingen heeft geplaatst op Wikilocs. Veel van zijn wandelingen leiden langs ongebaande paden en door onontdekte buurten van Barcelona. Tijdens mijn bezoek aan Barcelona maak ik een wandeling, die gaat door het district Sarrià-Sant Gervasi, dé plek waar de rijke Barcelonezen wonen.

Het is een plek met veel luxe appartementen en chique villa’s. Het is hier opvallend groen. Ik wandel over lanen met platanen en ik zie weinig vuil op straat. In welgestelde districten wandelen heeft als enig nadeel dat het uitzicht vaak belemmerd wordt door hoge omheinde villa’s.

De wijk ligt aan de voet van het gebergte Collserola en in de verte zie ik de Tibidabo. De wandeling komt langs fraai vormgegeven villa’s waar veelal privéscholen en universiteiten zijn gevestigd.

Mariano Ferriols-huis

Het Mariano Ferriols-huis is mijn eerste bezienswaardigheid. Het is een zomertoren die in 1914 is gebouwd maar ontworpen in 1918. De architectuur is van de hand van Alfred Paluzie. Tegenwoordig is het een luxe restaurant en een bar.

Cementiri de Sarrià

Tussen de luxe appartementengebouwen kom ik bij de 100 jaar oude begraafplaats van Sarrià. Het is een aparte plek voor een laatste rustplaats zo midden in een woonwijk, hoewel de begraafplaats er eerder was dan de appartementen. Het is een ommuurd geheel en het grootste gedeelte bestaat uit muren waarin de kisten worden geplaatst. De begraafplaats van Sarrià heeft meer dan 2000 graven. Er heerst een serene rust op deze plek en afgezien van een dame van de groenvoorziening, ben ik op dat moment de enige bezoeker.

Raymundo Deloustal House

Na mijn bezoek aan de begraafplaats, pik ik de route weer op en ik loop door de schaduwrijke Paseo Bonanova. Onderweg kom ik langs een groepje jongeren, gekleed in designer kleding. Aan de overkant bewonder ik een opmerkelijk staaltje architectuur van Enric Sagnier uit 1919: het Raymundo Deloustal House, ook bekend als de Pujol-toren. Deze modernistische woning is verfraaid met talrijke sierelementen, waardoor het haast een ontwerp van Antoni Gaudí zou kunnen zijn.

Carrasco en Formiguera, 15 t/m 23

In de Calle Carrasco en Formiguera bewonder ik een rijtje huizen uit 1905, ontworpen door de architect Josep Arnau Piera. Elk huis is prachtig op zijn eigen manier. Veel van de villa’s zijn versierd met sierlijke ornamenten en balkons.

Collegi Sant Ignasi (Jezuïeten van Sarrià)

Ik passeer het fraaie rijtje huizen en kom bij de ingang van het terrein van Collegi Sant Ignasi. Voor het terrein zitten veel jongeren op de stoep. Ik wandel het schoolterrein op en word al snel staande gehouden door een strenge beveiliger. Ik begrijp zijn gebaar en neem snel een foto van de school. Het hoofdgebouw, een creatie van Joan Martorell i Montells, is opgetrokken in neogotische stijl met twee torens, gevels van gebakken baksteen en ramen met spitsbogen.

Teresa Crusó-huis en Salvador Oliveras-huis

Ik verlaat de privéschool en passeer weer een aantal fraaie huizen, waaronder het Teresa Crusó-huis, het Salvador Oliveras-huis en het Alemany-huis.

Pies de Sarrià-scholen

Ik wandel langs een drukke weg en van bovenaf zie ik de enorme tuinen van de villa’s en sportfaciliteiten. Er wordt een potje padel gespeeld. Ik kom bij nog een privéschool, de Pies de Sarrià-scholen. Het schoolgebouw is gebouwd tussen 1893 en 1894.

Bellesguard-toren Antoni Gaudí

Tussen omheinde villa’s vind ik een relatief onbekend werk van de architect Antoni Gaudí. Torre Bellesguard is ontworpen door Antoni Gaudí tussen 1900 en 1909. Gaudí bouwde dit gebouw met een mix van Art Nouveau en gotische stijl en noemde het Bellesguard, dat verwijst naar het panoramische uitzicht over Barcelona. Hij reconstrueerde ook de ruïnes van een middeleeuws kasteel dat nu deel uitmaakt van de residentie. Ik sla een bezoek aan Gaudí’s villa even over en maak nog wat foto’s van de toren.

Begraafplaats Sant Gervasi

Ik steek een drukke weg over en stijg een behoorlijk stuk. Ik passeer een aula van de begraafplaats Sant Gervasi, waar ik op uitkijk. Vanaf dit punt heb ik ook een mooi uitzicht over Barcelona. Ik zie de Olympische torens bij Barceloneta en Torre Agbar.

De begraafplaats Sant Gervasi werd ingehuldigd in 1853 en heeft bijna 5000 graven. Ik vervolg mijn route, maar door werkzaamheden kan ik niet verder. Ik loop terug en ik neem het steile pad van de begraafplaats naar beneden en wandel tussen de beelden en mausoleums door.

Klooster van Valldonzella

Ik loop langs een drukke weg en passeer het klooster van Valldonzella. Het klooster van Santa María de Valldonzella is een cisterciënzer vrouwenklooster. Ik loop even naar de ingang van dit immense klooster, maar het is gesloten.

Cosmocaixa Wetenschapsmuseum en Submari Barcelona

Terwijl ik verder wandel, kom ik langs het Cosmocaixa Wetenschapsmuseum, ooit een toevluchtsoord voor blinden. Het gebouw werd later omgebouwd tot het moderne museum dat het nu is. Er zijn behoorlijk veel scholieren bij dit wetenschapsmuseum.

Tegenover het museum zie ik een onderzeeër. De unieke SA-51-onderzeeër die op de Ronda de Dalt staat, was een geschenk van het Ministerie van Defensie aan CosmoCaixa in 1986.

Quatre Camins, 72

Ik heb Cosmocaixa al eerder bezocht en gezien het prachtige weer vervolg ik mijn wandeling. Ik passeer bij Quatre Camins een modernistisch huis uit 1914 van de architect Eusebi Climent Viñolas. Het witte huis met mozaïek en sierlijke elementen vind ik erg mooi.

Flabiol herder

Ik heb het laatste deel van mijn wandeling ingezet en bij een parkje kom ik nog langs een beeld van een herder.

Antik Planetarium

Even verderop zie ik het antieke planetarium, ooit een belangrijk onderdeel van de stad. Nadat het werd gesloten, kreeg het een nieuwe bestemming als het Dexeus University Institute.

Àngela Mas-toren (El Trapío)

Aan het eind van de wandeling kom ik nog langs een modernistische villa uit 1880 waar nu een chique restaurant in is gevestigd.

Wandelroute

Wil je ook eens de route door district Sarrià-Sant Gervasi wandelen? Kijk hieronder voor de wandelroute.

Volg me ook via