21 juli 2018 ging na 15 jaar de Amsterdamse metrolijn van Noord naar Zuid officieel open. Op Centraal station opende de nieuwe burgemeester Femke Halsema samen met acht stadsgenoten de Noord/Zuidlijn. Ze maakten daarna samen met 200 anderen een rit naar metrostation Noord. Daar kreeg de eerste Metro 52 een feestelijk onthaal door een perron vol mensen. Sharon Dijksma, de toenmalige wethouder Verkeer en Vervoer, bracht een toast uit.
Met vijftien minuten rijd je met de metro van station Amsterdam Zuid naar Amsterdam Noord en doe je acht metrostations aan. Vanaf elk metrostations kun je starten met een fraaie wandeling. Ik zet een aantal mooie wandelingen voor je op een rij.
Station Noord
Een groot contrast met de drukke binnenstad zijn de kleine Waterlandse dorpjes. Het is alsof in Zunderdorp en Ransdorp de tijd heeft stilgestaan. Vanaf Station Noord ben je zo in landelijk noord. Met de wandelroute “Landelijk Noord” uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad” van stedelijk noord naar de achtertuin van Amsterdam.
Je loopt door het Amsterdamse Waterland met vergezichten en weilanden met koeien. Je wandelt door dorpjes en door het natuur en recreatiegebied Volgermeerpolder.
Station Noorderpark
Waar je eerst een flinke aanlooproute had vanaf de pont naar het Noorderpark wandel je nu vanaf Station Noorderpark zo naar het fraaie plantsoen. Met de route “Stedelijk Noord” uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad” kom je door het Noorderpark.
Vanaf daar wandel je door naar de Tuindorpen van Amsterdam Noord. Een heerlijke wandeling waar je over de dijk langs Buiksloot, de Gemalen van Kadoelen en het houten huis waar Joop van den Ende ooit een feestwinkel had, komt. De wandeltocht eindigt bij de NDSM werf waar je de pont kunt pakken naar het Centraal Station.
Wil je meer lezen over deze wandeling door Stedelijk Noord? Bekijk hier mijn blog.
Centraal Station
Het Paleis op de Dam heeft veel koninklijke gastvrouwen en heren gehad. Zo verbleef koning Willem I er vaak en woonde koningin Wilhelmina er vaak in de winter. Niet alleen het Paleis op de Dam herinnert aan het koninklijk verleden van Amsterdam. Er zijn veel vorstelijke plekken te vinden in de stad.
Met de rondwandeling uit de wandelgids “Vorstelijk wandelen” loop je vanaf Centraal Station langs veel koninklijke kijkpunten en toeristische hotspots van Amsterdam. Je wandelt voorbij de Koninklijke wachtkamer van het Centraal Station, de Willemspoort, de Westerkerk en het Paleis op de Dam.
Station Rokin
Amsterdam kent twee universiteiten. De Universiteit van Amsterdam (UvA), als eerste universiteit en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Met de wandelroute uit de gids “Wandelen naar de campus” kom je langs diverse universitaire plekken in de stad.
Vanaf Station Rokin wandel je binnen enkele minuten naar het Maagdenhuis waar de wandeling start en kom je langs de Oudemanshuispoort waar nu de universiteit in is gevestigd en de Hortus Botanicus. De wandelroute eindigt bij het Sciencepark waar Nederlandse en buitenlandse studenten zijn gehuisvest.
Station Vijzelgracht
Voor de Tweede Wereldoorlog telde Amsterdam 80.000 Joodse burgers. Tijdens de oorlog wordt een groot deel van de Joodse gemeenschap weggevoerd en vermoord. Er zijn veel monumenten en gedenkplaten in de binnenstad die herinneren aan de Jodenvervolging en het verzet.
Met de wandeling “Herinneringen aan de oorlog” uit de wandelgids “Amsterdam acht keer anders” wandel je vanaf het Weteringcircuit, een paar minuten vanaf Station Vijzelgracht, naar het Westerpark. Onderweg kom je onder andere langs de Hollandsche Schouwburg, het Auschwitz monument in het Wertheimpark, , de Dokwerker, het Nationaal monument en het Homomonument.
Station De Pijp
De Pijp kenmerkt zich door de grote verscheidenheid aan huizen waarbij de stadsingenieur Van Niftrik en de arts Sarphati een grote stempel hebben gedrukt op deze wijk. Het is een gewilde buurt en het staat wel bekend als het Quartier Latin van Amsterdam. Zo zijn er vele internationale eettentjes en hippe restaurants.
Je kunt er struinen over de Albert Cuypmarkt of even uitrusten in het Sarphatipark. Met de wandelroute “Ten Westen van de Amstel” uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”, die je zowel kunt starten bij Station De Pijp als bij Station Europaplein kom je door deze hippe wijk.
Wil je meer lezen over deze route door de Amsterdamse Pijp? Bekijk hier mijn blog over deze wandeling.
Station Europaplein
Congrescentrum de RAI Amsterdam ligt vlakbij interessante Amsterdamse wijken zoals de Rivierenbuurt, de Apollobuurt en de Stadionbuurt. Elke buurt heeft zijn eigen architectuurstijl zoals Plan Zuid van Berlage. De wandelroute “Oud en Nieuw Zuid” uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” kun je starten bij Station Zuid, maar ook oppakken bij Station Europaplein.
Het is afwisselende en adembenemende route met vele architectuurstijlen zoals de Amsterdamse School. Ook kom je langs bijzondere beelden van de beeldhouwer Hildo Krop.
Station Zuid
Vanaf Station Zuid kun je veel kanten op voor mooie wandelingen. Zo wandel je vanaf het zakendistrict van Amsterdam in een mum van tijd in het Amsterdamse groen. Zo loop je met de route “Amsterdamse Bos en Amstelveense Parken” uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” door vele parken en groen. Zo kom je door het Gijsbrecht van Amstelpark, het Amsterdamse bos met de Geitenboerderij en het oudste park van Amstelveen, het Broersepark.
Ook kun je architectuurwandelen vanaf Zuid. Zo zijn er voldoende architectonische hoogstandjes te zien in de Zuidas maar ook in de aangrenzende wijk Buitenveldert.
Buitenveldert was onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van 1935 waar in 1958 de eerste uitbreiding van de tuinstad plaatsvond. We kwamen met de wandelroute onder andere langs drive-in woningen en het Christelijk Lyceum Buitenveldert.
Volg me ook via
Die in landelijk Noord ga ik zeker een keer doen.
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Edwin, dat is zeker een aanrader! Groeten Vera
LikeLike