Almere, wandelen in de Regenboogbuurt

Startpunt: station Almere Buiten, eindpunt: bushalte 1 Siennastraat, aantal kilometers: 6, horeca onderweg: diverse mogelijkheden Almere Buiten

Een volger op Facebook tipte me over de wandelmogelijkheden in haar buurt in Almere Buiten. Ik was meteen enthousiast en op een zaterdagmorgen startten we met de Architectuurwandeling Almere Buiten, die ik vond op de site. We klikten de wandeling in in de GPS.

Almere Buiten

Voordat we de route startten maakten we een ronde door het shoppingcentrum. Het was een mengelmoes van Oosterse winkels en de wel bekende winkelketens. De horeca was gesloten, zodat we niet onderweg ergens konden neerstrijken voor koffie met wat erbij. Bij de Jumbo vlakbij het station kochten we proviand voor onderweg.

We verlieten het compacte winkelcentrum en liepen richting de Evenaar, een brede allee met bomen. Een tijdje liepen we langs deze brede laan. Aan de ene kant van de weg zagen we woonappartementen en aan de andere kant het groene Meridiaanpark.  

Regenboogbuurt

Al snel kwamen we aan bij de Regenboogbuurt. We sloegen de Paletlaan in waar we wit met rouge en wit met lichtblauwe villa’s zagen.

“De Regenboogbuurt ook wel de Kleurenbuurt is gebouwd tussen 1994 en 1998. De wijk met ruim 2000 huizen is geïnspireerd door de Berlijnse wijken Onkel Toms Hütte en Hufeisensiedlung Britz van de architect Bruno Taut. De kleuren zijn ver doorgevoerd zowel in de namen als in de kleuren van de huizen en de bomen. Kunstenaar Floor van Dusseldorp was de belangrijkste kleuradviseur van de wijk. Beroemde architecten zoals Liesbeth van der Pol, Aldo van Eyck en Sjoerd Soeters werkten mee aan deze kleurrijke wijk”   

Paletlaan, Rougestraat en Karmijnstraat

We wandelden een tijdje langs deze laan met villa’s in pasteltinten. Ik keek de Lilastraat in en zag rijen met woningen in de lilakleur. We sloegen de Rougestraat in met verschillende type woningen in rouge. Het was rustig op straat. Opvallend vond ik dat er in deze wijk weinig rekening was gehouden met de voetganger Aan weerskanten van de woonstraten was weinig of geen stoep aanwezig.

We wandelden de Rougestraat uit en de Lange Regenboogweg in. We zagen de supermarkt Deen, waar de blauw en roodtinten van de warenmarkt grappig genoeg ook waren afgestemd op de blauwe omliggende huizen. Ik denk dat de gele tinten van de supermarktketen Jumbo hier niet hadden gepast. We liepen even over de Regenboogstraat en sloegen de Rougestraat in waar we veel zelfbouwwoningen zagen. De Paletlaan was de terugkerende straat tijdens onze wandeling.

Robijnplantsoen

We passeerden het Robijnplantsoen omringd met bomen in fantastische herfstkleuren. De roodoranje woningen aan de vijver zijn ontworpen door Kees Rijnboutt. Hij werd geïnspireerd door de architectuur van het Papaverhof in Den Haag van Jan Wils. Ik bleef maar plaatjes schieten van de huizen en de dennenbomen met fraaie herfsttinten.

Towerhouses Chartreusestraat en Chamoisstraat

We bleven de Paletlaan volgen en sloegen de Chartreusestraat in met opvallend gele “Towerhouses” van het architectenbureau van architect Aldo van Eyck. Zijn schoonzoon Julian Wickham was projectarchitect van deze bijzondere woningen. We struinden tussen de gele torenhuizen door.

Een aantal huizen was fel geel. Bij een paar huizen had ik het idee of ze verkeerd gewassen waren. De gele kleur was sterk verbleekt. We kwamen weer op de Regenboogweg en sloegen snel daarna de Chamoisstraat in waar we wederom de torenwoningen tegenkwamen.

Hier waren de woningen zowel geel als fel blauw gekleurd. Uiteraard moest ik deze fleurige huizen even een paar keer op de kiek zetten. We kwamen weer uit bij onze vertrouwde Paletlaan en zagen door de bomen van het Meridiaanpark een moderne Tuibrug en de opvallende Arkwoonboten aan de Victoria Regiastraat.

Albaststraat en Prismastraat

We kwamen in de Albaststraat en wandelden langs de panoramawoningen van Marc van Visser. De bewoners keken uit op de tegenoverliggende weilanden. De huizen hadden enorme ramen en we zwaaiden even naar de mensen, die voor hun huiskamerraam zaten.

We kwamen op de Prismastraat waar we aan de ene kant een brede groenstrook en aan de andere kant een lange rij met huizen in wit rood zagen. We gingen een smalle steeg in en kwamen in een klein plantsoentje met fruitbomen. Dit deel van de Regenboogbuurt heette het Middenrif. De woningen zijn ontworpen door architectenbureau Karelse Van der Meer. We verlieten het plantsoen en liepen op een weg tussen een woningen waar we een prachtig kleurpalet konden zien.

We wandelden over een lange groenstrook dat wel een wadi leek. Aan beide zijden van de groenstrook stonden vele bloemen en planten, die in de herfst zelfs nog volop bloeiden. We passeerden een paar speeltoestellen ontworpen door Aldo van Eyck.

