Pracht en praal rondom kastelen en buitenplaatsen

Jaarlijks wordt de “Dag van het Kasteel” georganiseerd. Op deze dag staan kastelen en buitenplaatsen in de spotlight. Er wordt zo meer naam gegeven aan dit cultureel erfgoed. Op deze speciale dag vertellen eigenaren, beheerders, medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen verhalen over hun beminde kasteel of buitenplaats. Naast deze fraaie monumenten is rondom het gebouw ook voldoende schoonheid te ontdekken. Denk aan de sierlijke tuinen, de monumentale bomen, de fauna en de waterpartijen. Het thema van 2022 is  “een ramp is van alle tijden”, waarbij de focus ligt op het Rampjaar 1672. In dit jaar vielen verschillende troepenmachten Nederland binnen en verwoestten ook kastelen en buitenplaatsen.

Op Facebook en op Twitter plaatste ik een bericht met de volgende vraag aan mijn volgers: wat is jouw favoriete kasteel? De reacties die ik heb gekregen heb ik samen met mijn eigen ervaringen in deze blog verwerkt.

Gelderland

In de Gelderse Achterhoek vind je tientallen buitenplaatsen van de oud-Gelderse adel. Bekende buitenverblijven zijn Kasteel Vorden in het gelijknamige Vorden en Huis Verwolde in het Gelderse Laren. Tirsa J. Pal-Nijhof vindt meerdere kastelen mooi in deze omgeving.

Blogster Stien den Braber van Stiensbuitenblog vindt het Achterhoekse Kasteel Hackfort tussen Baak en Vorden haar lievelingskasteel. Het heeft volgens Stien zoveel mogelijkheden. Je hebt een restaurant met een fraai terras, een moestuin waar je doorheen mag lopen, een watermolen en er start een aantal wandelroutes.

In de uiterwaarden van de Rijn, nabij de stuwwal die de zuidelijke begrenzing van de Veluwe markeert, ligt Kasteel Doorwerth in het dorp Doorwerth. Het kasteel is een waterburcht en het natuur-en jachtmuseum en Museum Veluwezoom zijn er in gevestigd. Zowel Elsbeth Kwant en Rob Wolfs vinden dit een prachtig kasteel. Het is Rob zijn favoriet vanwege de ligging van het kasteel op de overgang van stuwwal naar rivierdal. Vaak bezocht ik als kind deze burcht als we in het Gelderse Bennekom logeerden.

In De Steeg op de Veluwezoom en in de IJsselvallei ligt de geliefkoosde buitenplaats van Thea Hiemstra, Kasteel Middachten. Het is Thea’s favoriete chateau vanwege de wondermooie ligging, de prachtige inrichting van het particuliere landgoed en de fraaie tuinen. De Engelse landschapsstijl met de waterpartijen en de symmetrische borders is nog terug te zien in de tuinen van Middachten.

Overijssel

Onlangs verscheen de nieuwe wandelgids “De mooiste landgoedwandelingen in Salland” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De routemaker Marycke Naber heeft twaalf rondwandelingen uitgezet in Salland waar je wandelt langs havezaten en buitenplaatsen die staan in een boerenlandschap met hagen en hoven en in parken met waterpartijen.

Eén van de wandelingen loopt in de omgeving van het Overijsselse Olst. We wandelden daar vorig jaar in één van de mooie septemberdagen. We liepen op de paden die door de havezate Hoenlo kronkelden. Bij de poort van Groot Hoenlo aanschouwden we het buitengoed. Het slot is niet openbaar toegankelijk en is sinds 2001 een beschermd rijksmonument. Het was door diverse bewoners behuisd. Eén van de inwoners was de schrijver Harry Mulisch. Hij vermeldde  het landgoed ook in zijn boek “De ontdekking van de hemel” waar hij het “Groot Rechteren” noemde. Tevens was in de jaren zeventig hier een dependance van het Haags Letterkundig Museum gevestigd.

