Wandelen door de Tuindorpen van Rotterdam Zuid

Startpunt/eindpunt: Metrohalte Rotterdam Zuidplein, aantal kilometers: 8, horeca onderweg: diverse mogelijkheden bij winkelcentrum Zuidplein of aan de Lange Hilleweg.

Zuidplein

De organisatoren van Open Monumentendag van Rotterdam ontwikkelde dit jaar een aantal fiets- en wandelroutes door Rotterdam. Wij wandelden de Tuindorpen route door Rotterdam Zuid. De weervoorspellingen waren goed. Het was een koude heldere dag.

Met de metro reden we naar Zuidplein en we hadden een mooi uitzicht op de Maas, die er mooi bij lag in het zonnetje. We stapten uit bij Zuidplein en maakten nog een kleine ronde door het uitgestorven overdekte winkelcentrum dat in 1972 door Mies Bouwman is geopend. Met een lint was een looproute aangegeven, maar door het ontbreken publiek waren de Coronamaatregelen er goed te handhaven. Bij de Albert Heijn kochten we nog snel even wat proviand voor onderweg.

Rondom het Zuidplein werd veel gebouwd. Onlangs is het nieuwe theater Zuidplein en een bibliotheek opgeleverd. Op de plek waar het oude theater heeft gestaan komt een uitbreiding van het winkelcentrum.

We staken het Zuidplein over en passeerden het immense beeldhouwwerk City Walks van kunstenares Berry Holslag. Het zijn opvallende beelden van een man en een vrouw op pilaren. 

“Van Alles is Weer Waardeloos”

We startten de wandeling op het Annie M.G. Schmidtplein voor het Kunstenpand. Op de gevel prijkte de tekst “Van Alles is Weer Waardeloos”, een anagram van “Alles van Waarde is Weerloos”  de dichter en kunstenaar Lucebert.

Kossel I

We wandelden langs café De Postduif, dat er erg troosteloos uitzag door de horecasluiting. We kwamen op de Lange Hilleweg en zagen het eerste staaltje architectuur van de route in de wijk Bloemhof. We wandelden langs betonnen woonblokken ontworpen door de architect Frans Hulsbosch, die ook Betondorp in Amsterdam ontwierp. De witte betonnen huizen met blauwe portieken en rode deuren bevatten Prefab elementen.

Kossel I is een gemeentelijk monument en is vernoemd naar het Duitse bedrijf Paul Kossel, die deze snelle bouwmethode uitvoerde. We struinden langs de eenduidige en uniforme witte woonblokjes. Er was afwisseling in de identieke bouw door het spelen met de kleuren van de gevel, deuren, ramen en kozijnen of de formaten van de ramen.

Kossel II

De blauwe lucht maakte plaats voor een grijze lucht waar de eerste regendruppels uitkwamen. We hadden niet gerekend op deze regenbui en we schuilden even in portiek van één van de betonnen creaties.

Kossel II dat later is opgeleverd was beduidend soberder uitgevoerd. Het bedrijf Kossel moest goedkoper gaan bouwen en dat zag duidelijk in de uitvoering van de simpele huizen terug.

Stulemeijer I

We kwamen weer bij de Lange Hilleweg en we gingen over een brug, die werd behuisd door een tal van meeuwen. We wandelden verder in de zeer smalle straten van Bloemhof. We zigzagden tussen de groene kliko’s. De straten met de kleine huizen in deze buurt kleurden rood en blauw. In deze straten had men zich niet zo gehouden aan het vuurwerkverbod.

Overal op de weg lagen hopen met restjes vuurwerk. We wandelden onder een witte poort door met donkere rode strepen. Het deed me denken aan de poorten, die ik in de tuindorpen in Amsterdam Noord had gezien.

We wandelden tussen de huizen van 1e Stuhlemeijercomplex. Dit complex met witte betonnen huizen met donkerrode strepen is niet vernoemd naar de architect maar naar de directeur, de heer Stulemeijer, die het beton leverde voor dit deel van de wijk.

