Wandelen over het Veeartsenij terrein van Utrecht

Als kind wilde ik dierenarts worden. Ik was toen al gek op katten en ja dan is het logisch dat je droombaan dierenarts is. Aan deze toekomstdroom kwam al snel een einde toen bleek dat ik op de middelbare school geen ster was in exacte vakken en daarbij was ik ook nog eens allergisch voor mijn lievelingsdieren.

Als ik toch de studie had gekozen dan was de enige plek dat ik diergeneeskunde had kunnen studeren Utrecht. Nu huist de faculteit diergeneeskunde op het Uithofterrein, maar vroeger zat het diergeneeskundig onderwijsinstituut op het Veeartsenijterrein aan de Biltse Grift. In 1821 opende hier de Rijks Veeartsenijschool op de voormalige buitenplaats Gildestein en katoendrukkerij.

Flaneren langs de oude veestallen

Met de wandeling Zwarte Waterpad uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht” kwamen we aan het eind van de route over dit terrein.

Oude veestallen

Wonen in de oude veestallen

We wandelden langs een rij met huizen met puntdaken en gele kozijnen. Hier zaten vroeger de stallen voor het grootvee. Het terrein deed knus aan. Overal stonden bloembakken en zitjes voor de deur. Één van de huizen was behangen met fleurige ballonnen. We flaneerden langs de oude stallen.

Overal bloemen

Film kijken in de vroegere manege

Aan het eind van de straat stond een markant gebouw met gotische vensters en torens. In deze creatie van de rijksbouwmeester C.H. Peters zat vroeger de manege. Nu is het een filmtheater met de naam Paardenkathedraal.

Paardenkathedraal

Borrelen en eten in de voormalige hondenstallen

We liepen verder over het klinkerpad en kwamen wandelden langs een terras van het Restaurant Goesting. In de oude hondenstallen waar je vroeger het geblaf van honden hoorde, is het nu een geroezemoes van tafelgasten en het gerinkel van wijnglazen.

Restaurant Goesting

We vervolgden onze weg en kwamen langs een huis dat was omringd door groen. Een oude mevrouw veegde haar pad aan.

Tuinieren

Het Anatomiegebouw en Kliniek voor Kleine Huisdieren

Aan het eind van het pad kwamen we bij twee imposante gebouwen naar ontwerp van architect J. Crouwel. De rijksbouwmeester ook wel bekend van het postkantoor aan de Neude ontwierp het Anatomiegebouw en de Kliniek voor Kleine Huisdieren.

Anatomiegebouw

Het Anatomiegebouw in Amsterdamse Schoolstijl was versierd met dierenkoppen van koeien, schapen en paarden.

Paardenkoppen Anatomiegebouw

De Kliniek voor Kleine Huisdieren was wat soberder dan het Anatomiegebouw. Het was afgewerkt met verticale dakpannen.  We konden het gebouw nog zien toen we aan de andere kant van de Grift liepen.

Kliniek voor Kleine Huisdieren

Wandelroute

Wil je ook eens het Zwarte Waterpad lopen dat over het Veeartsenijterrein gaat? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor meer informatie over de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht”.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lijkt me een leuke wandeling! Mooie foto’s heb je ervan gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Paulien, dank je wel! Fijn weekend. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s