Huis Diepenheim foto van Myrthe Korf

In Diepenheim, een stadje in de gemeente Hof van Twente, ligt Huis Diepenheim. Myrthe Korf kent de oude Overijsselse havezate heel goed. Ze heeft er bijzondere herinneringen aan. Omdat haar familie lang in één van de bijgebouwen heeft gewoond, heeft ze vaak in de buitenplaats gelogeerd.

Zuid Limburg

Ellyan van Duurling woont in het Buitengoed Geul en Maas dat zich uitstrekt van Schin op Geul tot aan Borgharen. “Het is onze achtertuin”, zegt ze. Het landschap kenmerkt zich door de rivierdalen en er zijn diverse landgoederen.

Tijdens onze vakantie in Zuid-Limburg wandelden we door dit aangename Geuldal waar we nog even moesten wennen aan de kuitenbijters. We liepen door dit glooiende landschap langs velden met klaprozen en grote margrieten en over onverharde paden. Een aantal keer eindigden we bij Valkenburg met een kasteelruïne en fluweelen grot.

Noord-Brabant

Even buiten Breda vlakbij het Mastbos ligt Kasteel Bouvigne. Het kasteel heeft drie verschillende tuinen: een Franse tuin met veel symmetrie, een Duitse tuin met een slingerend pad dat het grasveld in twee smalle stroken verdeelt en een Engelse tuin met rododendrons en een groot gazon. Het is het lievelingskasteel van filmblogger Bart van De Protagonisten. Het is volgens hem om de hoek en ook op loopafstand van de stad Breda. Stan Morre gaat tijdens de Dag van het Kasteel deze burcht bezoeken.

Vennetje

Zuid-Holland

Dichtbij huis liepen we veel over landgoederen of door de tuinen van buitenplaatsen. We wandelen vaak naar Buitenplaats Hofwijck, het vroegere verblijf van Constantijn Huygens. Het hof is nu een museum, dat is gewijd aan de geschiedenis van de familie Huygens.

Hofwijck aan de Vliet

Bij Wassenaar wandelden we dikwijls de Landgoederenroute die onder andere slingert door het Landgoed Huize De Pauw en Landgoed Rust en vrede. We wandelden onder een arboretum aan bomen en liepen langs vijvers met spuitende fonteinen. We hadden een fraai uitzicht op het lichtroze kasteel bij Oud Wassenaar waar op het kasteel dak een ooievaar broedde en in het veld zwarte en roodbruine lakenvelders graasden.

Eén van mijn favoriete kastelen is Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Het kasteel dat dateert uit 1226 is één van de oudere kastelen van Zuid-Holland en is vernoemd naar de oorspronkelijke bezitters van het landgoed. Je kan er prachtig wandelden door het Engelse landschapspark langs de bosvijver over de sierlijke bruggen en door de Leidse tuin met zijn boomgaard en verschillende vruchtenbomen.

Meer informatie Dag van het Kasteel 

Wil je meer weten over kastelen en buitenplaatsen of de Dag van het Kasteel? Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Leuk onderwerp, dag van het kasteel. Ik had er nog nooit van gehoord. Bouvigne is nieuw voor mij, daar wil ik ook eens gaan kijken. De foto van Hofwijck is prachtig!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, zeker een leuk onderwerp. We komen dikwijls kastelen en buitenplaatsen tegen tijdens onze wandelingen. Bouvigne lijkt me ook echt het bezoeken waard!

   Like

 2. JaJo-fotografie schreef:

  Super. Dag van het kasteel was ook voor mij nieuw. Maar tof om eens in een sprookje te stappen.

  Groetjes, Jeanine

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, dank voor je reactie. Leuk dat ze deze dag speciaal voor de kastelen hebben georganiseerd. Weer wat anders dan Open Monumentendag.

   Geliked door 1 persoon

   1. JaJo-fotografie schreef:

    Absoluut, mee eens.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s