We verlieten het complex en wandelden verder door de smalle straten met blauwe huizen. Op de achtergrond van de laagbouw torenden de immense appartementsgebouwen van de Kop van Zuid.

Bloemen voor Bloemhof

In de Dahliastraat stonden we even stil bij het project “Bloemen voor Bloemhof”. In deze straat worden de komende periode huizen gesloopt om de slooppanden op te fleuren hebben de kunstenaars Nina Valkhoff en Painture Collective botanische muurschilderingen aangebracht op de dichtgetimmerde huizen.

De Street Art is gebaseerd op de tekeningen van schoolkinderen uit de buurt. We zetten een aantal van de muurschilderingen op de kiek en maakten een uitstapje naar het Patrimonium’s Hof.

Patrimonium’s Hof

In 1913 was er volop woningnood en in 1915 werd de eerste steen gelegd voor 168 woningen. Het was een nieuw concept in Rotterdam voor die tijd en sinds 2007 is het een rijksmonument. We maakten een ronde in het hof en wandelden weer terug langs huizen met opvallend uitstekende raampartijen.

De Kiefhoek

We liepen over de Hillevliet en al snel wandelden we in de wijk De Kiefhoek. Deze modernistische wijk met sociale woningbouw is wereldwijd bekend onder stedenbouwkundigen en architecten. Het staat zelfs op de lijst van 1000 belangrijkste gebouwen van de 20e eeuw. De architect J.J.P. Oud ontwierp 294 gezinswoningen. We wandelden tussen de straten met witte woonblokken met gele raamkozijnen. Midden in de wijk kun je een museumwoning bezichtigen. Vanwege de Coronamaatregelen was deze helaas gesloten.

Stulemeijer II

We kwamen op de Hilledijk waar we bij een Surinaams zaakje een dito broodje haalden. Midden op de Groene Hilledijk aten we ons broodje op tussen het winkelend publiek. Aan de overkant lag het volgende hoogtepunt van onze route Stulemeijer II met wit betonnen etagewoningen uit 1923, die leken op de woningen die we al eerder tijdens de wandeling hadden gezien.

Tuindorp Vreewijk

We verlieten de straten met betonnen woningen en wandelden richting het groenere deel van onze route. We kwamen in Tuindorp Vreewijk, één van de eerste tuindorpen ter wereld. De architecten Berlage en Granpré Molière maakten het stedenbouwkundige plan voor deze wijk. In 1919 werden de eerste huizen opgeleverd en tijdens de Tweede Wereldoorlog de laatste.

We wandelden langs het water en langs bakstenen huizen. We weken even af en wandelden één van de straten in. Er was een enorme renovatie gaande. In opdracht van woningcorporatie Havensteder zijn de eerste twee projecten uit het verbeterprogramma Vreewijk gerealiseerd met de aannemer Dura Vermeer. In een tijdspad van 2012 tot 2024 zal het rijksbeschermd stadsgezicht worden opgeknapt.

We hadden het laatste deel van onze wandeling ingezet en al snel kwamen we weer bij het Zuidplein.

Wandelroute

Wil je deze wandeling langs architectonische hoogtepunten van Rotterdam Zuid ook eens wandelen. Kijk hier voor de route van Open Monumentdag Rotterdam. Daar vind je nog een aantal andere interessante routes door de Maasstad. Kijk hier voor de GPS track.

Wil je meer wandelen in Rotterdam Zuid? Dan vind je hier in de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam” en hier in de gids “Rotterdam acht keer anders” nog meer fraaie wandelingen.

Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam en Rotterdam acht keer anders

 Volg me ook via 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Bijzondere huizen, soms mooi en soms ronduit lelijk. Het lijkt wel wat op de wijk Kattenbroek in Amersfoort. Klopt dat?

  Geliked door 2 people

 2. verawandelt schreef:

  Hoi Stien, je moet het echt mooi vinden inderdaad. In de verste verte kan dit wel iets weg hebben van Kattenbroek in Amersfoort. Groet, Vera

  Like

 3. Karien Damen schreef:

  Mooi, wordt tijd dat ik weer eens ga kijken!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s