Vorig jaar verscheen de nieuwe Rijnlandse wandelgids “Wandelen in Rijnland” van Cock Hazeu en Peter Kuiper met wandelingen in de regio Holland Rijnland. Cock Hazeu is bekend van zijn wandelgids “Wandelen in Delfland“. De Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, die deze nieuwe gids gaat uitgeven, vroeg mij of ik een route bij Voorschoten wilde voorlopen.
Rijnlandse routes
De route bij Voorschoten, is een rondwandeling van 14 kilometer, die start bij het station en loopt door het gezellige hart van het oude dorp en over graspaden langs de vogelplas Starrevaart en door het recreatiegebied Vlietland. Naast het fraaie plassengebied komt de route ook door het mooie Landgoed Rosenburgh.
Vogelplas Starrevaart
We startten de route in het oude dorp van Voorschoten. We wandelden door de Voorstraat langs de terrassen, die ondanks de Corona weer vol zaten. We struinden door het Landgoed Rosenburgh en kwamen bij de drukke weg. Door middel van een fietstunnel kwamen we aan de andere kant van de weg. We wandelden langs kassen, waar mannen en vrouwen planten inpakten. We gingen over de fietsbrug en staken het water van de Vliet over.
Bootjes voeren onder ons door en we hadden uitzicht op het terras van Restaurant de Knip. We moesten even wachten op een paar wielrenners toen we richting de Vogelplas Starrevaart wandelden. Bij een boerderij was een ooievaarsnest. We zagen het kopje van het jong boven het nest uitsteken.
We moesten een hekje over om op het graspad langs de Vogelplas Starrevaart te komen. Onze wandelschoenen zakten weg in het jonge gras. We wandelden tussen de schapenkeutels en hadden het wandelpad helemaal voor ons alleen.
Aan de kant van het graspad lagen schapen op de sprietjes gras te kauwen.
Ter compensatie van de verloren gegane natuur is de Vogelplas Starrevaart aangelegd en in 1995 geopend. Je mag niet recreëren in de plas en is uiterst toegankelijk voor de vele soorten eenden, ganzen en steltlopers.
We volgden het graspad en wandelden langs de rietkragen. Op een bankje dronken we wat en aten we onze meegebrachte broodjes op, want horeca is in dit gebied niet of amper aanwezig.
Leidschendammerhout
Middels een bruggetje kwamen we in het Leidschendammerhout. Het is nog een jong gebied dat nog geen dertig jaar oud is. Vroeger lagen hier nog weilanden met koeien. We zagen op de bruggetjes de stickers van het Romeinse Limespad, dat loopt van Katwijk naar Berg en Dal. Ook loopt in dit hout een 3 kilometer lang Laarzenpad.
We wandelden tussen een rij met eiken. Om de dunne stammen van de bomen zaten rood witte linten om te waarschuwen tegen de Eikenprocessierups. Het was een fraai gebied met natte bossen, ruige graslanden, riet en plassen. We wandelden de hout weer uit en staken een fietspad over en liepen verder op een grasdijk.
Kijkhut De Vogelknip
We moesten weer een hekje over om op het graspad langs de vogelplas te komen. Op het pad zat een blauwe reiger op gepaste afstand en boven ons was een roofvogel aan het bidden. Vanaf hier konden we de vogelplas beter zien.
We zagen in de verte grauwe ganzen, kuifeenden, futen, meerkoetjes en vele meeuwen. We weken even van het pad om bij de Kijkhut de Vogelknip te komen. We dachten dat we de enige bezoekers waren, maar niets was minder waar. Toen ik de schuifdeur van de kuikhut open schoof keek een aantal vogelaars met grote telelenzen me aan.
We bleven even in de hut en lieten de vogelaars daarna met rust. We vervolgden het pad langs het water en een andere vogelaar met fotocamera liep ons tegemoet. Al snel kwamen we aan het einde van het pad en we verlieten de vogelplas. We staken de weg over en kwamen bij het recreatiegebied Vlietland.
Vlietland en Krimwijk
De route ging verder langs het water. Het Vlietland is ontstaan door de zandwinning voor de aanleg van rijkswegen. In het water dobberden kleine bootjes. Vlakbij zagen we de bouwwerkzaamheden van de RijnlandlandRoute, een wegverbinding van Katwijk via het zuiden van Leiden naar de A4. Er komt onder andere een boortunnel onder Voorschoten, die de A4 en de A44 met elkaar verbindt. Via het water wordt het zand afgevoerd. We wandelden langs de bouwwerkzaamheden en we gingen weer verder langs het water. Bij een steiger streken we even neer en hadden een fraai uitzicht.
We wandelden de plassen rond en liepen weer richting Voorschoten, waar we uitzicht hadden op de appartementengebouwen van de luxe Krimwijk. Een aantal jaren woonde hier de dochter van de Russische president Vladimir Poetin. Toen de verhoudingen tussen Rusland en Nederland verslechterden is zijn dochter en haar echtgenoot weer terug verhuisd naar Rusland.
Wandelroute
Wil je deze fraaie route bij Voorschoten over graspaden, langs de vogelplas en door het recreatiegebied Vlietland ook lopen? Kijk hier voor de wandelroute. Kijk hier voor de nieuwe wandelgids.