Wandelen van Noord-Hofland in Voorschoten naar de Stevenshof in Leiden

Startpunt/eindpunt: station de Vink, aantal kilometers: 5, horeca onderweg: winkelcentrum Stevensbloem en bij station De Vink

Regelmatig struin ik over het internet voor nieuwe wandelingen. Op de site “In de buurt Leiden” kwam ik zeven korte wijkwandelingen bij Leiden tegen.

De Vink

Wij gingen op pad voor een wandelroute die startte bij station De Vink en ondanks dat de route, maar vijf kilometer was, liep deze door twee gemeenten: Voorschoten en Leiden. Het station De Vink ligt op de gemeentegrens: de sporen naar Den Haag liggen op het grondgebied van de gemeente Leiden, en de sporen naar Leiden liggen op de gemeentegrond van Voorschoten. De Vink was vroeger een buurtschap.

Landgoed Ter Wadding bij station De Vink

Godin Sybille

We startten bij de kant van Voorschoten. Op de rotonde aan het Tromplein zagen we het immense hoofd van de godin Sybille. Ze is gemaakt van keramiek en beton en is van de kunstenaar Hans van Bentem. Sybille begroet de voorbijgangers van en naar Voorschoten.

Sybille

We wandelden tussen de rijtjeshuizen en de schakelwoningen van de wijk Noord-Hofland. De eerste huizen zijn van eind jaren zestig. We sloegen de Leidseweg in waar de rijtjes woningen veranderden in landhuizen met oprijlanen en fraaie tuinen.

Bloemenzee

Boerderij “Nooit Gedacht”

We kwamen langs de oude boerderij “Nooit Gedacht”. Op 16e -eeuwse tekeningen zou de boerderij al ingetekend zijn geweest. In 1950 was er een zware uitslaande brand in de boerderij en brandde het pand volledig uit. In 1966 stopte de familie van der Mey, waar het boerderij toen van was, met hun boerenbedrijf en in 1971 werd het overgenomen door de familie Collee, die het restaureerde.

Boerderij “Nooit Gedacht”

We wandelden de Leidseweg af en kwamen nog langs een paar fraaie huizen. Het was zo’n contrast met de rijtjeswoningen en flats van de wijk Noord-Hofland.

Fraaie huizen langs de Leidseweg

Landgoed Ter Wadding

Aan het eind van de weg kwamen we bij het Landgoed Ter Wadding. Het huis heeft verscheidene kostgangers gehad. De eerste bewoner van het huis was lakenverver Willem van Noort en de laatste bewoonster was weduwe Insinger. Nadat het huis enige tijd heeft leeggestaan is het in 2005 aangekocht door de gemeente Voorschoten om het vervolgens door te verkopen aan een projectontwikkelaar. Sinds 2010 is onder andere het Cardiologie Centrum Voorschoten gevestigd in de buitenplaats.

Landgoed Ter Wadding

Bij het huis zit een prachtige tuin, die toegankelijk is voor het publiek. De route Landgoedwandelen Voorschoten gaat door dit fraaie plantsoen. Wij lieten de tuin deze keer links liggen.

De Stevenshof

We ruilden de buitenplaatsen in voor de grootschalige bebouwing van de wijk de Stevenshof. Het is vernoemd naar de Stevenshofjespolder, één van de polders waar de woonwijk is gebouwd. In 1982 werden hier de eerste van de bijna 5000 woningen gebouwd.

Stevenshof

Al snel kwamen we bij het winkelcentrum Stevensbloem. We wandelden langs de winkels en streken neer bij de IJssalon Luciano. Ik probeerde schepijs van spekkoek uit en ik kan niet anders zeggen dat het echt een aanrader is.

Fietsbrug Stevenshofdreef

Beeldengroep Vrouwenverzet

We namen de fiets-loopbrug over de Stevenshofdreef en wandelden langs de Stevenshofdreef verder. We kwamen over het water bij de Jantina van Hoornkade. Aan het water stond het monument “Vrouwenverzet”, een beeldgroep van vier vrouwen. De kunstenares Truus Menger-Oversteegen ontwierp het monument.

Vrouwenverzet

De Elisabeth Koolaartstraat en de Heintje Davidsweg

We liepen verder door de woonwijk en kwamen door de Elisabeth Koolaartstraat en de Heintje Davidsweg. Meer dan 150 straten in de Stevenshof zijn vernoemd naar vrouwen. Al snel kwamen we aan de andere kant van het station De Vink, waar onze wandelroute startte.

Heintje Davidsweg

Wandelroute

Wil je ook deze wijkwandeling door Voorschoten en Leiden lopen. Kijk hier voor de wandelroute.

Doorkijkje Stevenshof

Wil je een langere wandelroute rondom de Stevenshof maken dan is het Stevenspark pad uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” een aanrader. Deze start en eindigt in de Stevenshof en doet het gehucht Maaldrift bij Wassenaar aan en komt langs het smalspoor van het van het Nationaal Smalspoormuseum en langs het water van het Valkenburgse meer. Kijk hier voor mijn blog over deze fraaie wandeling.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s