Struinen rond de Vogelplas Starrevaart en recreatiegebied Vlietland bij Voorschoten

Vorig jaar verscheen de nieuwe Rijnlandse wandelgids “Wandelen in Rijnland” van Cock Hazeu en Peter Kuiper met wandelingen in de regio Holland Rijnland. Cock Hazeu is bekend van zijn wandelgids “Wandelen in Delfland“.

Restaurant de Knip

Rijnlandse routes 

De route bij Voorschoten, is een rondwandeling van 14 kilometer, die start bij het station en loopt door het gezellige hart van het oude dorp en over graspaden langs de vogelplas Starrevaart en door het recreatiegebied Vlietland. Naast het fraaie plassengebied komt de route ook door het mooie Landgoed Rosenburgh.

Voorschoten oude dorp

Vogelplas Starrevaart

Ik start de route in het oude dorp van Voorschoten. Ik wandel door de Voorstraat langs de terrassen, die ondanks de Corona weer vol zaten. Ik struin door het Landgoed Rosenburgh en kwamen bij de drukke weg. Door middel van een fietstunnel kom ik aan de andere kant van de weg. Ik wandel langs kassen, waar mannen en vrouwen planten inpakten. Ik ga over de fietsbrug en staken het water van de Vliet over.

Bootje in de Vliet

Bootjes varen onder mij door en ik heb uitzicht op het terras van Restaurant de Knip. Ik moet even wachten op een paar wielrenners als ik richting de Vogelplas Starrevaart wandel. Bij een boerderij is een ooievaarsnest. Ik zie het kopje van het jong boven het nest uitsteken.

Ooievaarsnest

Ik moet een hekje over om op het graspad langs de Vogelplas Starrevaart te komen. Mijn wandelschoenen zakken weg in het jonge gras. Ik wandel tussen de schapenkeutels en heb het wandelpad helemaal voor mij alleen.

Hekjes

Aan de kant van het graspad liggen schapen op de sprietjes gras te kauwen.

Schapen

Ter compensatie van de verloren gegane natuur is de Vogelplas Starrevaart aangelegd en in 1995 geopend. Je mag niet recreëren in de plas en is uiterst toegankelijk voor de vele soorten eenden, ganzen en steltlopers.

graspaden

Ik volg het graspad en wandel langs de rietkragen. Op een bankje drink ik wat en eet ik mijn meegebrachte broodjes op, want horeca is in dit gebied niet of amper aanwezig.

Uitzicht vogelplas

Leidschendammerhout

Middels een bruggetje kom ik in het Leidschendammerhout. Het is nog een jong gebied dat nog geen dertig jaar oud is. Vroeger lagen hier nog weilanden met koeien.   Ik zie op de bruggetjes de stickers van het Romeinse Limespad, dat loopt van ­Katwijk naar Berg en Dal. Ook loopt in dit hout een drie kilometer lang Laarzenpad.

Leidschendammerhout

Ik wandel tussen een rij met eiken. Om de dunne stammen van de bomen zitten rood witte linten om te waarschuwen tegen de Eikenprocessierups. Het is een fraai gebied met natte bossen, ruige graslanden, riet en plassen. Ik wandel de hout weer uit en staken een fietspad over en loop verder op een grasdijk.

Pas op voor de eikenprocessierups

Kijkhut De Vogelknip

Ik moet weer een hekje over om op het graspad langs de vogelplas te komen. Op het pad zit een blauwe reiger op gepaste afstand en boven mij is een roofvogel aan het bidden. Vanaf hier kan ik de vogelplas beter zien.

Biddende roofvogel

Ik zie in de verte grauwe ganzen, kuifeenden, futen, meerkoetjes en vele meeuwen. Ik wijk even van het pad om bij de Kijkhut de Vogelknip te komen. Ik denk, dat ik de enige bezoekers ben, maar niets is minder waar. Als ik de schuifdeur van de kuikhut open schuif kijkt een aantal vogelaars met grote telelenzen me aan.

Kijkhut Vogelknip

Ik blijf even in de hut en laat de vogelaars daarna met rust. Ik vervolg het pad langs het water en een andere vogelaar met fotocamera loopt me tegemoet. Al snel kom ik aan het einde van het pad en ik verlaat de vogelplas. Ik steek de weg over en kom bij het recreatiegebied Vlietland.

Bootjes recreatiegebied Vlietlanden

Vlietland en Krimwijk

De route gaat verder langs het water. Het Vlietland is ontstaan door de zandwinning voor de aanleg van rijkswegen. In het water dobberen kleine bootjes. Vlakbij zie ik de bouwwerkzaamheden van de RijnlandlandRoute, een wegverbinding van Katwijk via het zuiden van Leiden naar de A4.  Via het water wordt het zand afgevoerd. We wandel langs de bouwwerkzaamheden en ik ga weer verder langs het water. Bij een steiger strijk ik even neer en heb een fraai uitzicht.

Zitten aan het water

Ik wandel de plassen rond en loop weer richting Voorschoten, waar ik uitzicht heb op de appartementengebouwen van de luxe Krimwijk. 

Krimwijk

Wandelroute

Wil je deze fraaie route bij Voorschoten over graspaden, langs de vogelplas en door het recreatiegebied Vlietland ook lopen? Kijk hier voor de wandelroute. Kijk hier voor de nieuwe wandelgids.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s