Mijn favoriete herfstwandeling in het Mastbos Breda

Startpunt/eindpunt: station Breda, aantal kilometers: 17, horeca onderweg: Dickens en Jones en Grandcafé De Kogelvanger

Blogster en wandelaar Wanda Wandelt stelde op Facebook de volgende vraag “Wat is jouw favoriete herfstwandeling?” Ik hoefde niet lang na te denken en dacht meteen aan de Groene Wissel Breda die we een paar jaar geleden wandelden. De combinatie tussen de stad- en natuur maakte deze route afwisselend en mooi. Je kan genieten van de fraaie herfstkleuren in het Mastbos en na afloop een drankje doen op het marktplein in de gezellige wijk Ginneken.

Vroeg vertrokken we met de trein richting Breda. We hadden erg geluk met het weer, zodat we van de mooie herfstgezichten konden genieten. Het was toen nog even een gezoek om vanaf het station in de stad te komen.

Breda 

In Haagje van het Zuiden heeft men waarschijnlijk de gewoonte om uit te slapen. Je kon echt een kanon afschieten in de stad. Hier en daar zag je een plukje mensen.

Bij Dickens en Jones aan de Grote Markt namen we een kop koffie en iets lekkers. Het is altijd goed om met een goed gevulde maag op pad te gaan. Het eerste deel van de wandeling liep door het centrum. Langs het riviertje de Aa wandelden we de stad uit.

Galloways 

Net buiten de stad liepen we een drassig, maar prachtig gebied in. We moesten door diverse klaphekjes. Er stonden grote grazers, de Galloway, langs het pad. Dit is een kortbenig ras met lang golvend zwart haar tot op zijn oorschelpen.

Mastbos 

Al snel bereikten we het Mastbos. Dit oude cultuurbos heeft eeuwen hout geleverd voor onder andere de bouw van het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot. Het leverde ook boomgewas voor de masten voor de VOC schepen (Mastbos).

Een groot deel van de wandeling kronkelde door het woud en het was er prachtig om te lopen met de mooie najaarstinten. We kwamen langs mooie vennen en bosmeren. Even buiten het bos dronken we bij Grandcafé De Kogelvanger nog wat fris.

Markdal 

We vervolgden onze route en we liepen het Markdal in. Tijdens dit stuk van de wandeling kwamen we ook de rood witte stickers van het langeafstand pad (LAW 13), het Hertogenpad, tegen. Dit pad loopt van Breda tot Roermond. De wandeling langs de rivier de Mark was eveneens magistraal. Het mooie weer had hier ook zijn aandeel in.

Ginneken 

Al gauw kwamen bij de rand van Breda. Via een brug kwamen we in de gezellige wijk Ginneken, dat in 1942 nog een afzonderlijk dorp was. Via de Ginnekenmarkt liepen we via de Ginnekenweg weer het centrum van Breda binnen. Met 17 kilometer in de benen namen we om 16.30 de trein richting huis.

Wandelroute 

Wil je ook een fraaie (herfst)wandeling maken door het Mastbos? Kijk hier voor de wandelroute

Vorstelijk wandelen Breda 

Het bleef niet bij één keer wandelen door het Mastbos. Even geleden maakten we ook een afwisselende vorstelijke wandeling in de omgeving van Breda. Kijk hier voor mijn blog.

Wat is jouw favoriete herfstwandeling?

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. De Protagonisten schreef:

    Ook deze wandeling, maar misschien is dat wel omdat ik in Breda woon 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s