De mooiste plekken van Schiedam

De historische stad Schiedam vind ik wel één van de mooiste maar ook één van de meest ondergewaardeerde steden van ons land.

De stad bekend om de jenever herbergt vele mooie plekken. Voor de tweede keer wandel ik de “Groene Wissel Schiedam Centrum”, waar ik wandel in de voetsporen van de jeneverindustrie. Ik loop langs bekende en onbekende plekken van de stad. In mijn blog geef ik je een inkijkje waarom ik zo enthousiast ben over de Jeneverstad.

De brandersmolens van Schiedam

Bij de start van de wandeling word ik al meteen ondergedompeld in de geschiedenis van de jenever. Vanaf het station wandel ik langs het water en kijk uit op één van de zeven molens, Molen de Kameel. Ooit stonden in Schiedam dertig molens, die graan maalden voor de branderijen. De branders stookten moutwijn voor de jeneverindustrie. De molens van Schiedam zijn de grootste molens ter wereld. Ze bouwden ze zo hoog, zodat ze voldoende wind konden vangen.

Wat zijn ze hoog, die molens!

Van oud naar nieuw op het terrein van distilleerderij Dirkzwager

In de hoogtijdagen waren er zo’n 400 jeneverstokerijen in Schiedam. Hoewel de branderindustrie in de twintigste eeuw achteruit ging is er nog een aantal distilleerderijen in Schiedam waaronder Dirkzwager, De Kuyper, Nolet en Herman Jansen. Distilleerderij Onder de Boompjes stamt uit 1658 en is daarmee de op één na oudste distilleerderij van Nederland.

De wandeling gaat over het terrein van Dirkzwager. Er wordt nu volop gebouwd. De ontwikkelaars verbinden oud en nieuw met elkaar om het historische karakter van de geschiedenis van Schiedam te behouden. Een groot aantal panden is gesloopt en maakt straks plaats voor verschillende typen huizen.

Molen de Noord, één van de hoogste molens ter wereld

Ik passeer de Molen de Vrijheid en in de verte zie ik Molen de Noord, één van de hoogste molens ter wereld. Vroeger maalde deze reus mout voor de branderij. In het begin van de twintigste eeuw maalde hij voor de veevoerindustrie en voor de bakkers.

Sinds 35 jaar is Restaurant De Noordmolen in de molen gevestigd, waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. Vanaf de kade heb ik een mooi uitzicht op de pakhuizen langs het water.

Ik verlaat het water en daarmee ook de karakteristieke molens en wandel door het groen.

Het kleine groene Strickledepark

Schiedam bezit een groot aantal parken waaronder het kleine Strickledepark. De bomen staan hier ook in herfsttooi en mijn schoenen sloffen door de droge bladeren. Midden in het park zie ik het kunstwerk “het Torentje” van kunstenares Yvonne Koopmans.

Ooit stond haar werk bij het Leids Universiteit Medisch Centrum en het torentje heeft nu zijn laatste rustplaats gevonden in het Strickledepark. Ik wandel over de smalle paden van het groen en kijk eens wat een prachtig doorkijkje!

Oude RK begraafplaats Vlaardingerdijk, een verborgen parel  

Aan het einde van het park kom ik bij een oude rooms-katholieke begraafplaats opgericht door een Schiedamse brander.

Midden op de begraafplaats zie ik een veelhoekig neoclassicistisch kapel uit 1853. Met veel kracht krijg ik één van de toegangspoorten van de voormalige dodenakker open. Ik wandel langs de oude graven.

De oude begraafplaats ademt een mystieke sfeer uit. In 2000 is de oude kapel gerestaureerd en doet nu twee keer per maand dienst als Roemeens Orthodoxe kerk.  

Ik wandel het Strickledepark uit en kom bij het metrostation Troelstralaan en wandel het groen weer in. Achter de bomen zie ik de minaretten van Islamitisch Centrum Yildiz.

De wandelroute gaat wederom door het groen en ik kom langs een speelveld. Ik wandel de Vlaardingerdijk op en aan het eind van de dijk ruil ik het lieflijke groen in voor een uitzicht met havenkranen. Heel even loop ik langs dit industrieterrein.

Sterrebos/Volkspark, al honderd jaar een levendige plek

Ik verlaat het kleine havengebied en wandel al snel het Sterrebos in.  Landschapsarchitect J.K. Domenicus legde het Sterrebos met kaarsrechte paden in 1909 aan. Later werd het aangrenzende Volkspark aangelegd. Een kilometer lang loop ik door het park onder de hoge bomen.

Park de Plantage, het oudste stadspark van Nederland

Voordat ik het arriveer in het historische centrum van Schiedam struin ik nog door Park de Plantage. Het oudste park van Nederland werd in 1767 aangelegd door stadarchitect Arij van Bol’es.

