Poesiat & Kater, van dierenasiel tot bierbrouwerij

Tijdens onze wandelingen komen we onverwacht leuke plekken tegen zo ook de Bierbrouwerij en het Proeflokaal Poesiat & Kater aan de Polderweg in Amsterdam Oost. Het gebouw kent een gevarieerde geschiedenis.

Bierbrouwerij

Oostergasfabriekterrein

Het was onderdeel van één van de gebouwen van het vroegere Oostergasfabriekterrein. De architect Isaac Gosschalk ontwierp hier de gebouwen op dit fabrieksterrein. Er kwamen drie woonhuizen, zes fabrieken, twee gashouders en installaties. In het gebouw van Poesiat & Kater huisde de Ammoniakfabriek. Het werd door de architect B.J. Ouendag ontworpen en sloot aan bij de bouwstijl van de Gosschalk. De gasproductie stopte in 1923. Een aantal van de gebouwen kreeg een andere functie. Zo kwam in de Stokerij een zwembad en in de gebouwen langs de Ringvaart een melkfabriek.

Oosterpoort

“Hier rust Bello”  

Ook de oude Ammoniakfabriek kreeg een nieuwe functie. In 1927 transformeerde de architect J.M. van der Meij de fabriek tot een heus dierenasiel. Tachtig jaar lang blaften hier honden en miauwden katten in dit pand. Met de komst van de Oosterpoort moest het dierenasiel verdwijnen. Naast het dierenasiel lag een dierenbegraafplaatsje. De grafzerkjes van het oude dierenkerkhofje zijn hergebruikt en je kunt ze bewonderen aan de rand van het terras van de bierbrouwerij.

Grafzerkjes dieren

Bart Poesiat en Klaas de Kater

Tijdens de wandeling langs herleefd erfgoed in Amsterdam pauzeren we even bij deze historische plek en bestellen we een zelf gebrouwen biertje in het oude pand met hoog plafond. Boven de bar zien we de biervaten. Brouwer Julian brouwt eigen bieren voor Poesiat & Kater.

Vollenhoven bieren

De naam van de bierbrouwerij heeft overigens niets te maken met het vroegere dierenasiel. Bart Poesiat en Klaas de Kater waren verantwoordelijk voor het metselwerk- en timmerwerk van de Van Vollenhoven Brouwerij, één van de bieren, die hier wordt gebrouwen.

Poesiat en Kater

Wandelroutes

Wil je een wandeling combineren met bezoek aan Poesiat & Kater. Kijk hier voor de “Trage Tocht Watergraafsmeer” en hier voor de route “Amsterdam herleefd erfgoed Centrum en Oost”.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s