10 redenen waarom je Amersfoort moet bezoeken

Op Koningsdag bezocht Koning Willem-Alexander met zijn familie Amersfoort. De inwoners van Amersfoort gaven de Koning een bloemlezing van wat deze historische stad allemaal te bieden heeft. Ik kom er ook erg graag. Vaak bezocht ik Amersfoort. Zo verbleef ik er een aantal dagen met mijn moeder en maakte ik een aantal wandelingen in en rond de stad samen met Bart. Zo wandelden we de Amersfoortse Tweedaagse en kwamen we door de stad toen we het Westerborkpad wandelden en eindigden we er met de NS Wandeling Lange Duinen. Doordat ik deze stad veelvuldig bezocht, heb ik hier een aantal tips voor jullie op een rij gezet voor een geslaagd en veelzijdig bezoek aan Amersfoort.

Koppelpoort

 1. Koppelpoort

Als je met de trein langs Amersfoort komt dan zie je vanuit het treinraam de fascinerende Koppelpoort. De poort die rond 1400 is gebouwd en onderdeel is van eerste verdedigingsmuur van Amersfoort. Deze fraaie poort mag niet ontbreken in je bezoek aan de stad. De poort kan worden gesloten en geopend door de nog altijd werkende tredmolen. De Koppelpoort is in 1885 en 1886 gerestaureerd door de architect Pierre Cuypers, ook bekend van het Centraal Station van Amsterdam en het Rijksmuseum.

Tredmolen

 1. Muurhuizen

Amersfoort staat ook bekend om zijn muurhuizen. Als je door deze straatjes loopt dan ga je echt terug in de tijd. De muurhuizen zijn gebouwd in 1500 van het materiaal van de oude muur langs de lijn waar de oude stadsmuur heeft gestaan.  Je hebt er ook een aantal bekende muurhuizen zoals De Bollenburgh, het huis waar de raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt zijn jeugd doorbracht. Ook het Museum Flehite is een muurhuis.

Muurhuizen

 1. Museum Flehite

Als je onder de stadspoort door loopt dan zie je een laat-middeleeuws muurhuis met een  trapgevel en rood-witte luiken. In dit huis is nu het kunsthistorisch Museum Flehite  gevestigd. Ik bezocht dit samen met mijn moeder een aantal jaar geleden. Dit museum herbergt een groot aantal schilderijen, tekeningen en printen. De verdieping met de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Amersfoort vond ik erg informatief.

Museum Flehite

Er is een ruimte over de Amersfoortse industrie met allerlei producten die in deze stad werden gefabriceerd zoals die van de Bakkerij Meursing en de Phoenix-brouwerij. Indrukwekkend vond ik de tentoonstelling over Amersfoort in oorlogstijd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bood de stad onderdak aan Belgische vluchtelingen en bevond zich in de Tweede Wereldoorlog even buiten de stad het beruchte Kamp Amersfoort.

Museum Amersfoort

Tijdens één van de etappes van het Westerborkpad kwamen we over het voormalige kampterrein. We wandelden over de gewezen schietbaan en stonden we stil bij het beeld “De Stenen Man” van beeldhouwer en zelf oorlogsgevangene Frits Siger. Het beeldhouwwerk herinnert aan de slachtoffers die in het kamp zijn gevallen.

Kamp Amersfoort

 1. DierenPark Amersfoort

Aan de rand van het bosgebied Birkhoven ligt het DierenPark Amersfoort. Dit park is na de Tweede Wereldoorlog opgericht door de heren Tertoolen en Knoester. Een aantal keer wandelden we met de Amersfoortse Tweedaagse langs de hekken van het park, maar één keer bekeken we het park van de binnenkant.

Olifant Amersfoort

We startten bezoek met een de Klim Alles-route waar we klommen en klauterden tussen, boven en onder de dieren. We waren niet de enigen in het park. Over paden liepen grote en kleine kinderen met hun ouders door het Utrechtse dierenpark. We wandelden door de themagebieden van het park.

Ik vond De Stad der Oudheid mooi gemaakt. We liepen door het leefgebied van de kamelen en de geheimzinnige kaalkopibissen en stonden oog in oog met een Siberisch tijger. In de Savanne bekeken we de giraffen. Tussen de langnekken waggelden de kleine bolletjes van helmparelhoenders. Na een voldane dag aten we pannenkoek bij het pannenkoekenhuis de Kabouterhut aan de overkant van het park.

 1. Vinex-wijken Kattenbroek en Vathorst

Misschien niet iets waar je meteen aan denkt als je Amersfoort bezoekt, is een Vinex-wandeling door de Amersfoortse Vinex-wijken Kattenbroek en Vathorst. We wandelden door de Indiaanse architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra ontworpen wijk Kattenbroek bestaande uit vijf elementen: De Ring, De Laan der Hoven, De Verborgen Zone, Het Masker en De Kreek.

