Wandelen langs bekende en onbekende beelden in het centrum van Amsterdam

Jaarlijks organiseert vereniging “Ons Genoegen” een wandelweekend in het centrum van Amsterdam. De wandelroutes starten vanaf het clubgebouw aan de Elandstraat 101 in de Jordaan. Elk jaar heeft de wandelroute een ander thema. Dit jaar staat de wandeling in het teken van beelden.

Het is een zonnige dag en dagjesmensen en toeristen zijn in grote getale naar de hoofdstad getrokken. Ik start de wandeling rond elf uur en haal mijn startkaart en papieren wandelroute van 10 kilometer op bij het clubgebouw. Het is een komen en gaan van wandelaars. Alle stoelen zijn bezet in het buurthuis van Ons Genoegen. Wandelaars zitten aan de kippensoep of nemen nog een bakkie koffie voordat ze hun wandeling starten.

De vaste stamgast en café kat van Festina Lente

Het eerste deel van de wandeling gaat door de Jordaan. Ik wandel door de oude straten met winkeltjes en buurtcafés. Bij de Looiersdwarsstraat sta ik even stil bij café Festina Lente. Voor het gezellige café zie ik het eerste beeld van de wandeling, een bronzen beeld van Albert Zweep, een beginnend kunstenaar en stamgast van het café. Hij betaalde de rekening door een beeld te leveren. Het beeld staat symbool voor de vaste stamgast, die café kat aait.

Het zagertje in het Leidsebosje

Ik wandel richting het Leidseplein, dat onlangs een opknapbeurt heeft gekregen. Bij het Leidsebosje moet ik opzoek naar het kleine en onopvallende beeldje “Het zagertje” dat in één van de bomen van het Leidsebosje te zien is. Een aardige meneer wijst me de boom aan waar het ijzeren mannetje staat te zagen in de dikke overhangende tak.

Schakende Max Euwe

Ik loop even naar de start van het Vondelpark waar ik het beeld van de Stedemaagd zie. Ik moet ver omhoog kijken om de stenen dame met het schild van het wapen van Amsterdam te kunnen bekijken. Ik steek de zebra over en kom bij het Max Euweplein, waar een aantal heren fanatiek aan het schaken is bij het immense schaakbord. Achter het schaakspel staat het borstbeeld van schaaklegende Max Euwe.

Eberhart van der Laan bij poptempel Paradiso

Ik loop richting de Weteringschans waar ik bij poptempel Paradiso goed moet zoeken naar het beeldje van oud burgemeester Eberhart van der Laan. Het is twee jaar na zijn overlijden geplaatst door Frank de Ruwe, ook bekend als Streetart Frankey. Frank staat bekend om zijn humoristische streetart in Amsterdam. Ik wandel door een parkje, waar ik het beeld van schrijver en dichter Simon Carmiggelt passeer.

Op achtergrond is het een komen en gaan van knalgroene halsband parkieten. Deze luidruchtige vogels zie je tegenwoordig steeds meer in de Nederlandse steden. Ze komen oorspronkelijk uit Centraal Afrika en India en het gaat om ontsnapte en losgelaten kooivogels, die in Nederland zich hebben uitgebreid.

De gevallen Hoornblazer in het Eerste Weteringplantsoen

Ik vervolg de Weteringschans en daar moet ik even zoeken naar het beeld “De gevallen hoornblazer”. Uiteindelijk vind ik het beeld van de kunstenaar Gerrit Bolhuis. Het is ter nagedachtenis aan de fusillade, die plaatsvond op 12 maart 1945 tijdens het naziregime.

André Hazes op de Albert Cuypmarkt

De wandelroute verlaat even de rustige en groene parken en gaat verder door de bruisende Pijp. Midden op de Albert Cuypmarkt tussen de kramen vind ik het beeld van de volkszanger André Hazes. Het is niet gek dat het beeld bij de drukke Albert Cuypmarkt staat. Hij werd daar in 1959 ontdekt door Johnny Kraaijkamp toen hij als klein jongetje op de markt stond te zingen.

Mijn wandeling gaat verder door de Pijp en ik steek de drukke van Wou straat over. In de Hemonystraat sta ik even stil bij twee schattige katten, die me van het raamkozijn staan aan te staren. Ik roep “poes, poes, poes” en ik hoop dat de twee harige poezenbeesten naar beneden komen. Helaas de twee tijgers blijven stoïcijns zitten.

Tijden van groei van de Nederlandsche Bank

Ik kom uit bij het Frederiksplein, waar de Nederlandsche Bank een grondige facelift krijgt. Daar laat de routebeschrijving me een beetje in de steek. Ik moet door een park lopen, maar het park bij de Nederlandsche Bank kent meerdere delen. Ik kijk nog eens naar de omschrijving van het beeld in de routebeschrijving en ineens zie ik in mijn ooghoek het kunstwerk aan de andere kant van het park. Het relatief nieuwe kunstwerk “Tijden van groei” van kunstenaars van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, fleurt het park behoorlijk op.

Bretelsverkoper Kokadorus op het Amstelveld

Ik verlaat het park en wandel door de gezellige Utrechtse straat. Bij het Amstelveld kom ik het beeld van de Joods-Amsterdamse marktkoopman Kokadorus tegen. Hij verkocht hier vroeger bretels en was bekend om zijn politieke commentaren en zijn gevatte opmerkingen.

Thorbecke op het Thorbeckeplein

Ik wandel over de Reguliersgracht en bij het Thorbeckeplein sta ik even stil bij het standbeeld van oud minister van Binnenlandse Zaken Rudolf Thorbecke. Hij heeft een lange jas aan en houdt in zijn hand een wetsrol vast. Zijn bronzen hoofd is ook een mooie uitzichtpost en toilet voor duiven. Ik loop door naar het Rembrandtplein.