Little India

We kwamen bij het Hennahof, wat ik het hoogte punt van de wandeling vond. De creatie van de architecte Liesbeth van der Pol kreeg de naam “Little India”. Ze deed haar inspiratie op tijdens een studiereis door India. In het midden van het kleurrijke hof zagen we twee “paleizen”, die lagen aan twee langgerekte vijvers.

Door het prachtige weer weerspiegelden de paleizen in het water. Rond de vijver stonden bomen met spectaculaire herfstkleuren. Het was een lust voor het oog, vond ik zelf.

Rhapsody Blue

We kwamen bij de school “Het Spectrum” en staken het schoolplein over. We wandelden verder over de Prismastraat en passeerden weer supermarkt Deen. We liepen langs het project Rhapsody Blue van de architect Sjoerd Soeters. De blauwe woningen met metalen trappen aan de voorkant deden me denken aan huizen, die ik in de New Yorkse wijk Brooklyn had gezien. Het was inmiddels lunchtijd geworden en we gingen zitten op een stenen muurtje. Ik at mijn boterhammen uit mijn meegebrachte broodtrommel.

Siennastraat en Scharlakenstraat  

We vervolgden onze route en kwamen op de Siennastraat, die overging in de Scharlakenstraat. Dit deel van de buurt was ontworpen door Geurts Schulze Architecten. Architect Jeroen Geurts liet zich inspireren door het werk van de Duitse architect Bruno Taut.

Ik vond de kleurstelling van de kozijnen en de compositie van de voordeuren erg mooi. Even liep ik naar de lange rij met kersenbomen, die in het voorjaar volop in bloei staan.

“In 2019 vierde de Regenboogbuurt zijn 21ste verjaardag en zo ook de 850 Japanse kersenbomen in de buurt. Er was een heus Kersenbloesemfeest”

Mintplantsoen

We passeerden een groenstrook met een groen appartementencomplex. De bomen met groen en rode herfstkleuren vond ik perfect passen bij de groene flat. Vind je ook niet?!

We kwamen bij het Mintplantsoen met in het midden een grasveld met aan weerszijden mintgroene woningen ontworpen door Machiel van der Torre. De smalle berkenbomen met witte stammen matchten goed met de hoge woningen met mintgroene gevels.

We wandelden verder door de Okerstraat met huizen in geel en creme-wit. De huizen in deze straat zijn ontworpen door OTONOMO architecten. De architectuur deed me denken aan de Kiefhoek Rotterdam.

Paarlemoervijver en Jadeplantsoen

We kwamen bij de Paarlemoervijver waar we een enorme wand met woningen zagen. Het was een golvend geheel om te zien. Op het water dobberden kokmeeuwtjes. We liepen verder tussen de huizenblokken en kwamen bij het Jadeplantsoen met lage woningen in pasteltinten.

Op het grasveld zagen we weer de speeltoestellen van Aldo van Eyck en de berken met de witte stammen pasten weer uitstekend bij de lichte woningen.

Mahoniestraat

We wandelden verder over de Mahoniestraat waar rode galerijflats aan lagen. We vervolgden de straat en de flats werden ingeruild voor kleine woonblokken in rood en oranje. Ik stopte even bij één van de huizen om de kat te fotograferen.

Rode Donders en Smaragdhof

We staken de busbaan over en struinden langs de blauwe huizen in het Indigohof. We wandelden richting het water en aan de Lage Vaart stonden drie hoge rode woontoren “de Rode Donders” van architecte Liesbeth van der Pol.

Eerder zagen we van haar al werk bij het Hennahof. Ik liep even over de loopbrug naar de ingang van één van de torens. Ik kon de enorme torens maar moeilijk op de foto krijgen.

In het Smaragdhof kon ik één van de Rode Donders goed vastleggen. In deze straat stonden wonderschone creaties van Madeleine Steigenga. We liepen langs de lichtblauwe woningen met schuine daken.

Karmozijnhof

We kwamen bij het laatste pareltje van onze wandeling, het Karmozijnhof. In dit hofje omringd door rode woningen met pergola’s en een fraaie perk in het midden heerste een mediterrane sfeer. Voor één van de huizen zat een oranje kater. De eigenaar kwam naar me toe om zijn twintig jaar oude kat te laten zien. Het kleine harige beestje gaf ik een aaitje.

Onze wandeling zat erop en met bus 1 reden we over de Evenaar terug naar het station van Almere-Buiten.

Wandelroutes, rondleiding en tentoonstelling

Wil je deze architectuurwandeling door de Regenboogbuurt ook eens lopen? Kijk hier voor de wandelroute.

De Stichting Regenboogbuurt heeft ook een korte wandeling ontwikkeld. Kijk hier voor het Rondje Regenboogbuurt! Ook organiseert de stichting rondleidingen door hun eigen wijk. Kijk hier voor meer informatie over de rondleidingen.

Volg me ook via 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ferdy schreef:

  Op 26-4-2021 de route gewandeld. Naast het huis op de Prismastraat 68 staat een hek met verbodbord, daar ben ik niet doorheen gegaan. Bij huisnummer 30 is geen hek, daar even naar de achterkant gelopen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Ferdy, leuk dat je de route hebt gewandeld. Hopelijk heb je ervan genoten. Bedankt voor het doorgeven van de route blokkering. Groet Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s