Vinex-wandelen in Helmond Brandevoort

on

Startpunt/eindpunt: station Helmond Brandevoort, aantal kilometers: 7, horeca onderweg: De Brandevoortse Hoeve en Café De Barrière

Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen

In de serie “Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen” van Andere Tijden, gepresenteerd door Mariëlle Tweebeeke, wordt de kijker meegenomen op een reis door de geschiedenis van 100 jaar wonen in Nederland. Van de strijd tegen verkrotting in de vroege 20e eeuw tot het marktdenken vanaf de jaren 90, en de vraag wat er mis is gegaan en wat we kunnen leren van het verleden in tijden van wooncrisis. De laatste aflevering gaat over Vinex-wijken.

Vinex-wijken

Deze nieuwbouwwijken, die vanaf de jaren 90 zijn gebouwd om de groeiende vraag naar woningen in de Randstad op te vangen, zijn vaak ruim opgezet met veel groen en hebben een mix van huizen in verschillende prijsklassen, waardoor het een populaire woonplek is voor gezinnen. Mariëlle bezoekt de Vinex-wijk Helmond Brandevoort.

Vinex-wijk Helmond Brandevoort

Helmond Brandevoort is een populaire Vinex-wijk gelegen aan de rand van Helmond. Brandevoort is van de hand van architect Rob Krier. De wijk is ontworpen met traditionele architectuur en heeft veel groen, parken, speeltuinen en waterpartijen. De huizen in Brandevoort zijn relatief ruim en hebben een mix van verschillende bouwstijlen, van jaren 30 tot moderne woningen. De sociale cohesie is hoog in Brandevoort, met veel activiteiten en evenementen georganiseerd door de bewoners. Er is een ontmoetingscentrum het Brandpunt, dat Mariëlle ook bezoekt tijdens de aflevering.

De mooiste Vinex-wandelingen

Na het kijken van het programma ben ik erg enthousiast geworden over deze fraaie Vinexwijk en ik besluit om op een zaterdag af te reizen naar het Brabantse land. Ik maak een wandeling uit de wandelgids “De Mooiste Vinex Wandelingen” van Paul Kurstjens en Kees Volkers. De routemakers nemen je mee op ontdekkingstocht door de mooiste Nederlandse Vinex-wijken. In deze gids vind je tien wandelroutes die je laten kennismaken met de architectuur, groenvoorzieningen en bewoners van deze wijken. Van Houten tot Nijmegen, elke wandeling biedt een uniek perspectief op deze moderne woonwijken en laat zien dat er meer is dan alleen rijtjeshuizen en beton.

De Brandevoortse Hoeve

Als ik aankom met de trein in de Vinexwijk valt meteen het middeleeuwse karakter van Brandevoort op. Het lijkt net een middeleeuwse vesting. Mijn wandeling start aan de noordzijde van het station. Met een brug kom ik aan de andere kant van het station. Het is een grauwe dag. Gelukkig is het droog.

Ik wandel even over een fietspad en al gauw kom ik bij De Brandevoortse Hoeve, dat naast een kinderspeelplaats en boerderijwinkel, ook een restaurant heeft. Ik neem plaats aan één van de houten tafels. Naast me zit een familie aan een lange tafel aan een Brabantse brunch. Ik bestel een brood met kroketten. Het is een goede bodem voor een wandeling door het Brabantse land.

Buurtschap Medevoort

Mijn wandeling gaat over een oude landweg door het buurtschap Medevoort. Ik passeer oude boerderijen en wandel door een landelijk gebied.

Op het veld zie ik een witte poes, die rustig blijft zitten, omdat ze toch weet dat ik niet bij haar kan komen.

De Schaar

Het landelijk gebied wordt ingeruild voor een ruim opgezette nieuwbouwwijk. Ik passeer een voormalige grafheuvel met daarop het kunstwerk van beeldhouwer Thijs van de Manakker. Het is een schaar van Cortenstaal gemaakt en beeld een prehistorische knipschaar uit, die hier ook gevonden is. Ik neem een kronkelpad langs het water en kom langs twee meisjes, die een touwbrug nemen.

Boerderettes in Rodenburg

Ik kom in Rodenburg waar ik tussen boerderettes om een langgerekte brink wandel. Ik vind het prachtig hoe deze wijk, waar traditionele boerderijen zijn nagebootst, is opgezet. Het is een fraaie mix van woningbouw en groen.

Café De Barrière

Ik kom uit bij Café De Barrière aan de Helmondseweg. Het kreeg zijn naam van de tolpost, die daar tussen 1861 en 1880 stond. Het café bleef open nadat de tolbomen verdwenen waren en kreeg in 1881 vergunning onder de naam Barrière. In de volksmond werd het café De Barrier of ’t Brierke genoemd.

Houtse Akker en het Eindhovensch kanaal

Ik wandel door de Houtse Akker, een deel van Brandevoort met moderne witte huizen. Even verlaat ik de bebouwing om een tijdje langs het Eindhovensch kanaal te lopen.

Dit kanaal werd in 1846 geopend om de scheepvaart van de sigarenindustrie tussen Eindhoven en Zuid-Willemsvaart in Den Bosch mogelijk te maken. Ik kom uit bij een ecologische zone en wandel tussen knotwilgen en rietkragen door.

De Veste Brandevoort

Ik nader de Veste van het centrum van Brandevoort. De Veste is fenomenaal met de woningen met hun eigen gezicht en de torentjes op de hoeken.

Ik loop door de stadspoort het gezellige centrum van Brandevoort in. Ik kom langs een spits torentje, dat onderdeel is van openbare basisschool en ik wandel richting de winkels en het marktplein. Op het plein zie ik de nostalgische markthal, dat één van de meest gefotografeerde plekken is van Brandevoort. Uiteraard kan ik ook niet achter blijven!

Wandelroute Vinex-wandeling Brandevoort

Wil je je ook even in de middeleeuwen wanen in de Vinex-wijk Brandevoort? Kijk hieronder voor de wandelroute en de wandelgids “De Mooiste Vinex-wandelingen” voor meer mooie Vinex-wandelingen.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Liesbethblogt schreef:

  Je was in de buurt ik fietste er vaker heen en ben er tijdens covid eens gaan fotograferen de bouwstijl is Nieuwe Stedelijkheid.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Hoi Liesbeth, dit is zeker een prachtige buurt om te gaan fotograferen! Groet, Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s