Spinozahof, een stukje stadsecologie in Voorburg

Tijdens de Coronatijd maak ik regelmatig een wandeling in de buurt. Zo biedt de wandelsite “Wandelen in Den Haag” veel mogelijkheden voor mij om een route dichtbij te lopen.

Natuurwandeling Voorburg

De natuurwandeling Voorburg is een route, die de groene delen van de woonwijken van Voorburg aandoet.

sijtwendetunnel

De route start bij station Den Haag Mariahoeve. Je wandelt bovenop de Sijtwendetunnel, waar je een uitzicht hebt op een woonwijk met best mooie huizen. De wandeling voert je door het Sijtwendepark met diverse kunstwerken en een oorlogsmoment.

Sijtwendepark

Een pareltje tijdens deze wandeling is het Holland landschap in de polder van Essesteijn. Het idyllische stukje groen met Molen “De Vlieger” is een contrast met de flats van de woonwijk. De molen stond oorspronkelijk niet op deze plek, maar in de Veen- en Binckhorstpolder.

hollands-landschap

Spinozahof

De route gaat verder door Park ’t Loo. Aan de Spinozalaan vlakbij het winkelcentrum aan de Julianabaan is een nieuw stukje tuin herrezen, het Spinozahof. Het is een prachtige tuin, die rijk is aan bloemen en planten. De tuin in het voormalig Rosarium opende in 2018. 

ingang-spinozahof

Tussen het bloeiend gewas kun je genieten van de tuin op één van de mintgroene bankjes. Bij verschillende gewassen en bomen staan bordjes, zodat je meer over het groen te weten komt. De tuin is vernoemd naar de beroemde filosoof Spinoza. Van 1665 tot en met 1669 woonde en werkte hij in Voorburg. In een wei met bloemen staat het beeld van de wijsgeer. Het Spinozahuis in Amsterdam schonk het beeld van de kunstenaar Rudolf Roth.

mint-groene-bankjes

Naast het beeld van Spinoza staat een bijenhotel. In 2019 onthulde de wethouder van duurzaamheid Astrid van Eekelen deze. De wilde bijen kunnen hun kleine bijenhartjes ophalen in deze buurttuin.

bijenhotel

De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers en de gemeentelijke Dienst Stadsbeheer. De stadsecoloog van Voorburg, Mellita van Bracht, werkt elke woensdagmiddag in dit hof. 

Wandelroute

Wil je ook wandelen in de groene randen van Voorburg en een bezoekje brengen aan het fleurige Spinozahof? Kijk dan hier voor de wandelroute.

groene-randen-van-voorburg

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Mooie groene wandeling, Vera.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je wel Stien, fijne dag!

   Like

 2. Berend schreef:

  Hele leuke post en super mooi geschreven! En inderdaad wat is Voorburg, een fijne en vooral mooie plek !
  Zelf wandel ik ook erg veel, ik kwam (dankzij de corona) op het idee om op een handige manier spullen voor de uitjes te halen en zoeken (gaf de kinderen het als rekenles). Zo kwam ik op bijvvhttps://www.kupino.nl/folders/albert-heijn, en voor mij is het echt een hele fijne toevoeging. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s