IJsselvallei, wandelen van Zutphen naar Deventer

Startpunt: station Zutphen, eindpunt: station Deventer, aantal kilometers: 19, horeca onderweg: IJsselpaviljoen en museumcafé De Kribbe 

Het is nog bewolkt als we vanaf station Zutphen onze wandeling starten. We lopen de OV-Stapper IJsselvallei van Zutphen naar Deventer. We gaan niet naar het centrum van de Hanzestad, maar trakteren onszelf bij het IJsselpaviljoen op koffie met een heerlijk boerenjongensgebakje.

Een schraal zonnetje schijnt in de IJssel als we de rode IJsselbrug overlopen. We passeren oude wasserij De IJsselstroom uit 1911. Het was nog tot 1955 in gebruik als wasserij. Sinds 2013 is het een vergaderlocatie.

We hebben al paar jaar eerder een poging gedaan om deze route te wandelen aan de hand van een routebeschrijving. We waren toen flink misgelopen en kwamen uiteindelijk uit bij station Brummen. We wagen nu een nieuwe poging met de GPS en merken we dat we destijds na de oude wasserij al mis waren gelopen.

We struinen over een lange dijk, die we delen met fietsers. Na een klaphek wandelen we geheel alleen op een stenen pad op een grasdijk. Naast ons horen we de geluiden van meerkoetjes, ganzen en zwanen.

IJsselvallei

Het begint langzaam warm te worden. De zon is doorgebroken en er is geen zuchtje wind. Bij een sluis pauzeren we even in de schaduw. We lopen nog een klein stukje fietspad en wandelen alweer snel onverhard tussen weilanden en onder de bomen. Bij de toren van kasteel Nijenbeek komen we weer op het verharde pad. Dit slingert langs de IJssel en langs fruittelers. Op het water varen zowel motorbootjes als grote binnenvaartschepen. Er is een sterke stroming. Bij een bankje bij de IJssel strijken we even neer en genieten van het prachtige uitzicht op de rivier.

We volgen een lange tijd dit fietspad tot aan het museumcafé de Kribbe. Zowel ouderen als jongeren zitten op het terras bij dit café. Uitsmijters en broodjes zalm worden volop uitgeserveerd. Wij genieten van een frisje.

Na de korte break zetten we de voettocht weer voort. Al snel gaat het verharde pad weer over in onverhard. We wandelen een lang graspad. De zon prikt in mijn nek en enige schaduw is welkom. Het laatste deel van de route komt ons bekend voor. We hebben het fietspad richting Deventer al eens met het Marskramerpad gelopen. Toen liepen we van Deventer naar Klarenbeek.

Koekstad Deventer 

De toren van Grote of Lebuïnuskerk is in de verte al te zien. Fietsers en hardlopers halen ons in. De kerktoren is in zicht, maar er lijkt geen eind te komen aan dit kaarsrechte rijwielpad naar de koekstad. We passeren de enige windhoutzaagmolen in Overijssel, de Bolwerksmolen.

Via de Wilhelminabrug wandelen we de Hanzestad binnen. Voordat we het centrum rusten we nog even op een bankje aan de IJssel. De terrassen zitten vol bij de gotische hallenkerk. We eten een ijsje en vervolgen onze stadswandeling door de historische stad.

Vogeleiland Deventer 

Vlakbij het station komen we nog een vogeleiland tegen. De tuinarchitect Leonard Springer creëerde dit afwisselende park met diverse hoogtes in 1888. In het park lopen kippen, pauwen en kalkoenen. Ook is er een konijnen- en biggenverblijf en een volière met zangvogels.

Wandelroute 

De OV-Stapper IJsselvallei is een tweedaagse wandelroute van Olst naar Zutphen. Wij liepen de route in twee etappes van Zutphen naar Deventer en van Olst naar Deventer. Kijk hier voor de wandelroute. Kijk hier voor mijn blog over de andere etappe van Olst naar Deventer.

Volg me ook via 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Gans (Marije) schreef:

  Weer plaatjes van zo veel moois. Lang geleden dat ik daar geweest ben, maar zo de moeite waard! 😍

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marije, De IJssel is prachtig en de wandeling start en eindigt bij een mooie Hanzestad.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s