In 1826 was de oorspronkelijke beplanting verwilderd en richtte landschapsarchitect Jan David Zocher het park opnieuw in. Na een aantal renovatiebeurten is het park in 2012 volledig opgeknapt. Ik maak een wandeling langs de monumentale bomen en de fraaie kunst.

Aan het eind van het park staat de Plantage Plataan dat een wereldboom is. De Schiedamse burgers beschermen de Oosterse plataan zodanig dat deze heel oud kan worden.

De Lange Haven, een museum op zich

Ik kom bij de Lange Haven, dat met zijn tientallen rijksmonumenten een museum op zich is.  Ik heb mijn fotocamera in de aanslag om de oude jeneverpanden op de kiek te zetten.

Ik wandel over de kade met de decoratieve gietijzeren lantaarns. In het water ligt een aantal monumentale schepen. Aan de overkant zie ik het Jenevermuseum en de majestueuze Havenkerk.

“Later op de dag bekijk ik een spectaculaire voorstelling van de Erfgoedparade waar dansers en free runners in de Havenkerk een prachtige moderne dansvoorstelling houden. Het fraaie interieur en de akoestiek van de kerk worden volop gebruikt tijdens de uitvoering”

Ambachtelijke chocolade van De Bontekoe

Ik ga de gietijzeren Appeltjesbrug over en strijk neer bij het chocolade-atelier van De Bonte Koe. Ik wandel langs de wanden met de chocoladeletters en bestel bij de toonbank omgeven door bonbons, een chocolademelk en een bonbon van moutwijn. De mevrouw serveert de chocolade met een chocoladelepel.

Een bonbon van moutwijn helemaal in het jeneverthema van de wandeling

De Bonte Koe is al sinds 1992 gevestigd in Schiedam en heeft onder andere vestigingen in Rotterdam en Den Haag. Ter ere van hun dertig jarig bestaan kun je hun lekkernijen ook krijgen in de chocolade-automatiek. Dat is weer wat anders dan een kroketje uit de muur.

Kleurrijke kunst van Jacques Tange

Schiedam bezit ook vele kunstateliers. Naast de Havenkerk stap ik het atelier van kunstenaar Jacques Tange binnen. Zijn kleurrijke werk met thema’s als eenzaamheid, liefde en verstedelijking vind ik bijzonder boeiend.

Hij geeft een korte toelichting van zijn werk en ik krijg een mooi mapje met een aantal ansichtkaarten en een folder van zijn werk mee.

Het hernieuwde Stedelijk Museum Schiedam

Na een grondige renovatie heropende Stedelijk Museum Schiedam weer haar deuren. Al eerder bezocht ik dit museum en ik ben wel benieuwd wat het nieuwe museum te bieden heeft.

“Wist je dat Stedelijk Museum Schiedam ter ere van de heropening een eigen chocoladereep ontwikkelde? De reep van popcorn met gezouten karamel kun je kopen in de chocolade-automatiek van de Bonte Koe en de Museumwinkel.”

Ik scan mijn Museumkaart en berg mijn tas op in een kluisje in de kelder van het gebouw. Daar breng ik een bezoek aan één van de nieuwe paradepaardjes van het museum, het Panorama van Schiedam, dat een overzicht geeft van de geschiedenis van de stad.

Ik bekijk een aantal tentoonstellingen, waaronder de expositie van schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van kunstenares Lotti van der Gaag.

Een prachtige expositie vind ik de tentoonstelling “Levend landschap” waar de thema’s aarde, lucht, water, groen en vuur zijn verbeeld door verschillende kunstenaars.

Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs

De wandeling gaat verder over de Lange Haven en aan de overkant zie ik het imposante gebouw van de voormalige Korenbeurs. In het monumentale gebouw waar vroeger handel in graan plaatsvond, herbergt nu de bibliotheek van Schiedam.

Een leuk detail is dat de lamp boven de leestafel bestaat uit honderden jeneverglaasjes

Het huisje van de Zakkendragersgilde

In het verlengde van de oude Korenbeurs staat één van de bekendste gebouwen van Schiedam, het Zakkendragershuisje. Het was een gildehuis voor het Zakkendragersgilde. Sinds 1465 mocht deze gilde goederen lossen van de graan- en moutschepen. Als de klok luidde van het huisje dan moesten de zakkendragers aan de bak om een aangekomen schip te laten of te lossen.

Wandelroute Groene Wissel Schiedam Centrum

Wil je deze groene stadswandeling door het historische centrum van Schiedam ook eens wandelen? Kijk hieronder voor de link naar de wandeling.

Volg me ook via 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. staartje schreef:

    Leuk! Ik geniet van Schiedam en inderdaad .. onderschat

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s