Wandelen door het industrieel verleden van Gouda  

De Amsterdamse grachten, de Keukenhof, de Zaanse Schans en Kinderdijk het zijn toch wel de toeristische trekpleisters van ons kleine “kikkerlandje”. Een bezoek aan de kaasmarkten in Alkmaar en Gouda mogen niet aan het lijstje ontbreken. Als een toerist in eigen land gaan we op een zomerse donderdag op pad om de kaasmarkt in Gouda te bezoeken.

Elke donderdag van april tot en met september vindt tussen 10.00 en 12.30 voor de Goudse Waag de kaashandel plaats. Naast de handel kun je ook kaas en andere streekproducten op de markt kopen.

We vertrekken vroeg naar de Kaasstad om een glimp op te kunnen vangen van het schouwspel van het handjeklappen van de kaashandelaren. We zijn echter niet te vroeg, omdat rond 10.00 het plein niet alleen volgepakt staat met ronde gele Goudse kazen, maar ook met drommen toeristen. Waar wij er natuurlijk ook toebehoren. Meters kazen staan uitgestald en één voor één gaan dagjesmensen op de foto met het kaasmeisje. Ik probeer voorraan te staan om ook een foto te maken van het kaasspel. Na een aantal foto’s te hebben gemaakt, maken we een rondje over de streekmarkt.

Kruim in de Chocoladefabriek

Na het bezoek aan de kaasmarkt wandelen we door het oude centrum richting de voormalige Chocoladefabriek. De toeristen hebben zich verplaatst van de kaasmarkt naar de Goudse kaas en stroopwafelwinkels. We wandelen langs een FEBO voor stroopwafels.

We strijken neer bij één van de tafeltjes van het restaurant Kruim in de Chocoladefabriek. Waar ooit productiemedewerkers aan de productielijnen stonden, zoeken nu Goudenaren een boek uit. Vanaf 1972 was hier twaalf jaar lang de Chocoladefabriek van Steenland gevestigd. Nu is het een bibliotheek en kun je er een boek lezen in combinatie met een koffie, gebakje of lunch.

We bestellen koffie met een overheerlijke lunchplank met vleeswaren, eiersalade, humus en natuurlijk Goudse kaas. Bij de koffie krijgen we een chocolademunt. Dit herinnert nog aan Steenland Chocolate B.V. . Ze maken nog steeds chocolade in Gouda en Steenland is de grootste producent van chocolademunten ter wereld.

Expo Gouda Maakt

Naast de beroemde kaasmarkt is er dit jaar van alles te doen en te beleven in het kader van Gouda 750 jaar. Op 19 juli kreeg Gouda stadsrechten en er zijn van april tot en met september extra activiteiten. Zo kun je de Sint-Janskerk beklimmen en Gouda op grote hoogte bekijken. Ook is in de voormalige Zeepziederij Viruly aan het Buurtje 5-9 de “Expo Gouda Maakt” over de industriële ontwikkeling van Gouda. Na de lunch brengen we een bezoek aan deze interactieve tentoonstelling over de industrie en de bedrijven in Gouda.

Vanaf de Chocoladefabriek komen we via de fraaie Goudse grachten bij de bijzonder mooie Museumhaven aan de rand van het oude centrum. In de haven liggen nog monumentale schepen. We wandelen over de sluis dat de haven met de Hollandse IJssel verbindt. Naast de sluis is het goed vertoeven op het terras van museumhavencafé IJsselhuis dat is gevestigd in het oude schipper wachtlokaal.

Naast de kaarsenfabriek Croda is de Expo Gouda Maakt in een oude fabriekshal van de voormalige Zeepziederij gevestigd. We lopen langs de panelen waar we alles te weten komen over de Goudse industrie. De tentoonstelling is ingedeeld in zes Goudse industrietakken waaronder oliën en vetten, keramiek, textiel en garen, transport, levensmiddelen en bouw en machines.

Elke maand staat een andere industrietak in de spotlight. Tijdens ons bezoek is dat levensmiddelen. Zo is er een chocoladeworkshop en kun je snoepen van Goudse kaas en stroopwafels. Ik vind het erg verrassend om te zien dat er zo veel bedrijvigheid was en is in Gouda. Ik wist niet dat net als in Delft zoveel sieraardewerk werd gemaakt. In het winkeltje kun je ook allerlei Goudse artikelen kopen, die door bedrijven op het voormalig industrieterrein van de koudasfaltfabriek GOUDasfalt worden gemaakt.

GOUDasfalt is een oud industrieterrein aan de oever van de Hollandsche IJssel. Het is een burgerinitiatief waar plek is voor wonen, werken en recreëren. Je kunt het bereiken met een pontje. Kijk hieronder voor meer informatie.

De Expo Gouda Maakt was te bezoeken tot 25 september 2022 van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00.

We wandelen weer terug naar het oude centrum en dwalen door de pittoreske straatjes van de Goudse binnenstad. We komen langs het bedrijfspand van Punselie, dat bekend is van het stroopkoekje. In 1872 begon de familie Punselie een bakkerij in Gouda en in de Goudse binnenstad bakken ze nog steeds Punselie koekjes.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Leuk Vera, ik ga binnenkort met een vriendin een dagje Gouda doen. Heb ik alvast wat ideeën. Fijn weekend Stien

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, de Chocoladefabriek en Expo Gouda Maakt zou ik zeker bezoeken! Fijn weekend. Groet, Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s