Rembrandt het oudste standbeeld van Amsterdam

Het lijkt wel zomer op het altijd drukke uitgaansplein. De terrassen zitten vol met toeristen. Midden op plein torent het gietijzeren beeld van Rembrandt van Rijn. Het beeld uit 1852 is het oudste en bestaande standbeeld in Amsterdam. Naast een foto van Rembrandt maak ik ook nog een portret van een dikke duif in de Magnoliaboom. Is het geen plaatje?

Vrouwe Fortuna aan de Amstel

Ik wandel richting de Amstel en sta even stil bij het beeld van de bekende Amsterdamse School kunstenaar Hildo Krop. Het is Vrouwe Fortuna, die een zeil vasthoudt. Het moet de tolerante stad Amsterdam voorstellen.

Ruiterstandbeeld koningin Wilhelmina te groot voor het Damrak

Ik loop naar het Rokin en passeer het archeologisch museum Allard Pierson. Vlak voor de Langebrugsteeg bekijk ik het ruiterstandbeeld Koningin Wilhelmina. Het kolossen beeld was bedoeld voor het Damrak, maar het viel groter uit dan gedacht. Ik verlaat het drukke Rokin en wandel even in de stilte in de Nes. Dat is maar voor even, want al snel sta ik weer aan de drukke Dam. Het is hier moeilijk om over te steken door de vele taxi’s en fietsers.

Anne Frank op de Westermarkt

Bij de Westermarkt kom ik het volgende beeldje tegen. Het is de Duits-Joodse Anne Frank. Het is in 1977 onder andere onthuld door haar vader Otto.

Aan het water, tegenover het beeld van Anne Frank, liggen vele bloemen bij het Homomonument. De bloemen zijn neergelegd ter nagedachtenis aan Axe Leito. Hij was de voormalig Mister Leather en één van de ambassadeurs van de Pride Amsterdam.

De zoektocht naar de beelden op de Noordermarkt

Mijn wandeling gaat verder over de Prinsengracht en ik kom langs het Anne Frankhuis, waar zoals altijd een lange rij met toeristen staat. Ik kom uit op de Noordermarkt. Aan de voet van de Noorderkerk wordt op maandag en zaterdag de Noordermarkt gehouden. Nu staat het ook vol met marktkramen met biologische producten. Op de markt zijn ook twee beelden te zien. Ik kan echter “Eenheid de sterkste keten” en “Femke en Woutertje” door de vele kramen niet vinden.

Theo Thijssen en Kees de Jongen bij de Lindenmarkt

Het thema van de wandeltocht kan ook wel markten zijn, want op de Lindengracht wandel ik over de volgende markt. Aan het begin van de Lindenmarkt zie ik het beeld Theo Thijssen. De schrijver Theo Thijssen en de hoofdpersoon van zijn beroemde boek Kees de Jongen zijn afgebeeld. Het voetstuk van het beeld is nu versierd met gemberwortels en snijbonen.

Draaiorgelbeelden bij de Angeliersstraat

Bij de Anjeliersstraat zie ik bij nummer 82 drie witte draaiorgelbeelden. De beelden herinneren aan de opslagplaats van draaiorgels, die hier ooit was.

Een eerbetoon aan de volksvrouw

Ik maak nog een uitstapje naar het Marnixplein waar ik het beeld “de Volksvrouw” ga bezichtigen. Tegenover het Marnixbad staat het beeld van kunstenaar Henk Henriët, dat een eerbetoon is aan een volksvrouw.

De blauwe vioolspeler

Achter de Marnixstraat bouwt de aannemer Mobilis in opdracht van de gemeente Amsterdam een ondergrondse parkeergarage Singelgrachtgarage met 800 parkeerplekken. Ik wandel langs de bouwhekken, waarmee de gracht is omringd.

Het project is inmiddels ver gevorderd en de gehele gracht is leeggepompt. Het is een machtig gezicht. Voor de bouwkeet staat het beeld “de blauwe vioolspeler” van een onbekende beeldhouwer.

Vijf muzikanten op de Elandsgracht

Ik kom weer in de Jordaan en wandel het laatste deel van de route door smalle straatjes en steegjes. Vlak voor de finish bezoek ik de laatste beelden van vijf Amsterdamse muzikanten waaronder Johnny Jordaan en Bolle Jan en Mien Froger.

Markante Amsterdammers

Wil je ook markante Amsterdammers ontmoeten in Amsterdam? Wandel dan de route “Markante Amsterdammers” uit de wandelgids “Amsterdam acht keer anders. Deze wandeling komt langs monumentale standbeelden van bekende Amsterdammers. Kijk hieronder voor de wandelroute en de wandelgids.

Volg me ook via 

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Rob Alberts schreef:

    Leuk blog!

    En ook sommige van de anoniem geplaatste beelden heb je meegenomen.

    Vrolijke voorjaarsgroet,

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Rob, dank je wel! De relatief onbekende beelden vond ik ook erg leuk aan de wandeling. Groet, Vera

      Like

      1. Rob Alberts schreef:

        Hoi Vera, met anoniem geplaatst bedoelde ik het zagertje en de man met vioolkist. Deze twee beelden zijn anoniem geplaatst. Niemand weet wie de maker en/of plaatser is.
        Vriendelijke groet,

        Geliked door 1 persoon

      2. verawandelt schreef:

        Hoi Rob, inderdaad de anonieme kunstenaars! Fijne dag

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s