Wandelen op en langs de Rotterdamse Hofbogen

3 juni opende het Luchtpark Hofbogen op het dak van het oude Station Hofplein in Rotterdam. Ooit was hier het begintraject van de Hofpleinlijn, een meer dan 28 kilometer lange spoorlijn die van Rotterdam naar Scheveningen liep.

Dakpark

Je kwam hier langs Schiebroek, Rodenrijs, Berkel, Pijnacker, Nootdorp en Voorburg/Leidschendam. Ooit reed hier de Zuid Hollandse Elektrische Spoorweg Maatschappij (Z.H.E.S.M.). Nu heeft dit traject een nieuwe bestemming als park voor te relaxen, te picknicken of te sporten en als “Tuin van de Hofbogen” met fruitbomen en een moestuin gekregen.

Tuin van Hofbogen

Luchtpark

Vandaag brachten we een bezoekje aan deze herbestemming van de vroegere spoorlijn. Bij de Raampoortstraat namen we een trap en kwamen we op deze verborgen en relaxte plek in de Maasstad. Op de achtergrond torende het Gebouw Delftse Poort.

Luchtpark

We wandelden tussen de moestuinen door. Tussen het groen stonden kunstschapen. Even stonden we op het oude perron waar we een fraai uitzicht hadden op het park. In het midden stond een turquoise container, die was getransformeerd tot bar. Eromheen stonden zitjes.

Helaas is het Luchtpark momenteel vanwege vernielingen en geweld gesloten. Als het park weer veilig en hersteld is kan het weer open. 

Picknicken in het Luchtpark

Luchtsingel

Aan het Luchtpark grensde de Luchtsingel, een houten voetgangersbrug die Rotterdam Centraal met Rotterdam Noord verbindt.

Luchtsingel

Hofbogen

We wandelden weer naar beneden en liepen langs de Hofbogen waarin verschillende horecagelegenheden zoals restaurant Bird en kleine ondernemingen zoals de Rotterdamse Rijwielherstellert in zitten.

Ondernemer onder de Hofbogen

Er heerste een relaxte sfeer. Voor de koffiebar van de Rotterdamse koffiebranderij “Man met bril” zaten jong en oud nippend aan een vers gezet bakkie koffie. We liepen door tot het oude station van de Hofpleinlijn, Station Bergweg. In het stationsgebouw, naar ontwerp van Sybold van Ravesteyn, zit nu Happy Italy. In het Italiaanse restaurant vind je nog steeds authentieke elementen van het voormalige treinstation.

Station Bergweg

Le Viaduct des Arts

De Hofbogen deden me ook denken aan Le Viaduct des Arts in Parijs. Vijf jaar geleden bezochten we deze oude spoorlijn, die was omgetoverd tot een 4,5 kilometer lang park. Aan het eind van onze stedentrip bezochten wij deze promenade plantée.

Le Viaduct des Arts

Over de 64 gewelven van rode baksteen liep van 1859 tot 1969 een spoorlijn. Nu zijn in de bogen van het viaduct ateliers en winkels gevestigd.

Promenade plantée

Meer informatie?  

Wil je meer weten over de Hofbogen? Kijk hier voor meer informatie.

Station Hofplein

Volg me ook via 

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Leuke tip Vera!
  fijn weekend Stien

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank Stien! Zeker leuk voor jou als tuinliefhebber. Fijne zondag.

   Like

 2. klaskedejong schreef:

  deed me ook denken aan de Highline in NY
  Leuke tip

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Klaske, op de Highline ben ik nog niet geweest, maar is inderdaad ook zo’n concept.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s