The Flying Dutchman, wandelen in de voetsporen van Albert Plesman in Den Haag

Startpunt/eindpunt: het Zwarte Pad, aantal kilometers: 10, horeca onderweg: diverse café en restaurants op de boulevard van Scheveningen

Even geleden werd de Nederlandse televisieserie “Vliegende Hollanders” uitgezonden. Het gaat over de start van de commerciële luchtvaart, waarbij Fedja van Huêt vliegtuigbouwer Anthony Fokker en Daan Schuurmans de oprichter van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij Albert Plesman spelen. Even geleden maakten we een wandeling langs verschillende plekken, die aan Albert Plesman herinneren.

Met handschoenen aan en muts op startten wij bij het Zwarte Pad de wandeling uit de bundel “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag“. We beukten tegen de wind in om de 5C1, één van de luchtwachttorens uit de periode van de Koude Oorlog van dichtbij te bekijken. Ik kon amper het boekje vasthouden toen ik iets wilde vertellen over dit gemeentelijk monument. De fotocamera deed het heel sporadisch door de koude wind.

Het aantal kilometers was laag vandaag, maar het terrein des te zwaarder. Onze wandelschoenen zakten weg in het mulle zand van het Hollandse duin. Tussen twee duingebieden herrees de Watertoren van Dunea.

Wittebrug- Pompstation 

Johanna had het adres gekregen waar ze Jan moest oppikken. Ze moest op de Alkermadelaan zijn schuin tegenover het Oranjehotel. Ze was vroeg. Op het bankje bij het haltegebouw legde ze haar zwarte laktas naast zich. Op haar schoot legde ze haar bruine overjas. De prille voorjaarszon scheen in haar gezicht. “Ze had voor niets haar paraplu meegenomen”, dacht ze. Ze draaide met haar vinger door haar krullen die speels onder haar donkere hoedje uitkwamen. Op de leuning van het bankje streek een musje neer. Aan het magere lijfje van het zangvogeltje kon ze zien dat niemand meer in deze tijd broodkruimel kon missen. In de verte zag ze de lichten van het locomotief van de Hofpleinlijn.

Aan het eind van het duinpad van Meijendel bereikten we het Wittebrug-Pompstation. Dit ogenschijnlijk woonhuis met groot terras was van 1908 tot 1953 de halteplaats van de Hofpleinlijn- van Scheveningen naar Rotterdam. Op 30 oktober 1948 is koningin Wilhelmina hier op de koninklijke trein gestapt naar Amsterdam voor de troonsafstand.

Oranjehotel

Vlakbij de verdwenen Hofpleinlijn komen we langs de oude monumentale toegangspoort van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. In de oorlogsjaren had deze gevangenis de bijnaam het Oranjehotel.

Scheveningen, 17 juni 1941

Lieve Suus,

Maak je geen zorgen over mij. Ik red mij hier wel. Gisteren heb ik stapels boeken gekregen om de tijd te doden. Mijn ogen kunnen alleen slecht tegen dat diffuse licht.

Ik probeer jouw goede adviezen ter harte te nemen. Al is het zo moeilijk voor mij om niet te tieren tegen het personeel.

Als ik mijn ogen dichtdoe hoor ik de zee. Ik verlang naar onze wandeling door de duinen. De meidoorns zullen inmiddels wel in bloei staan bij Meijendel.

Hoe gaat het met Jan, neemt hij nog contact met je op nu hij in Engeland zit? En met Hans, is hij het vliegen nog niet verleerd?

Houd je sterk mijn lief 

Appie

Albert Plesman grondlegger en president-directeur van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij werd op 9 mei 1941 gevangen genomen. Hij werd in cel 545 van de gevangenis in Scheveningen tot 11 april 1942 opgesloten.

Naast Albert Plesman zaten ruim 25.000 bekende en onbekende Nederlanders in deze Scheveningse gevangenis tussen 1940 en 1945. In de Tweede Wereldoorlog werd de gevangenis al “Oranjehotel” genoemd als ode aan de verzetsstrijders, die hier vast zaten. Het Oranjehotel is nu een Nationaal monument. Je kunt de oude gevangenis bezoeken waar de verhalen van gevangen worden ondersteund door documenten, foto’s, interviews en films. Kijk hier voor meer informatie.

Later in de wandeling kwamen wij deze “baas” nogmaals tegen in de vorm van een beeld naast het voormalig hoofdkantoor van de KLM waar vroeger het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in was gevestigd.

De historische droefheid werd afgewisseld door het natuurschoon van het Hubertuspark. Het is even klimmen geblazen om aan de top van de Hubertusduin van het uitzicht van de Haagse stad te genieten.

Belgisch Park

Via de geasfalteerde paden van de Scheveningse bosjes bereikten we een wijk die nog de sfeer van de jaren ’20 en ’30 uitademde. We liepen door de Ypersestraat, de Luiksestraat en de Brusselselaan.  Het was een wirwar van bouwstijlen. We zagen huizen in Jugenstil en villa’s in veel neostijlen. De straten waren ruim opgezet en de pleinen waren voorzien van veel groen.

De  straffe wind was terug en we naderden het eindpunt van deze wandeling voor een kop chocolademelk of een fris tapbiertje.

The Flying Dutchman in Madurodam 

Sinds 2020 heeft miniatuurpark Madurodam een nieuwe attractie, The Flying Dutchman. In een levensgrote DC-3 vliegtuig maak je met Albert Plesman aan het roer een vlucht door Nederland. Ook was Plesman voor Madurodam een belangrijke speler. Hij nam in de Raad van Toezicht plaats en hij speelde een prominente rol bij de oprichting van het park in 1952.   

Wandelroute 

Wil je ook wandelen in de voetsporen van oud KLM baas Albert Plesman? Kijk hier voor de wandelroute Belgisch Park en hier voor de wandelgids met meer fraaie wandelingen buiten de binnenstad van Den Haag.

Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag

Volg me ook via

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. leuke themawandeling. Ik heb de serie ook gezien. Interessante geschiedenis.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanne, dank je en een fijne dag toegewenst. Groet, Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s