Tijdens de “Dag van het Kasteel” bezochten we buitengoed Berbice in het Zuid-Hollandse Voorschoten. Speciaal voor deze dag werd dit landgoed opengesteld voor publiek. Tijdens ons bezoek kregen we een amusante rondleiding van één van de bestuursleden van de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen, Michel van den Boer.
Dag van het Kasteel
Jaarlijks wordt de “Dag van het Kasteel” georganiseerd. Op deze dag staan kastelen en buitenplaatsen in de spotlight. Er wordt zo meer naam gegeven aan dit cultureel erfgoed. Op deze speciale dag vertellen eigenaren, beheerders, medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen verhalen over hun beminde kasteel of buitenplaats. Naast deze fraaie monumenten is rondom het gebouw ook voldoende schoonheid te ontdekken. Denk aan de sierlijke tuinen, de monumentale bomen, de fauna en de waterpartijen. Het thema van 2019 is “Over de grens”, waarbij drie invalshoeken worden belicht: sporen van buitenlandse familiebanden, exoten in tuin en park en koloniale banden.
Allard Poelaert
Bij de rozentuin verzamelden we voor de rondleiding. Het was een behoorlijke groep die om de rondleider heen ging staan. In de rozentuin kregen we een inleiding over de ontstaansgeschiedenis van het landgoed. Michel vertelde ons dat de huidige buitenplaats bekend stond als Almansgeest. De Leidse lakenhandelaar Allard Poelaert, die was woonachtig aan het statige Rapenburg, was ook toe aan een buitenplaats. Ook om af en toe ook de stinkende grachten van Leiden te ontvluchten. Hij kocht de vroegere Corneliahoeve en kocht steeds meer land om de voormalige hoeve heen. Ook liet hij een vaarsloot graven, zodat hij met zijn boot vanaf zijn huis naar Leiden naar zijn landgoed in Voorschoten kon varen.
“Mejuffrouw Begeer”
We maakten een reis in de geschiedenis van het landgoed en stonden bij het graf van “mejuffrouw Begeer”. Zij was de laatste bewoonster van het landgoed en stierf in 2009. Haar hele leven lang streed ze voor het behoud van het buitengoed. Ze heeft heel wat keer in de rechtbank gestaan om Berbice te behouden voor onder andere de RijnlandRoute over dit buitengoed.
Speciaal liet ze de rozentuin aanleggen met 4000 rozen en toonde deze fraaie tuin aan tal van mensen om vervolgens te zeggen: “Geniet nog maar even van deze rozentuin, want deze gaat verdwijnen door de aanleg van de verlengde Rijksweg”. Zelfs liet ze zich begraven op het landgoed, zodat de grafrechten het aanleggen van de weg zouden verhinderen.
Hendrik Staal
Michel vertelde over het ontstaan van de naam Berbice. Tot 1822 heette het buitengoed Allemansgeest tot het landgoed in bezit kwam van Hendrik Staal. Zijn fortuin verwierf hij en zijn vrouw leerde hij kennen in de voormalige kolonie Berbice in Nederlands-Guiana. Hij vernoemde het buitengoed hiernaar.
Johan David Zocher senior
We maakten weer een sprong in de tijd en stonden bij één van de meest gefotografeerde plekken van het landgoed, het bruggetje. De oorspronkelijke brug lag er niet meer, maar de kenmerken van de landschapsarchitectuur van Johan David Zocher senior waren nog goed te herkennen. In 1803 maakte de beroemde landschapsarchitect het ontwerp voor het park. Eén van de kenmerken van zijn werk was de kronkelende beek, die eindeloos leek.
Pieter de la Court van der Voort
Via een slingerpaadje wandelden we naar de moestuin van het landgoed. Niet om naar de fraai aangelegde tuin te kijken, maar we stonden stil bij de oude slangenmuur, aangelegd door één van de oud bewoners en fervent tuinspecialist Pieter de la Court van der Voort. Naast deze retranchementenmuur liet hij ook de oranjerie aanleggen. De oranjerie is mogelijk de oudste van Nederland. Helaas stond deze oude overwinteringsplek voor oranjebomen nu in de steigers.
Meer informatie
De buitenplaats is niet vrij toegankelijk, maar het park is voor leden van de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, open voor bezoek. Zonder lidmaatschap is het park toegankelijk op de Dag van het Kasteel in juni en Open Monumentendag in september. Kijk hier voor meer informatie.
Volg me ook via Facebook, Instagram en Twitter