Parijse tolhuizen

Opvallend mooi vond ik de Parijse tolhuizen van de architect Frans van Seyp. De kleurige ronde gebouwen zag ik al eens eerder in Madurodam, waar een miniatuurvariant van de wijk is opgesteld.

Tertulia

Verrassend vond ik het kunstwerk Tertulia, een schaalsculptuur met ongeveer 900 tegeltjes met portretten van bewoners, architecten, vogels en twee katten. Als je een klein trapje oploopt kun je in het kunstwerk kijken. Je zit als het ware met je hoofd in de schotel.

Witte woonflat De Bron

De wijk Vathorst is heel ruim opgezet en bestaat uit de deelgebieden De Laak, De Velden en De Bron. In de wijk De Bron liepen we langs een waterplas met een markant wit appartementencomplex.

Grachtenpanden in Vathorst

In Grachtenstad De Laak ontworpen door stedenbouwkundige Adriaan Geuze, stonden mooie grachtenpanden aan het water. We wandelden over bruggetjes en zagen we sloepjes liggen aan de kade. De wit blauwe palen in het water deden me denken aan Venetië.

Vathorst

Wil je meer zien van de Vinex-wandeling? Kijk hier het filmpje.

 1. Prodentfabriek Amersfoort

Even buiten het centrum van Amersfoort ligt de oude Prodentfabriek. De tandpastafabriek werd geopend in 1937. In eerdere jaren werd er naast tandpasta ook schoensmeer, deodorant en shampoo gefabriceerd in de laatste jaren alleen maar tandpasta. Na de overname van de productie door Unilever werd het in 2011 overgeplaatst naar Frankrijk. Vanaf 2013 is de oude Prodentfabriek een ontwikkelingsproject de Nieuwe Stad dat plaats biedt voor allerlei innovatieve ideeën en bedrijven.

Nieuwe stad

Tijdens een weekend Amersfoort bezochten we de oude fabriek en liepen we over het oude industrieterrein waar vroeger de tandpasta tubes werden gefabriceerd. De donker blauwe fabrieksdeuren met ronde ramen stonden open en daarachter zaten diverse ondernemingen en ateliers.

Oude fabrieksstraat

Namen zoals de “Oude Fabrieksstraat” herinnerden nog aan de tijd van toen. We wandelden door de Foodhal “Het Lokaal” waar allerlei versproducten werden aangeboden en we keken even binnen bij de Fixie Brothers, die blij worden van mooie fietsen. We zigzagden tussen de moestuinbakken door van de Nieuwe Stadsboeren.

Fabriekstraat

 1. Eemhaven en Eemplein

De rivier de Eem begint in Amersfoort bij de Koppelpoort. Vlakbij de poort ligt de haven. De Eemhaven is sinds een korte tijd ontwikkeld tot een bruisend gebied. De keren dat we in Amersfoort verbleven, overnachtten we in het Mercure hotel Amersfoort Centre dat vlakbij het Eemplein ligt. Een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad.

Eemhaven

Aan het Eemplein ligt het Eemhuis, een multifunctioneel gebouw waarin naast een bibliotheek, Scholen in de Kunst, Archief Eemland en Kunsthal KAdE zijn gevestigd. Het Eemhuis ontworpen door Michiel Riedijk is een opvallend gebouw met aluminium bollen op de voorgevel, die verwijzen naar het schild van Sint Joris, de patroonheilige van de stad. Als je het gebouw binnenloopt dan zie je ook de bollen terug. Prachtig vind ik de leeszaal van de bibliotheek, die uit acht terrassen bestaat.

Eemhuis

 1. Vlaams friteshuis van Gogh

Als je een bezoek brengt aan Amersfoort dan mag een overheerlijk frietje van Vlaams friteshuis van Gogh niet ontbreken. De frietzaken van Arn Zuyderduin zijn een hit. Inmiddels heeft hij al drie zaken, zijn nieuwste zaak aan de Utrechtsestraat, één aan de Arnhemsestraat en de zaak waar wij altijd komen aan de Langestraat bij de Kamperbinnenpoort.

Vlaams friteshuis van Gogh_ bron foto Arne Zuyderduin

De vers gemaakte friet uit een echte papieren puntzak met een houten vorkje neem ik meestal met een klodder Vlaamse mayonaise, maar je kunt ook voor een frietje Limburgs Stoofvlees gaan of een pittige met een saus van Samurai pepers. Ook de zelfgemaakte Amersfoortse kroket is niet te versmaden. Je moet niet gek staan te kijken dat je voor een frietje van Arn even in de rij moet staan, maar het is echt het wachten waard!

