Wandelen over landgoederen en de Posbank bij Rheden

Startpunt/eindpunt: station Rheden, aantal kilometers: 14, horeca onderweg: Paviljoen de Posbank en Pannekoekhuis Strijland

Op één van de zeldzame zonnige dagen in januari maakten we bij het Gelderse Rheden een fraaie wandeling over de heidevelden van de Posbank en door de uitgestrekte bossen van de Veluwezoom. We wandelden één van de Naberpaden, die routemaakster Marycke Naber ontwikkelde. Deze wandelroutes lopen voornamelijk door Overijssel en Gelderland. Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig publiceerde al een aantal van deze wandelingen in wandelgidsen, waaronder “De mooiste landgoedwandelingen in Salland” en “De mooiste landgoedwandelingen in de Achterhoek”. Deze wandeling kwam naast de Posbank ook over de Landgoederen Middachten in De Steeg en Rhederoord.

De heide van het Herikhuizerveld

We startten onze route bij station Rheden en wandelden vrijwel direct de bossen van de Veluwezoom in. Een tijdje liepen we onder de hoge dennenbomen en veerden onze wandelschoenen in de ondergrond van dennennaalden. Het terrein was heuvelachtig en anders dan het platte pannenkoekenlandschap waar we vaak lopen.

Snel kwamen we bij de heide van Herikhuizerveld, dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Park Veluwezoom. Het is vernoemd naar een voormalige boerderij Herikhuizen. Je vindt in dit gebied IJslandse pony’s en Veluweschapen. Even stopten we en keken over het verstilde landschap. In de verte zagen we enkele wandelaars. Ondanks het zonnige weer, was het rustig op de heide.

Landgoed Rhederoord

We verlieten de weidse heide en we wandelden verder door de bossen. We passeerden het bordje van Landgoed Rhederoord. Het verrassende van deze wandeling vond ik de contrasten in landschappen. De ene keer wandelden over de heide en dan liepen we weer door het historische landschapspark van Huis Rhederoord.

“De historische buitenplaats is ontstaan in de 17de eeuw doordat de heer Everwijn land aankocht. Het Huis Rhederoord is oorspronkelijk aangelegd in Franse barokstijl. In 1868 maakte de befaamde landschapsarchitect Petzold een nieuw parkontwerp met onder andere mammoetbomen. Elf van deze bomen van ruim 39 meter hoog zijn nog te vinden op het landgoed. Sinds 2003 is het landgoed een conferentiehotel.”

Onze route ging door het prachtige landschapspark met mooie doorkijkjes naar het landhuis. We wandelden tussen de rododendrons door en kwamen bij een moestuin.

IL Fienile in De Steeg

We wandelden het terrein van Landgoed Rhederoord af en kwamen in het pittoreske plaatsje De Steeg. Ondanks dat de route er niet langs kwam, viel mijn oog op een fraaie kerk, waar nu de winkel met brocante & antiek IL Fienile in is gevestigd. We keken even binnen bij het kerkgebouw ontworpen door de architect Jan Stuyt. Alle hoekjes van het fraaie gebouw waren ingericht met brocante woon woonaccessoires en cadeaus. Ik vond het een bijzonder mooie entourage.

Kasteel Middachten

We wandelden het dorp weer uit en we kwamen al snel bij het volgende landgoed, Kasteel Middachten. We passeerden smaakvolle boerderijen en de kasteelmuren van de buitenplaats.

“Kasteel Middachten heeft een rijke geschiedenis en heeft vele kostgangers gehad. Het kasteel werd al genoemd in 1190. De rood-witgeschilderde luiken zijn de kleuren van het wapen van de familie van Middachten. Het kasteel werd in 1673 bewoond door Godard van Reede en Ursula van Raesfelt en werd in dat jaar door Franse troepen aangevallen en gedeeltelijk verwoest. Bij de herbouw van het slot liet hij zich inspireren door de architectuur van Paleis het Loo.  De burcht is nog in particulier bezit en de tuinen zijn in de zomermaanden voor het publiek toegankelijk.”

Helaas waren de tuinen momenteel gesloten en we maakten ondanks de zon een foto van het imposante kasteel. De wandeling ging verder over de lange kasteellaan en kwamen uit bij een onbewaakte spoorwegovergang. Vanaf daar ging de weg behoorlijk omhoog en liepen we een lange tijd op een stijgend pad richting de Posbank. Even lieten we een trekker met aanhanger vol hout passeren en gingen onze schoenen over de drassige bospaden. We gingen door een klaphek en ons pad ging verder over een weide met stieren. De runderen stonden op gepaste afstand, zodat we redelijk rustig langs de koebeesten konden wandelen.

Heideheuvels van de Posbank

We naderden de toppen en de dalen van de heuvels bij de Posbank. Ons wandelpad ging tussen hoge beukenbomen door omhoog. We staken via een houten brug de weg over en al snel stonden we oog in oog met het fabelachtige uitzicht van de heideheuvels van de Posbank. Het was wat mistig en dat gaf dit heuvellandschap nog een mystiekere sfeer.

Vanaf een bankje genoten we van het sublieme panorama. De route ging over de slingerpaden en we zigzagden door het heuvelland. We hadden de daling ingezet en we wandelden verder door de bossen en in de verte zagen we IJslandse pony’s en even verder een kudde met Veluweschapen. We hadden nog een paar kilometers voor de boeg en al snel kwamen we bij station Rheden waar onze rondwandeling eindigde.

Wil je ook afwisselende wandeling maken over de Gelderse Landgoederen Rhederoord en Middachten en over de heuvels van de Posbank? Kijk hier voor meer informatie over de wandelroute.  

Bed & Breakfast Terre Neuve

Onze wandeling was onderdeel van een lang weekend in Velp. Even geleden zagen we in het televisieprogramma “Bed & Breakfast” Terre Neuve en we besloten deze B&B in een elegante Jugenstil villa te boeken.

We werden vriendelijk ontvangen door gastvrouw Jolanda. We zaten in één van de vijf studio’s, die elk in een eigen stijl waren ingericht. We overnachtten in de retrokamer waar de kleuren rood en oranje ver waren doorgevoerd in zowel de kleuren van de muren als in de kleuren van de handdoeken. Onze kamers zaten niet in de villa uit 1903, maar in het pand waar vroeger het stoppenkastenfabriekje Brinkman & Germeraat in zat.

’s Morgens genoten we van een overheerlijk ontbijt dat met zorg door de eigenaresse was klaargemaakt. Het onbijt was voorzien van een gekookt eitje, diverse soorten brood en beleg en verse jus en fruit.

Wil je ook stijlvol logeren en ontbijten in Velp? Kijk hier voor meer informatie over de B&B Terre Neuve.

Restaurant La Padella

We hadden geluk dat in het weekend de horeca weer open was en we hadden een tafel gereserveerd bij Restaurant La Padella.

“Al ruim twintig jaar runde de heer Aricagun een Grillroom en Pizzeria in Velp, waarna hij in 2017 “Restaurant La Padella” opende. Hij breidde hiermee zijn culinaire assortiment met verfijnde Italiaanse gerechten.”

Vooraf hadden we goede recensies gelezen en we keken uit naar een avondje gastronomisch genieten. We kozen het driegangen Chefs menu, waar we een Antipasti met diverse Italiaanse voorgerechten als starter kregen, een eendenborstfilet als hoofdgerecht en een grand dessert als nagerecht. Het eten was overheerlijk en mijn verwachtingen werden zeker overtroffen.

Wil je je ook culinair laten verrassen bij Restaurant La Padella? Kijk hier voor meer informatie?

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s