IJsselvallei, wandelen van Zutphen naar Deventer

Startpunt: station Zutphen, eindpunt: station Deventer, aantal kilometers: 19, horeca onderweg: IJsselpaviljoen en museumcafé De Kribbe 

Het was nog bewolkt toen we vanaf station Zutphen onze wandeling startten. We liepen de NS wandeling IJsselvallei, de etappe van Zutphen naar Deventer. We gingen niet naar het centrum van de Hanzestad, maar trakteerden onszelf bij het IJsselpaviljoen op koffie met een verrukkelijk boerenjongensgebakje.

Een schraal zonnetje scheen in de IJssel toen we de rode IJsselbrug overliepen. We passeerden De IJsselstroom uit 1911 en tot 1955 in gebruik als wasserij. Sinds 2013 is het een expositieruimte van beeldende kunst.

We hadden al paar jaar eerder een poging gedaan om deze route te lopen aan de hand van een routebeschrijving. We waren toen flink misgelopen en kwamen uiteindelijk uit bij station Brummen. We waagden nu een nieuwe poging met de GPS en merkten we dat we destijds na de oude wasserij al mis waren gelopen.

We struinden over een lange dijk die we deelden met fietsers. Na een klaphek wandelden we geheel alleen op een stenen pad op een grasdijk. Naast hoorden we de geluiden van meerkoetjes, ganzen en zwanen.

IJsselvallei

Het begon langzaam warm te worden. De zon was doorgebroken en er was geen zuchtje wind. Bij een sluis pauzeerden we in de schaduw. We liepen nog een klein stukje fietspad en wandelden alweer snel onverhard tussen weilanden en onder de bomen. Bij de toren van kasteel Nijenbeek kwamen we weer op het verharde pad. Dit slingerde langs de IJssel en langs fruittelers. Op het water voeren zowel motorbootjes als grote binnenvaartschepen. Er was een sterke stroming. Bij bankje bij de IJssel streken we even neer en genoten van het prachtige uitzicht.

We volgden lange tijd dit fietspad tot aan het museumcafé de Kribbe. Zowel ouderen als jongeren zaten op het terras bij dit café. Uitsmijters en broodjes zalm werden volop uitgeserveerd. Wij genoten van een koud glaasje fris.

Na de korte break zetten we de voettocht weer voort. Al snel ging het verharde pad weer over in onverhard. We wandelden een lang graspad. De zon prikte in onze nek en enige schaduw was welkom. Het laatste deel van de route kwam ons bekend voor. We hadden het fietspad richting Deventer al eens met het Marskramerpad gelopen. Toen liepen we van Deventer af naar Klarenbeek.

Koekstad Deventer 

De toren van Grote of Lebuïnuskerk was in de verte al te zien. Fietsers en hardlopers haalden ons in. De kerktoren was in zicht, maar er leek geen eind te komen aan dit kaarsrechte rijwielpad naar de koekstad. We passeerden de enige windhoutzaagmolen in Overijssel, de Bolwerksmolen.

Via de Wilhelminabrug wandelden we de Hanzestad binnen. Voordat we het centrum rustten we nog even op een bankje aan de IJssel. De terrassen zaten vol bij de gotische hallenkerk. We aten een ijsje en vervolgden onze stadswandeling door de historische stad.

Vogeleiland Deventer 

Vlakbij het station kwamen we nog een vogeleiland tegen. De tuinarchitect Leonard Springer creëerde dit afwisselende park met diverse hoogtes in 1888. In het park liepen kippen, pauwen en kalkoenen. Ook was er een konijnen- en biggenverblijf en een volière met zangvogels.

Wandelroute 

De NS-wandeling IJsselvallei is een tweedaagse wandelroute van Olst naar Zutphen. Wij liepen de route in twee etappes van Zutphen naar Deventer en van Olst naar Deventer. Kijk hier voor de wandelroute. Kijk hier voor mijn blog over de andere etappe van Olst naar Deventer.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Gans (Marije) schreef:

  Weer plaatjes van zo veel moois. Lang geleden dat ik daar geweest ben, maar zo de moeite waard! 😍

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marije, De IJssel is prachtig en de wandeling start en eindigt bij een mooie Hanzestad.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s