 1. Nationaal Militair Museum en wandelroute Munitiepark

Even buiten Amersfoort op het Park Vliegbasis Soesterberg staat het gigantische gebouw van het Nationaal Militair Museum. Tijdens een weekend Amersfoort maakten we een uitstapje naar het Arsenaal waar tanks en vliegtuigen staan uitgestald.

Nationaal Militair Museum

We maakten een tijdreis door de militaire geschiedenis en liepen langs diverse militaire topstukken zoals pantservoertuigen en we zagen de Amerikaanse D-Day vlag.

Arsenaal

Indrukwekkend vond ik de persoonlijke portretten van de mensen van de krijgsmacht. We gingen met de lift naar de bovenste verdieping waar we een fraai uitzicht hadden over het terrein van het voormalig vliegveld.

Munitiepark

Na ons bezoek maakten we nog een wandeling. We kozen de wandelroute Munitiepark waar we in een bosrijk gebied langs oude munitiebunkers liepen. Gedurende onze wandeling kwamen we nog langs de kunstwerken King’s Gunpower van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo en een enorme termietenhoop.

Mierenhoop

Wil je meer zien van het Nationaal Militair Museum? Kijk hier het filmpje.

 1. Amersfoortse Tweedaagse

Jaarlijks vindt één juni de Amersfoortse Tweedaagse plaats. Veel wandelaars gebruiken dit wandelevenement ter voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse in juli, maar je kunt deze tweedaagse wandeltocht ook gebruiken om de omgeving van Amersfoort te ontdekken. Ik liep het wandelevenement twee keer ook als voorbereiding voor de Vierdaagse.

Lage Duinen

De wandelingen starten deze twee dagen vanaf Sportpark Vermeerkwartier in Amersfoort. Deelname is mogelijk op de afstanden: 30 km per dag,  40 km per dag en 50 km per dag. Zelf liep ik 30 kilometer. De eerste dag wandelde ik richting Soesterberg en Soest. Ik liep over het Defensieterrein de Vlasakkers en door de Soesterduinen langs de zandverstuivingen en de heideterreinen.

Piramide van Austerlitz

De tweede dag wandelde ik over de Utrechtse Heuvelrug langs de Piramide van Austerlitz en kwam ik door het recreatiegebied bij het Henschotermeer en wandelde ik  door het Landgoed Den Treek bij Leusden. Deins je niet terug van een aantal kilometers wandelen en wil je Amersfoort en omgeving beter leren kennen? Dan is dit wel een aanrader.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. ggoudriaan schreef:

  Volgens de website van ‘Amersfoortse gidsen’ is het hofje ‘De Armen de Poth’ het mooiste hofje van Nederland. Ik ben er een paar keer geweest en het is in ieder geval een bijzonder fraai hofje. Wat mij betreft nummer 11 op je lijst met tips.
  Zie:
  http://amersfoortsegidsen.nl/Stadswandeling/Hofjeswandeling.html

  Gerard Goudriaan

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Gerard, dit hofje ken ik nog niet. Dan voor de tip! Is zeker weer een reden om naar Amersfoort terug te gaan. Groet! Vera

   Like

 2. JaJo-fotografie schreef:

  Vera, wat een geweldige stad. Met deze tips gaan wij zeker nog een keer op bezoek in Amersfoort.

  Fijne avond Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, idd een geweldige stad. Verveelt nooit! Groeten, Vera

   Like

 3. Joop Scholte schreef:

  De Belgische vluchtelingen kwamen in de Eerste Wereldoorlog inderdaad, maar het beruchte Kamp Amersfoort dateert van de Tweede Wereldoorlog

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Joop, dank voor je bericht. Ik heb het nog wat nadrukkelijker in mijn blog gezet. Groet! Vera

   Like

 4. Kathleen schreef:

  En landgoed Schothorst! Ook de moeite, met natuurtuinen en een kleine vikingenboerderij .
  (Ik heb een vriend die in Amersfoort woont, dus ik kom er wel eens :)) Heel fijne stad, ik je tips nog eens bekijken wanneer ik nog eens ga!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Kathleen, landgoed Schothorst ben ik nog nooit geweest. Bedankt voor de tip! Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 5. Stien den Braber schreef:

  Ha Vera, je hebt Amersfoort behoorlijk uitvoerig beschreven!. En leuk d t er ook nog aanvullingen zijn. Hof je Armen de Poth is inderdaad een mooi hofje. Heb ik vorig jaar nog een blog voer gemaakt. Maar ook de nieuwbouwwijken zijn de moeite waard. En de Grebbeliniewandeling loopt ook door en langs Amersfoort. Dat vind ik ook nog wel wat voor jou.
  Met Amersfoortse groet, Stien

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dank! De Grebbeliniewandeling ken ik nog niet. Ik zoek hem op. Bedankt voor de tip en fijne dag. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s