Wandelen tussen de Haagse rhododendrons

Na een rondleiding in De Haagse Poort in het kader van de Dag van de Architectuur Den Haag wandelden we via de Theresiastraat naar huis. We besloten om de groene route te kiezen die ons door het Haagse bos, Landgoed Reigersbergen en Landgoed Marlot zou leiden.

Haagse Bos

Het Haagse Bos maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duin. Het loopt vanaf het Malieveld achter het centraal station tot aan de gemeente Wassenaar. Het oerbos is het oudste bos van Nederland. Vroeger strekte het zich nog veel verder dan Wassenaar, helemaal tot voorbij Alkmaar. Midden in het bos ligt Paleis Huis ten Bosch dat tot 2014 bewoond werd door prinses Beatrix. Nu wordt het paleis verbouwd. De restauratie zal 40 maanden duren en zal eind 2018 zijn afgerond. Het wordt het toekomstige woonadres van Koning Willem Alexander en zijn gezin.

Via de Carel Reinierszkade kwamen we bij de zij-ingang van het bos. Door het zonnige weer waren er veel mensen op de been en in het bos zagen we veel wandelaars met en zonder hond, hardlopers en fietsers. De hoge bomen reikten tot in de hemel. Ik keek omhoog en ik zag een glimp van de lucht die was verborgen achter het dichte bladerdek. De vogels genoten ook van het heldere weer. Ze kwetterden en tjilpten er aardig op los. We liepen langs het hek van Huis ten Bosch en kwamen gauw bij het toegangshek. Het pad naar de ingang van het hek was omringd door pontische rododendrons met paarse bloemen. We wandelden het bos uit en kwamen bij het Landgoed Reigersbergen.

Landgoed Reigersbergen

Landgoed Reigersbergen dankt zijn naam aan de aanwezigheid van een reigerkolonie op het landgoed. Ooit was het een buitenplaats met boerenhofstede. In 1956 kocht de gemeente Den Haag het aan. De landschappelijke structuur, de beplanting, de bomen en de weilanden geven het landgoed een uniek karakter. De oude tuinmuren zijn bewaard gebleven en geven het buiten een sprookjesachtige sfeer.

We wandelden over de slingerpaden. De paden waren omgeven door fluitenkruid. De geur van dit “Hollands kant” overheerste in het landgoed. Hier en daar werd de scherm van witte bloemen onderbroken door het paars van een wilde hyacint. De paden werden overschaduwd door boomtakken. We liepen door een bos van paarse rhododendrons. Op de achtergrond hoorden we de luidsprekers van de renbaan Duindigt. We liepen over de slingerende bospaadjes en kwamen bij de oude tuinmuur, die was begroeid met klimop. Tussen de rododendrons stonden gele frambozen. Ik probeerde een paar en ze smaakten prima.

We wandelden langs het automuseum Louwman. Een vrouw zat met haar grote hond op een bankje en probeerde een selfie te maken. De bruine hond had geen interesse en keek steeds weg. Via een bruggetje kwamen we in Landgoed Marlot.

Landgoed Marlot

Dit landgoed heeft vele eigenaren gehad voor de Gemeente Den Haag het in 1917 kocht. Zo was in 1640 de edelman David van Marlot de eigenaar van de buitenplaats. Een deel van het buiten bestaat uit een villapark ontworpen door Co Brandes.

We liepen verder over de paadjes en wandelden over de sierlijke bruggen van dit landgoed. Ook hier stonden de paarse rododendrons volop in bloei. Op het veld tussen de villawijk en het park graasde een aantal koeien. Na een natuurlijke wandeling liepen we weer de bebouwde kom in.

Villawijk Marlot

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Wat is Den Haag een groene stad. En grappig dat de frambozen al rijp waren. Ze stonden zeker op een erg beschutte plek. Mooie wandeling weer.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, De gele frambozen stonden inderdaad beschut. We prachtige groene stad is Den Haag en zo dichtbij huis voor ons. Groeten Vera

   Like

 2. kliefje schreef:

  Mij wel bekend 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s