Wandelen van Noord-Hofland in Voorschoten naar de Stevenshof in Leiden

Startpunt/eindpunt: station de Vink, aantal kilometers: 5, horeca onderweg: winkelcentrum Stevensbloem en bij station De Vink

Regelmatig struin ik over het internet voor nieuwe wandelingen. Op de site “In de buurt Leiden” kom ik zeven korte wijkwandelingen bij Leiden tegen.

De Vink

Ik ga op pad voor een wandelroute, die start bij station De Vink en ondanks dat de route, maar vijf kilometer is, loopt deze door twee gemeenten: Voorschoten en Leiden. Het station De Vink ligt op de gemeentegrens: de sporen naar Den Haag liggen op het grondgebied van de gemeente Leiden, en de sporen naar Leiden liggen op de gemeentegrond van Voorschoten. De Vink was vroeger een buurtschap.

Landgoed Ter Wadding bij station De Vink

Godin Sybille

Ik start bij de kant van Voorschoten. Op de rotonde aan het Tromplein zie ik het immense hoofd van de godin Sybille. Ze is gemaakt van keramiek en beton en is van de kunstenaar Hans van Bentem. Sybille begroet de voorbijgangers van en naar Voorschoten.

Sybille

Ik wandel tussen de rijtjeshuizen en de schakelwoningen van de wijk Noord-Hofland. De eerste huizen zijn van eind jaren zestig. Ik sla de Leidseweg in waar de rijtjes woningen veranderen in landhuizen met oprijlanen en fraaie tuinen.

Bloemenzee

Boerderij “Nooit Gedacht”

Ik kom langs de oude boerderij “Nooit Gedacht”. Op 16e -eeuwse tekeningen zou de boerderij al ingetekend zijn geweest. In 1950 was er een zware uitslaande brand in de boerderij en brandde het pand volledig uit. In 1966 stopte de familie van der Mey, waar het boerderij toen van was, met hun boerenbedrijf en in 1971 werd het overgenomen door de familie Collee, die het restaureerde.

Boerderij “Nooit Gedacht”

Ik wandel de Leidseweg af en kom nog langs een paar fraaie huizen. Het is zo’n contrast met de rijtjeswoningen en flats van de wijk Noord-Hofland.

Fraaie huizen langs de Leidseweg

Landgoed Ter Wadding

Aan het eind van de weg kom ik bij het Landgoed Ter Wadding. Het huis heeft verschillende kostgangers gehad. De eerste bewoner van het huis was lakenverver Willem van Noort en de laatste bewoonster was weduwe Insinger. Nadat het huis enige tijd heeft leeggestaan is het in 2005 aangekocht door de gemeente Voorschoten om het vervolgens door te verkopen aan een projectontwikkelaar. Sinds 2010 is onder andere het Cardiologie Centrum Voorschoten gevestigd in de buitenplaats.

Landgoed Ter Wadding

Bij het huis zit een prachtige tuin, die toegankelijk is voor het publiek. De route Landgoedwandelen Voorschoten gaat door dit fraaie plantsoen. Ik laat de tuin deze keer links liggen.

De Stevenshof

Ik ruil de buitenplaatsen in voor de grootschalige bebouwing van de wijk de Stevenshof. Het is vernoemd naar de Stevenshofjespolder, één van de polders waar de woonwijk is gebouwd. In 1982 werden hier de eerste van de bijna 5000 woningen gebouwd.

Stevenshof

Al snel kom ik bij het winkelcentrum Stevensbloem. Ik wandel langs de winkels en strijk neer bij de IJssalon Luciano. Ik probeer schepijs van spekkoek uit en ik kan niet anders zeggen dat het echt een aanrader is.

Fietsbrug Stevenshofdreef

Beeldengroep Vrouwenverzet

Ik neem de fiets-loopbrug over de Stevenshofdreef en wandel langs de Stevenshofdreef verder. Ik kom over het water bij de Jantina van Hoornkade. Aan het water staat het monument “Vrouwenverzet”, een beeldgroep van vier vrouwen. De kunstenares Truus Menger-Oversteegen ontwierp het monument.

Vrouwenverzet

De Elisabeth Koolaartstraat en de Heintje Davidsweg

Ik loop verder door de woonwijk en kom door de Elisabeth Koolaartstraat en de Heintje Davidsweg. Meer dan 150 straten in de Stevenshof zijn vernoemd naar vrouwen. Al snel kom ik aan de andere kant van het station De Vink, waar mijn wandelroute start.

Heintje Davidsweg

Wandelroute

Wil je ook deze wijkwandeling door Voorschoten en Leiden lopen. Kijk hier voor de wandelroute.

Doorkijkje Stevenshof

Wil je een langere wandelroute rondom de Stevenshof maken dan is het Stevenspark pad uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” een aanrader. Deze start en eindigt in de Stevenshof en doet het gehucht Maaldrift bij Wassenaar aan en komt langs het smalspoor van het van het Nationaal Smalspoormuseum en langs het water van het Valkenburgse meer. Kijk hier voor mijn blog over deze fraaie wandeling.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s